víz világnapja

2021.03.22. 18:15

Az úszóverseny és a Víz világnapja

Kiadvány készült a pandémia miatt elmaradt Víz és a sport konferencia helyett.

Berecz Csaba

20210319 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Fázold Ádám a Víz világnapi jubileumi kiadványával.

Fotó: Ádám János

A víz világnapja alkalmából az idén is rendeztek úszóversenyt Miskolcon, a két héttel ezelőtti eseményt a 25. sorszámmal jelölték.

– Először 1997-ben szerveztünk úszóversenyt a Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezetével a víz világnapja alkalmából, amelyről az ENSZ 1992/93-as közgyűlése idején döntöttek úgy, hogy március 22-én legyen minden évben ez a nap. A világnap kijelölésével az volt a cél, hogy a víz jelentőségére, megóvására felhívják az emberek fi gyelemét – mondta dr. Fázold Ádám, a Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezetének tiszteletbeli alelnöke, aki ötletgazdája volt annak, hogy a víz világnapját egy úszóversennyel kapcsolják össze. – 1957-től foglalkozom a vízzel, ebből az első 10 évet a Közegészségügyi és Járványügyi Állomás, ismertebb nevén a KÖJÁL munkatársaként töltöttem, ezt követően kerültem az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatósághoz. Ugyancsak 1957-től vagyok tagja a Magyar Hidrológiai Tárasaságnak, amelynek a területi szervezetében előbb szakosztályi titkárként tevékenykedtem, majd voltam alelnök is, jelenleg tiszteletbeli alelnök vagyok, de ma is, 86 esztendősen aktívan részt veszek a munkában.

A kapocs

És, hogy mi hozta össze a víz világnapját az úszással Miskolcon?

– Az úszáshoz akkor kerültem közel, amikor 1972-ben a fi am, a Miskolci Postában, Vígh József edző tanítványaként elkezdett edzésre járni. És mivel ezzel egy időben, napi szinten részesévé kezdtem válni az úszásnak, az edzősködés felé fordultam, és képesítést is szereztem. A víz és azon belül az úszás, valamint a kijelölt világnap adta az ötletet, hogy a víz világnapját egy úszóversennyel jól lehetne népszerűsíteni, a tudományos ülések mellett – mondta dr. Fázold Ádám. – Úgyhogy a megfelelő előkészületek után, 1997. március 22-én megrendeztük az első víz világnapi úszóversenyt Miskolcon, a Diósgyőri Városi Uszodában. A rendezvényen természetesen jelen voltak a Magyar Hidrológiai Társaság képviselői és más vízügyi szakemberek, akik azon az állásponton voltak, hogy ezt a kezdeményezést érdemes lenne folytatni, és mi, a szervezők nagy örömmel láttunk neki annak, hogy a következő évben még szélesebb alapokra helyezzük ezt a versenyt. 1999-re sikerült nemzetközivé fejleszteni a megméretést, azzal, hogy először kassai sportolókat hívtuk meg. Azért feléjük nyitottunk, mert vízgyűjtő területekben gondolkodtunk, és borsodi folyóknak a fő vízgyűjtő helyei a határon túl, Szlovákia, Ukrajna területén vannak. A kassaiakkal közös szervezésben éveken át úgy zajlottak a versenyek, hogy az egyik napon itt, Miskolcon versenyzett a mezőny, a másik napon pedig a testvérváros uszodájában. Mivel az idők folyamán a megméretés alapjai tovább szélesedtek, így egyre több szomszédos ország sportszervezetének úszói neveztek a viadalara.

Korlátok

A víz világnapi úszóversenyek szervezésével kapcsolatban dr. Fázold Ádám fontosnak tartotta megemlíteni, hogy ez minden évben sok munkát jelentett.

– A szervezés nagy részét a megyei úszószövetség és a korábban még létezett városi úszószövetség vállalta magára, és ebben a munkában Hölcz Péternek, a Miskolci Sportiskola úszószakosztály-vezetőjének óriási szerepe volt, és van napjainkban is – mondta a Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezetének tiszteletbeli alelnöke. – A rendezések sorában a 2010-es esztendő azért fontos dátum, mert első ízben akkor tartottuk a víz világnapja úszóversenyt, az akkor átadott dr. Kemény Dénes Városi Sportuszodában. És mivel a nagyobb, komfortosabb intézmény lehetővé tette a versenyszámok és az indulói létszám bővítését, természetesen éltünk is ezzel. Olyannyira, hogy elérkeztünk a kapacitás maximumára, hiszen volt olyan év, amikor 600 sportoló vett részt a rendezvényen, és a létesítmény befogadóképessége miatt, korlátozni kellett a létszámot. Sajnos, egy éve, 2020-ban a járvány miatt nem lehetett megrendezni a huszonnegyedik versenyt, és rengeteg szervezőmunka veszett kárba, de az idén, ha nem is éppen a víz világnapján, hanem egy picit hamarabb, de sor kerülhetett erre a megméretésre.

Kiadvány

Az úszóversenyt kísérő rendezvény megszervezéséről azonban le kellett mondaniuk.

– A 2018-as víz világnapja úszóverseny VIP-fogadásán vetettem fel, hogy más sportágakat is érdemes lenne bevonni ebbe a kezdeményezésbe, és 2019-ben a miskolci városvezetéssel arról tárgyaltunk, hogy az akkor 2021-re tervezett negyedszázados jubileum kapcsán egy tudományos ülésnek is a házigazdája lehessen Miskolc, Víz és a sport címmel. Sajnos, a járvány közbeszólt, és a konferencia helyett egy kiadvánnyal próbáltuk a három évvel ezelőtti elképzelést valóra váltani. Ebben, az általam szerkesztett könyvben olyan előadók gondolatai jelennek meg, akik a pandémia miatt ezt nem tudták személyesen közvetíteni, hanem írásos formában, a múlt héten pénteken elkészült kiadványban fejtették ki gondolataikat.


Víz és a sport

A Víz és a sport kiadványban többek között az alábbi személyek szerepelnek szerzőként:

Tassonyi Annamária, a Magyar Hidrológiai Tárasaság Borsodi Területi Szervezet elnöke

dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár

dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke

dr. Szlávik Lajos, a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke

prof. dr. Kiss-Tóth Emőke, a Miskolci Egyetem Preventív Egészségtudományi Intézeti Tanszék dékánja

prof. dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese

dr. Fázold Ádám, a Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezet tiszteletbeli alelnöke

(A borítóképen: Dr. Fázold Ádám és a kiadvány)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!