Rally előzetes

2021.04.17. 15:30

Szerepcsere: a navigátor vezet, a versenyző navigál

A miskolci Balogh János ezúttal a Skoda Fabia Rally2 EVO-ban diktálja az itinert Holczer Dánielnek.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Elsőre azt gondolhatná az ember, hogy a nevezési listán elírás történt. De mégsem. A páros természetesen együtt maradt, de helyet cseréltek az autóban. Az I. Therwoolin Boldogkő Rallyn Holczer Dániel vezet, Balogh János pedig navigál. Belekóstolnak egymás szerepébe, vagy csak egyszeri alkalom? Az új felállással és a szezon rajtjával kapcsolatban kérdeztük Holczer Dánielt.

Miért döntöttetek úgy, hogy helyet cseréltek az autóban?

Az idei év számunkra egy csonka idény lesz. Sajnos több tényező is akadályoz minket a komplett szezon teljesítésében – szögezte le előre Holczer Dániel. – Így hát szemezgetünk, és ha már így alakult, akkor eljött az idő, hogy végre újra versenyautó volánja mögé üljek. Amikor a döntést meghoztam, számomra evidecia volt, hogy ezt feladatot azzal a versenyző társammal teljesítsem, akivel az elmúlt évtizedben együtt versenyeztünk. Szerintem volt kitől megtanulnia navigálni. A viccet félretéve, az elmúlt tíz évünk sikerei, köztük a két bajnoki címünk is bizonyítja, hogy remekül tudunk együtt dolgozni, és amint a mondás is tartja: nyerő csapaton ne változtass!

Ez elég egyedi eset a hazai ralisportban…

Igen, erre még így nem nagyon volt példa, de számomra, mivel ez egy különleges feladat, a legjobb társra van szükségem ahhoz, hogy ennek a saját magam által generált kihívásnak meg tudjak felelni.

Ennyi idő után mire kellett leginkább figyelned a felkészülés során?

Leginkább csak önmagamra, mivel pontosan tizenkét éve, a Miskolc Rally-n vezettem utoljára éles körülmények között versenyautót. Rég volt. Akkor ezt egy kis időre felfüggesztettem, mert egy sokkal fontosabb dolog dominált az életemben, ami új kihívásokat és egy teljesen másfajta örömforrast tartogatott a számomra. A visszatérés során a felkészülés nagyon egyszerű volt, mert kerékpározni sem felejt el az ember, nem hogy versenyautót vezetni. Szerencsésnek mondhatom magam, mert az ország egyik legjobb és legtapasztaltabb pilótája, Bútor Robi volt a mentorom, aki önzetlenül és tényleg barátilag segített mindenben a felkészülés során. A legjobb iskolát végzett “navigátor”, Balogh Jani a társam, aki a pályák feldolgozásában és a versenyzésben minden rezdülésemet ismeri. Ennél tökéletesebb instruktorok számomra nem léteznek.

Milyen autó, milyenek a benyomások?

Minden fantasztikus és tökéletes! Az autónk egy 2021-es, legújabb fejlesztesű Skoda Fabia Rally2 EVO. Csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. Az autó felkészítését végző Eurosol Rally Team Hungary pedig egy világhírű, igazán profi csapat.

Az I. Therwoolin Boldogkő Rallyn mi az elvárás magaddal szemben, ebben a kimondottan erős mezőnyben?

Egyszerűen nincsenek elvárások. Minden pillanatát élvezni szeretném és élvezni is fogom a versenyzésnek. Ez most kizárólag erről szol, és ehhez minden feltétel biztosított is. Bárhogy is legyen, ez az én jutalom játékom, és mindenkinek hála és köszönet a segítségért, aki részt vesz ebben a projektben.

Esős, felhős, száraz verseny lesz? Mire készülsz?

Teljesen mindegy. Alkalmazkodunk! A rally nem a kisasszonyok sportja. Ha esik, ha száraz a Pirelli versenyabroncsai biztosítják a megfelelő tapadást, és a többi már csak rajtunk múlik.

(A borítóképen: Versenyre kész a Skoda Fabia Rally2 EVO)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!