Labdarúgó-válogatott

2021.05.24. 08:30

Ausztriában folytatják

Hétfőtől Ausztriában folytatja a felkészülést az Eb-re a magyar labdarúgó-válogatott.

Tóth Zoltán

Telki 20210521 Labdarœg— v‡logatott edzŽs Foto Nemzeti Sport çrvai K‡roly

Fotó: MW

Csütörtökön este bevette a török különítmény Telkit, megérkezett az edzőtáborba az ottani bajnokságban bronzérmes Fenerbahce védője, az egykori mezőkövesdi hátvéd, Szalai Attila, valamint a 14. helyen végzett Kasimpasa támadója, Varga Kevin. Bővült tehát a Marco Rossi kijelölte keret jelenlévőinek névsora, ugyanakkor változott a szakmai stáb. Amelynek egyik tagja, az olasz Giovani Costantino elfogadta az MTK Budapest NB I.-es labdarúgócsapatának ajánlatát, és vezetőedzőként folytatja a munkát a fővárosi kék-fehéreknél, ezen vállalása miatt elköszönt a válogatottól.

Gera visszatér

Mint megtudtuk, a 30 fős játékoskeret csak az ausztriai edzőtáborban lesz teljes, ugyanis tucatnyi labdarúgónak még a hét végén bajnoki, illetve kupadöntős jelenése lesz a Bundesligában, a horvát és szlovén bajnokságban, a szerb kupadöntőben, illetve az amerikai ligában.

Erről is beszélt a pénteki, Telkiben rendezett doorstep sajtótájékoztatón Marco Rossi szövetségi kapitány, aki mindenekelőtt kifejezte részvétét, és egyben szomorúságát a korábban a világ legjobb játékvezetőjének választott Puhl Sándor halála miatt. Akivel – mint mondotta – egy remek sportembert vesztett Magyarország és a Magyar Labdarúgó-szövetség. Az­után arról besszélt: noha stábja rövidebb lett egy napig, ám kérésére Gera Zoltán visszatért a szakmai stábba, és az Európa-bajnokság végéig egyik másodedzője lesz.

– Nagy öröm számomra, hogy ismét velünk lehet, mint embert és mint szakembert is nagyra tartom – mondta a kapitány. – Arról már nem is beszélve, hogy őt mindenki jól ismeri a stábban és a keretben is.

Örömmel tájékoztatta a szép számmal megjelent újságírókat a kapitány arról: a lipcsei csapatával 2026-ig szerződést hosszabbító Szoboszlai Dominik immár teljes értékű edzésmunkát végez, így megoldódni látszik az egyik legnagyobb gond, hiszen a kiváló középpályás is csatlakozott a kerethez.

– Többé-kevésbé jó állapotban van mindenki, így az a feladatunk, hogy ezt megtartsuk, illetve javítsuk azoknál, akiknél erre szükség lehet. Jól haladunk, elégedett vagyok az eddigi munkával – emelte ki Marco Rossi.

Az olasz szakember elmondta: a héten inkább az óvatos fizikai felkészülést helyezték előtérbe, míg a jövő heti ausztriai edzőtáborban már a taktikai részleteké lesz a főszerep. Elárulta azt is: nagyon nehéz dolga lesz, amikor a keret szűkítésénél meg kell majd neveznie az egy kapust és három mezőnyjátékost, akit ki kell majd hagynia a keretből. Ezzel kapcsolatban elmondta: több kérdőjel van még benne, ha ma kellene döntenie, még a későbbi időszaknál is nehezebb dolga lenne.

– Nehéz lesz Franciaország, Portugália, illetve Németország ellen pontot, pontokat szerezni, de nem megyünk feltett kézzel a pályára, minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni a siker érdekében – csodálatos közönségünktől támogatva –, így azután nem aggódom – fejezte be a rövid beszélgetést a kapitány.

Marco Rossi mellett a játékosok közül a csütörtökön hazatért Szalai Attila volt a kérdezhető alany, aki bevezetésként elmondta: pályafutása legjobb fél éve van mögötte, még ha a csapattal nem is érték el végül a tervezett célt, lemaradtak a bajnoki címről, és „csak” a bronz­érem jutott nekik. Ugyanakkor büszke arra, hogy a válogatottnak hasznára lehetett, és olyan eredményeket értek el, amelyek még a szurkolók elismerését is kiváltották.

– Tisztában vagyok, vagyunk azzal, hogy milyen kaliberű játékosok ellen kell majd pályára lépnünk az Európa-bajnokság csoportkörében. Mondhatni, valamennyien világsztárok, de ígérhetem: felvesszük velük a versenyt – emelte ki az egykori mezőkövesdi játékos, aki így folytatta: – Jó érzésekkel érkeztem Telkibe, a válogatotthoz, jó újra találkozni a srácokkal, akikkel már több nagy tettet végrehajtottunk. Bízom benne, mind a Puskás Arénában lévő két mérkőzésünkön, mind a németek elleni müncheni találkozón olyan eredményt érünk majd el, ami a drukkereinknek is tetsző lesz.

A kiváló hátvéd elmondta még: amikor a drukkerek által imádott Fenerhez került, mindjárt a „mély vízbe” dobták, 23 mérkőzést játszott egyhuzamban. Rengeteget tapasztalt, fejlődött ezen idő alatt is, ahogyan mondta: „léptem egy szintet!” A játékostársai az utolsó mérkőzés után sok sikert kívántak, és nemcsak ők, de sok-sok drukker is azzal köszönt el tőle, hogy a török válogatott mellett nektek is szorítunk majd!

(A borítóképen: Gera Zoltán (jobbra) ismét a felnőtt válogatott mellett dolgozik)

A válogatott menetrendje

A hétfőn kezdődő tíznapos ausztriai edzőtáborozás közben kell szűkítenie a 30 fős keretet 26-osra Marco Rossi szövetségi kapitánynak. Mint ismert: eredetileg 23 főt jelölhettek volna meg egy-egy nemzet játékoskereteként, de az UEFA – a FIFA-val egyetértésben – a járványhelyzetre tekintettel megemelte a nevezhető létszámot 26-ra. Ausztriából hazatérve a szűkített keret ismét Telkiben folytatja a munkát, miközben június 4-én Ciprus, 8-án pedig Írország válogatottja ellen játszik felkészülési mérkőzést Újpesten, a Szusza Ferenc-stadionban Magyarország válogatottja. Egy héttel ez utóbbi találkozó után, június 15-én pedig következik Budapesten, a Puskás Arénában 18 órától a Portugália elleni első Eb-csoportmérkőzés. Ugyanitt június 19-én 15 órától Franciaország lesz a mieink ellenfele, majd a csoportkör Münchenben június 23-án 21 órakor a Németország elleni mérkőzéssel zárul a magyar válogatott számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!