kajak-kenu

2021.05.13. 09:15

Bodonyi András bejutott a döntőbe

A diósgyőri kenus az olimpiai kvótaszerző versenyen a selejtezőből egyből a fináléba jutott.

Berecz Csaba

Szolnok 2020630 Kajak kenu edzõverseny Foto: Nemzeti Sport Tumbász Hédi A képen: Bodonyi András

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Tumbász Hédi

Bodonyi András, a DVTK kenusa a Szegeden zajló európai olimpiai pótkvalifikációs kajak-kenu verseny szerdai napján a C-1 1000 méteres szám selejtezőből közvetlenül a mai döntőbe jutott, így harcba szállhat a tokiói indulási jogért.

A diósgyőri sportoló versenyszámában két előfutamot rendeztek, és Bodonyi András az elsőbe került, a 2-es pályára. A rajtja jól, erősre sikerült, igyekezett a tempót tartani a középső pályásokkal, akik közül az ukrán Altukhov meglépett, féltávnál már egy hajóhossz volt az előnye a mellette lapátoló olasz Tacchinivel szemben. A mezőny egyetlen magyarja ekkor a negyedik helyen volt, részben azért, mert a szélső pályán, a román riválisa eszement sebességet nyomott. A táv háromnegyedénél úgy tűnt, hogy a harmadik hely sorsa kettejük között dől el, aminek az volt a tétje, hogy kinek sikerül bejutnia egyből a mai fináléba, hogy ki kerüli el a középfutamot. A hajrában Bodonyinak sikerült fokozni a tempót, és amikor beérte a román kenust, utóbbi „belehalt” a saját maga diktálta őrült erőfeszítésbe, és a végén legfeljebb annak örülhetett, hogy célba ért. Az olasz Tacchini végig egyenletesen ment, és ő nyerte a futamot, Bodonyi jött be a második helyre, mert Altukhov a végén nem nagyon akart húzni, e nélkül is biztos volt a döntőbe jutása.

Bodonyi ideje 4:02,85 perc volt, ami 23 másodperccel(!) jobb, mint az egy hete ugyanitt, a Maty-éren elért eredménye, amellyel a hazai válogatót megnyerte. Érdekesség, hogy kenu egyes 1000 méter második futamában a többéves eltiltása után visszatérő moldáv Serghei Tarnovschi nyerte 4:02,45-tel. A második fehérorosz Maksim Piatrou és a harmadik orosz Ilia Shtokalov mögött a többiek alaposan lemaradtak, utóbbit 14 másodperccel követte a negyedik.

A név szerint említett hat sportolónak nem kellett elődöntőznie szerda délután, és kisebb csoda lenne, ha nem közülük kerülne ki a C-1 1000 méteres szám mai győztese, az olimpiai kvóta elnyerője.

Az idén először

– Egyértelműen magabiztosságot ad a döntőre az, hogy közvetlenül sikerült bejutnom, nem a 2. hely, hanem hogy nem kellett középfutamot mennem, mert ez esetben elég sűrű lett volna a program – mondta Bodonyi András a verseny után. – A selejtező után önbizalmat ad az is, hogy végre egy jó pályát mentem, az idén először. Sőt! Talán az elmúlt 10 hónapban először. A rajtom meglepően jól sikerült, az, hogy a többiek elé tudtam kerülni egy picivel. Mellettem a román versenyző is mögém került, aztán ő egy rövid idő után nagyon elindult, de úgy láttam, hogy ez a tempó neki nagyon sok lesz. Féltávnál az edzőm beszólt, hogy negyedik helyen vagyok, és onnantól tudtam, hogy a román versenyzőt kell megvernem ahhoz, hogy a döntőbe jussak. Számítottam rá, hogy az utolsó 250 méteren gyorsabb leszek, mert az az erősségem, hogy a finisben jól tudok teljesíteni. Szerencsére ez működött.

A tokiói indulási jogért zajló versenyszámot csütörtökön 11.24-től rendezik Szegeden, ahol az elődöntőből továbbjutott litván Korobov, a szlovák Rusnak és a Bodonyi mellett „belehaló”, majd feltámadó román Diba is rajthoz állhat.

A többiek

A szerdai programban további három magyar férfiegység volt érdekelt. K-1 200 méteren Csizmadia Kolos magabiztos előnnyel verte meg riválisait a sprinttáv második előfutamában, ahol csak a győztes spórolhatta meg a középfutamot. C-2 1000 méteren az Adolf Balázs, Fejes Dániel duó utcahosszal nyerte meg versenyét, itt az első három hely ért finálét. K-2 1000 méteren a Béke Kornél, Varga Ádám páros negyedik helyen ért célba előfutamában, így rájuk még várt egy középfutam kora este. Ezen győztek, így ott lesznek a mai döntőben. A C-1-hez hasonlóan K-2 1000 méteren is csak a verseny győztese ér el tokiói indulási jogot, míg a K-1 200-as és a C-2 1000-es számokban az első két helyezett szerez olimpiai kvótát.

https://boon.hu/sport/helyi-sport/a-c-1-1000-es-kvotaert-kuzd-bodonyi-andras-5440441/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!