Aluinvent-DVTK

2021.03.01. 08:00

A soproniak nyerték idén a kupát

A meccs végén az Aluinvent-DVTK az ezüstérmet ünnepelte a pályán.

Berecz Csaba

Fotó: Nemzeti Sport

A női kosárlabda Magyar Kupa 1951-től íródó történelme során vasárnap este harmadik alkalommal rendeztek Diósgyőr – Sopron finálét. Az eddigi kettő közül az elsőt 2015-ben a soproniak nyerték Győrben, egy évvel később Miskolcon viszont a Diósgyőr bizonyult jobbnak. A piros-fehér gárdának ez volt a legutóbbi kupafináléja és egyben történelmének harmadik sikere (1993 és 1994 után). A vasárnapi meccs előtt számukra az volt a kérdés, hogy a negyedik MK-aranyat vagy a negyedik kupaezüstöt könyvelhetik el. A meccs esélyesének azonban a kilencszeres kupagyőztes, a 21. (!) kupadöntőjére készülő Sopron számított, amely számára az is tét volt, hogy sikerül-e zsinórban harmadszor is magasba emelnie a kupát, és ezzel jubileumhoz érkezik-e a győzelmek számát tekintve.

Szép DVTK-start

A DVTK keretéből ezen a napon Montai-Vukov hiányzott, aki betegsége miatt csak a lelátón foglalhatott helyet, a fehér mezeseknél így Medgyessy, Aho, Pusztai, Hayes, Mokango, Kányási, Kiss A., Tóth F., Frindt, Bacsó és Vég-Dudás várt arra, hogy hozzátehessen a mérkőzéshez. Közülük ez elsőként Hayesnek sikerült egy góllal, amire Fegyverneky válaszolt egy faultos kombinációval. Aztán Aho, majd Hayes szerzett ismét kosarat (6–3), és még ettől is szebb lehetett volna a diósgyőri start, ha Aho nem hagy ki két büntetőt. A Sopronnak nem sok idő, másfél perc kellett, hogy fordítson (6–7), majd amikor ez sikerült, January húzott be egy hármast. Aztán amikor a 7. percben Fegyverneky is ugyanezt tette, DVTK-időkérés következett (6–13). A pauza után Medgyessy révén a piros-fehérek is megszerezték az első triplájukat, majd Pusztai repülés közbeni dobása ért célba, aztán Kányási egyenlítette ki a hármasok számát (14–13). És mivel visszavette a vezetést a Diósgyőr, a Sopron kért szünetet. A visszatérés után Fegyverneky egy középtávolival, Walker és Brooks pedig egyaránt hármassal hűtötte le a lelkesen, felszabadultan játszó DVTK-t (14–21).

Elhúztak

Öt külföldivel kezdte a második játékrészt a Sopron, és mivel gyors tempót diktált, és ezt nem tudta védekezésben követni a Diósgyőr, így meglépett, 80 másodperc játék után 14–29-nél kért időt Földi Attila edző. A folytatásban Pusztai szépített, majd Hayes hármasával zárkózott a DVTK (19–31), de aztán megint a kupa címvédője következett, Határ centergóljával lett közte húsz (19–39). A Sopron ötöse ekkor már fiatalosabb volt Varga A.-val és Czukorral, és magyarosabb Fegyvernekyvel és Határral, de ebben a formációban is tudta növelni előnyét a Sopron, a hosszú szünetig 25 pontos fórra tett szert (21–46).

Mokango hármasával indult a harmadik játékrész, de mivel a Sopron ekkor is egy sebességfokozattal feljebb közlekedett, zárkózásról szó sem lehetett (24–52). Aztán amikor a diósgyőriek kongói centerének újabb triplája és Hayes duplái is célba értek, és ezzel 21-re jött fel a DVTK (33–54), Gáspár Dávid edző úgy döntött, hogy a padhoz hívja játékosait. De a visszatérés után Kányási középtávolijával húsz alá ment a Diósgyőr (35–54). A piros-fehérek fiatalja úgy belejött, hogy a folytatásban előbb az ellenfél palánkja alatt lopott labdából talált be, aztán két büntetőt küldött a gyűrűbe, majd Kiss A.-nak adott ziccerpasszt (41–60). Ezek a villanások is kellettek ahhoz, hogy ezt a negyedet 20–18-ra megnyerje a DVTK (41–64).

Ünneplések

A meccs kimenetele már régen nem volt kérdéses, de mivel ez egy kupadöntő volt, a játékosok küzdöttek, harcoltak a labdáért, hogy minél jobb statisztikai mutatókat érjenek el. A vége felé azok is, akik korábban a kispadon ültek, a hajrára kaptak játéklehetőséget. A két csapat közötti különbség jelentősen nem változott, ám amikor a túlfiatalított Sopron a 39. percben 27 pontra növelte előnyét (51–78), Földi edző időt kért, aztán az utolsó minutumra Bacsót, Frindtet és Vég-Dudást is beküldte, hogy játsszanak egy kicsit a Varga K.-val, Varga S.- sel megfiatalított Sopron ellen (56–79).

Az Aluinvent-DVTK-nak be kellett érnie az ezüsttel, amit megünnepeltek a pályán, ám a kupát a Sopron emelhette a magasba, megérdemelten, mert kimagaslott a mezőnyből.


Aluinvent-DVTK – Sopron Basket 56–79 (14–21, 7–25, 20–18, 15–15)

Budapest, zárt ajtók mögött. V.: Praksch, Tóth C., Frányó.

Aluinvent-DVTK: Medgyessy (7/3), Aho (5/3), KÁNYÁSI (11/3), HAYES (17/3), Mokango (10/6). Csere: Kiss A. (2), Pusztai (4), Tóth F. (), Frindt (-), Bacsó (-), Vég-Dudás (-). Vezetőedző: Földi Attila.

Sopron Basket: FEGYVERNEKY (11/3), January (9/9), WILLIAMS (10), KRAJISNIK (9), BROOKS (13/3). Csere: Határ (9), Walker (7/6), VARGA A. (8/6), Czukor (-), Varga K. (2), Varga S. (1). Vezetőedző: Gáspár Dávid.

Kipontozódott: Kiss A. a 39., Határ a 40. percben.

Földi Attila: – Próbáltunk helytállni és amennyire lehet, megnehezíteni a Sopron dolgát. A meccs elején volt egy kis reménysugár, de aztán kijött a papírforma. Az eredménytől függetlenül azt gondolom, hogy a szurkolóink, akiket sajnos kénytelenek voltunk nélkülözni, büszkék lehetnek erre a csapatra azért, ahogy harcoltak, és amilyen szívvel játszottak a lányok.

Gáspár Dávid: – Örülünk, hogy megvan a tizedik, a kupában mutatott teljesítményünk alapján úgy gondolom, hogy rászolgáltunk a kupagyőzelemre. Gratulálok a játékosoknak.

(A borítóképen: Kiss A. (30) keresi a labdával csapattársát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!