Mezőkövesd Zsóry FC

2021.03.04. 09:15

„Zongorázták” a különbséget

Sorrendben tizenegyedik bajnoki találkozóján maradt veretlen a Mezőkövesd Zsóry FC.

Kolodzey Tamás

Mezõkövesd 20210303 Labdarúgás 2021 NBI NB1 OTP Bank Liga Mezõkövesd Zalaegerszeg ZTE Fotó Földi Imre Nemzeti Sport

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Földi Imre

Az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 24. fordulója döntőnek ígérkezett a Mezőkövesd Zsóry FC csapata számára. A rosszul kezdett, majd az edzőcserén átesett alakulat óriási feltámadást produkált, ennek következtében eltávolodott a kiesőzónától, és a biztos középmezőnybe kapaszkodott fel.

Nesterov helyett Pillár

A szerdai találkozóra azzal a tudattal készülhetett a Kövesd, hogy tíz találkozó óta veretlenek, és az idén vívott hét meccsükön 11 pontot gyűjtöttek. A sárga-kékek elsődleges célja a biztos bennmaradás kiharcolása, így a szerda délutáni fellépésükre úgy futhattak ki, hogy amennyiben győznek, szinte bizonyosan megvalósítják alapvető elvárásukat. A Zalaegerszegi TE FC a fürdővárosiakkal ellentétes utat járt be. Ebben az esztendőben ugyancsak hétszer léptek pályára, de csak egyszer diadalmaskodtak, és megszerezhető 21 egységből csak 5 került a birtokukba, ezért kiesőjelöltté léptek elő. A hazaiak összeállítása nem hozott meglepetést, annak ellenére sem, hogy Nesterov kimaradt. A középső védő néhány nagy hibát elkövetett a múlt pénteki, DVTK elleni meccsen, valószínűleg ezért döntött úgy Pintér Attila, hogy Pillár váltja őt, míg Karnitski posztjára Marticot helyezte. A vendégeknél az előző fordulóban kiállított Tanasin és az öt sárga lapos Sankovic hiányzott, az pedig a meglepetés erejével hatott, hogy a robusztus Futács csak a kispadra került. A hazaiak a legutóbb is alkalmazott 4–3–3-as hadrenddel rukkoltak ki, szemben a ZTE 5–3–2-es formációjával. Eszményi időben és pályán kezdődött a találkozó.

Magabiztosan

Hazai próbálkozások után a 8. percben Szappanos a kapujából messzire kifutva tisztázott Zimonyi elől. Cseri a támadósor bal oldalán tűnt fel, néha ugyan visszalépett, de csatárként funkcionált. A vendégek is rugalmasan változtattak, ahogyan a helyzetük megkívánta. Szappanos sokat volt játékban, kézzel és lábbal is dolgozott, ugyanis adtak neki munkát a vendégek és a saját társai is. A fehér mezes vendégek szívósan védekeztek, és kontrákra rendezkedtek be. Cseri és Chrien mozgatta a sajátjait, akik közül előbbi a középpálya bal oldalán is feltűnt. A 21. percben Koszta előtt adódott lövési lehetőség, Pillár azonban belépett a labda elé. A túloldalon Vadnai beadását Vutov fejelte a bal sarok mellé. A házigazdák olykor hátul is cicáztak, nem volt veszélyérzetük, és adogatásaik alapvetően jól sikerültek. Jurináék játéka hordozott több veszélyt magában, csak az utolsó passzokkal akadt gond. A 30. percben Cseri betalált, igaz, ehhez kellett a vendégek kapusának nagy hibája is. Innentől kezdve más arculatot vett a találkozó, hiszen a ZTE csapatának váltania kellett, ez azonban zátonyra futott. Vutov második találata után gyakorlatilag nem maradt kérdés a pontok sorsát illetően.

Nagyon simán ment

A szünetben végrehajtott kettős vendégcsere indokolt volt, Jurina Vojtusra váltását pedig az tette jogossá, hogy a magas termetű kezdőbe jelölt labdarúgó keveset mozgott, nem került helyzetbe. Rui Pedro is beállt, a portugál nyilván azt a feladatot kapta mesteréről, hogy a döntő találatot bevigye. Az 55. percben Cseri távolról szánta el magát lövésre, Gyurján most résen volt, és szögletre tenyerelte a labdát. Szappanos lábbal védte Lesjak bal alsóra tartó bombáját, majd mezőnyjátékkal teltek a percek. Izgalomra nem volt ok, a „matyók” domináltak, a vendégek pedig képtelenek voltak átlendülni a holtponton. A 61. percben Vutov lövését Gyurján bravúrral mentette, ezzel valamit jóvá tett a „bűneiből”. A hajrá simán ment: a dél-borsodiak kényelmesen tartották előnyüket, tehették, mert a dunántúliak egyetlen érdemi alakításra sem voltak képesek. A 81. percben Vajda hozta helyzetbe Rui Pedrót, aki akár 3–0-ra alakíthatta volna az állást, ha Gyurján megint elalszik. A végén még Martic lövése csattant a felső lécen, így összességében kétség sem férhetett ahhoz, hogy a nagy tudásbeli különbség következtében jogosan lett a három pont az MZSFC csapatáé, és ezzel a kövesdiek szinte páholyba kerültek, míg a vendégek elkezdhetik csatájukat a bennmaradásért. Azt persze még nem tudjuk, hogy ilyen harmatos teljesítménnyel sikerrel járnak-e.


Mezőkövesd Zsóry FC – Zalaegerszegi TE FC 2–0 (2–0)

Mezőkövesd, zárt kapuk mögött. V.: Andó-Szabó (Buzás, Szert; Káprály, Takács).

Mezőkövesd Zsóry FC: Szappanos (6) – Farkas D. (5), Pillár (6), Katanec (6), Vadnai (5) – Besirovic (5), Martic (5), Cseri (6) – Vutov (6), Chrien (5), Jurina (6). Vezetőedző: Pintér Attila.

Zalaegerszegi TE FC: Gyurján (4) – Szalai D. (5), Lesjak (5), Németh E. (5), Bobál D. (5), Bedi (5) – Vass (5), Favorov (5), Tajti (4) – Koszta (5), Zimonyi (4). Vezetőedző: Boér Gábor.

Csere: Jurina helyett Vojtus (5) a 46., Vass helyett Semedo (5) a 46., Koszta helyett Futács (4) a 46., Chrien helyett Rui Pedro (4) az 51., Szalai D. helyett Papp L. (4) a 60., Cseri helyett Vajda (-) a 68., Tajti helyett Németh D. (-) a 72., Zimonyi helyett Kovács B. (-) a 72., Vutov helyett Nagy D. (-) a 82. percben.

Sárga lap: Favorov a 32., Tajti a 41., Jurina a 42., Katanec a 67., Semedo a 74. percben.

Kiállítva: Semedo a 74. percben.

Gólszerző: Cseri (1-0) a 30., Vutov (2-0) a 40. percben.

Pintér Attila: – Sok sikert kívánok a Zalaegerszegnek, nem könnyű a kollégámnak és a klubnak sem. A találkozó minden szempontból fontos, úgynevezett hatpontos meccs volt. Mi jöttünk ki jól belőle, de a lehetőségeinkkel jobban kellett volna sáfárkodnunk. A meleg miatt nem voltunk eléggé agresszívak, aztán ahogyan hűlt a levegő, úgy javultunk fel. Fontos volt a találkozó nekünk és a klubnak is. Kértem a fiúkat, hogy minél többet lőjenek kapura, ennek szellemében frissülni kell még ahhoz, hogy eredményesebbek legyünk. Mindent összevetve elégedett vagyok a látottakkal.

Boér Gábor: – Nehéz helyzetben érkeztünk a meccsre. Jól kezdtük az összecsapást, aztán kapitális hibából gólt kaptunk, majd 0–2 után futottunk az eredmény után. A félidőben próbáltunk váltani, nagy helyzeteket nem is alakított ki a Mezőkövesd. Rengeteg utánpótláskorú játékos játszott nálunk, ennek ellenére mentünk is előre, tettük a dolgunkat, de csak ennyire voltunk képesek. Gratulálunk a hazaiaknak, mi pedig nehéz helyzetbe kerültünk.


Percek, események

30. perc: Cseri balról tört előre, jó tempóban vezette fel a labdát, majd középre kanyarodott. Miután felismerte, hogy megnyílt előtte az út, 16 méterről, jobbal lövésre szánta el magát. Erőtlen kísérletére Gyurján mozdult, úgy tűnt, hogy simán felszedi a labdát, de elérte a végzet, a játékszer a kezei mellett került maga mögé, a háló közepébe, 1–0.

40. perc: Besirovic átadását Chrien kapta, utóbbi Vutov elé tálalt. A támadó néhány lépés után 19 méterről, ballal a vetődő Gyurján mellett a bal alsó sarokba bombázott, 2–0.

75. perc: Semedo szabálytalankodott Besiroviccal szemben, ezért megkapta második sárga lapját, így a pirosat is.


A labdarúgó NB I. 24. fordulójának további eredménye

Újpest FC – Budafoki MTE 2–0 (0–0)

Gólszerző: Csongvai (90.), Perosevic (91.).

Kiállítva: Kulcsár (Budafoki MTE, 75.).

A Mol Fehérvár FC – Paksi FC mérkőzés lapzártánk után ért véget.

Az NB I. állása

1. Ferencvárosi TC 24 17 6 1 48-14 57

2. Puskás Akadémia FC 24 13 3 8 34-30 42

3. Mol Fehérvár FC 23 10 6 7 46-28 36

4. MTK Budapest 24 9 7 8 35-33 34

5. Mezőkövesd Zsóry FC 24 9 7 8 27-29 34

6. Paksi FC 23 9 5 9 46-43 32

7. Újpest FC 24 9 4 11 31-49 31

8. Kisvárda Master Good 24 8 7 9 22-31 31

9. Budapest Honvéd 24 7 7 10 37-36 28

10. Budafoki MTE 24 7 5 12 29-44 26

11. Zalaegerszegi TE 24 7 4 13 40-45 25

12. Diósgyőri VTK 24 6 3 15 28-41 21

A 25. forduló programja

Március 5. (péntek) 20.00: Diósgyőri VTK – MTK Budapest

Március 6. (szombat) 17.00: Paksi FC – Mezőkövesd Zsóry FC, 19.30: Puskás AFC – Újpest FC.

Március 7. (vasárnap) 16.00: Budapest Honvéd – Kisvárda MG, 18.00: Zalaegerszegi TE FC – Ferencvárosi TC, 20.00: Budafoki MTE – Mol Fehérvár FC.

(A borítóképen: Jurina (kékben) fektében támadja az egerszegi kaput)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!