Rally

2021.04.20. 08:30

Abroncsmizéria az évnyitón

Gryazin győzelme nem számít bele az éves értékelésbe, Turán a kizárását megfellebbezte.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Nikolay Gryazin győzelmével zárult a magyar ralibajnokság idei első futama, amelynek a központja Boldogkőváralján volt, a gyorsasági szakaszokat pedig ugyancsak megyénkben bonyolították le. Az orosz kiválóság a pályán elért eredmények alapján valamivel több mint 10 másodperccel volt gyorsabb a címvédő Hadik András, Kertész Krisztián kettőshöz képest. A rendezvény szempontjából ez a lényeges, ugyanakkor Gryazin a magyar bajnokságban ezért a sikerért nem kap pontokat.

Mégpedig azért nem, mert olyan abroncsokat használt a futam alatt, amik a hazai szabályoknak nem feleltek meg. Tudvalévő volt, hogy az ismert ralis elsősorban a vb-futamok előtt tesztelni érkezik hazánkba, így tisztában volt a szabályok közti különbséggel is.

Nem szerepelt a listán

Hasonló, mégis más a helyzet Turán Frigyes és Bagaméri László esetében. Az I. Therwoolin Boldogkő Ral­lyn abszolút harmadikként végzett kettős szereplésével kapcsolatban óvást nyújtottak be, ugyancsak a gumik miatt. Az indoklás szerint Turánék olyan „papucsokat” tettek fel a versenyautójukra, amely nem szerepel a forgalmazó szerződött partner honlapján a vásárolható típusok között, ez pedig egyértelműen előírás a magyar bajnokságban szereplő versenyzők számára. Az érintett pároson kívül ezt az abroncsot a versenyen senki sem használta. A felügyelő testület még a díjkiosztó után tárgyalta az esetet, mely végén úgy döntött, hogy a Turán, Bagaméri kettőst az adott verseny értékeléséből kizárja. A versenyen elért helyezésüket megtarthatják, de bajnoki pontokat nem kapnak. Az ügy azonban még nem ért véget, mert ahogy arra számítani lehetett, Turánék megfellebbezték a döntést.

A magyar bajnokságban a DVTK-s Hadik András, Kertész Krisztián kettős áll a legjobban, hiszen a győzelemért járó pontokat ők kapták. Az utolsó gyorsaságin is csak Gryazin és Turán végzett a miskolci egység előtt, így a Power Stage-ért járó pluszpontok is Hadikékhoz kerültek.

A magyar ralibajnokság május közepén folytatódik, ugyancsak aszfaltos pályákon. Az Ózd–Eger Rally a kiadott versenykiírás alapján háromnapos lesz.

(A borítóképen: Turánék abroncsa itthon nem volt megfelelő)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában