Mezőkövesd Zsóry FC

2021.02.08. 13:00

Sorrendben ötödször nyertek otthon

Folytatta nagyszerű menetelését a fürdővárosiak élvonalbeli labdarúgócsapata.

Kolodzey Tamás

Forrás: MW, Meder István

Fotó: MEDER ISTVAN

Az NB I.-es labdarúgó-bajnokság 20. fordulója keretében szombaton délután a Mezőkövesd Zsóry FC a Budapest Honvéd FC csapatát fogadta. A hazaiaknál visszatért a legutóbb sárga lapjai miatt eltiltott Cseri, és mivel Karnitskinek is bizalmat szavazott Pintér Attila, így Chrien és Nagy D. maradt ki. A kispadra Lakvekheliani, Szeles és Serderov nem ülhetett le sérülés, valamint betegség miatt. A vendégek kezdőcsapata négy helyen változott a Paks elleni találkozóhoz képest: Kamber, Bocskay, Lovric és Bőle helyett Nagy D., Hidi, Uzoma és Klemenz jutott szóhoz.

Két bombagól

A hadrendek a vártnak megfelelően alakultak. A sárga-kékeknél a négy védő előtt Karnitski takarított, kissé előrébb Berecz és Cseri már a támadások szervezésével foglalkozott, míg elöl Vutovhoz és Jurinához Besirovic csatlakozott a bal oldalon, bár utóbbi (mint később kiderült) gyakran lépett vissza a középpályára, mindez 4–1–2–3-ra jött ki, szemben a Honvéd 3–5–2-es formációjával.

Az első húsz percben kóstolgatták egymást a felek. A biztonságos védekezésre fektették a hangsúlyt a csapatok, gólhelyzet nem alakult ki, és ekkor aligha számított valaki arra, hogy kevéssel később olyan gólok születnek majd, amelyeket – ha BL-mérkőzéseken adnak elő – még hetekig mutatnának a televíziókban. Vadnai pompás alakításához az kellett, hogy védő létére bátran felmenjen, majd elvállalja azt a lövést, amelyből valószínűleg élete egyik legnagyobb találatát lőtte. Ugyanezzel dicsekedhet az a Jurina, aki Pintér Attila érkezése után magára talált, nem csupán veszélyes, hanem eredményes is. Fél óra sem telt el, és már érezni lehetett, hogy a tompa, a támadójátékban semmit nem produkáló fővárosiak alulmaradnak, idegenben ugyanis a látogatók nem szoktak két vagy három gólt termelni. Előnyük birtokában a „matyók” előadták a tőlük megszokott szervezett futballt. Hátul kiválóan takarítottak, a középpályát pontos passzokkal játszották át, elöl pedig bennük volt a harmadik találat, amellyel pontot tehettek volna a meccs végére. Pisont István hamar cserélt, a támadáshoz értő Bőlét küldte be, embereit pedig feljebb tolta, a játék képe azonban a félidőig már nem változott.

Szappanos: munka nélkül

A szünetben szinte mindenki kettős Honvéd-cserét várt, ebből azonban csak egy lett: az elöl csupán poroszkáló Gazdagot Zsótér váltotta. Az MZSFC-nek érthetően nem volt sürgős, hogy rohanjon, a kispestiek pedig semmit nem tudtak felmutatni, a labda jobbára a két 16-os között pattogott, a hálókat senki nem veszélyeztette.

A későbbi cserék a frissítés, valamint a támadások segítése érdekében következtek, de a lövések általában elkerülték a kaput, Szappanosnak pedig egyszer sem kellett érdemi közbeavatkozást produkálnia. Pintér Attila jól látta, hogy a Honvéd tehetetlen, ezért Vadnait Vajdára cserélte, és beküldöttjét bátor rohamok vezetésére kérte. Amikor már úgy tűnt, hogy minden eldőlt, a semmiből, egy pattogós labdából szerencsés körülmények között még szépített a kispesti társaság. A Honvéd ugyan a hajrára némileg megnyomta a gombot, de a már négycsatáros akcióitól a díszpáholyban ülő néhány hazai vezető és szimpatizáns nem kapott a szívéhez.

A Fradit fogadják

A lefújás után volt okuk az ünneplésre a borsodiaknak. Pintér Attila érkezésekor 8 pontja volt a gárdának, most pedig már 28-nál tart, és egyre feljebb kapaszkodik a táblázaton. Cseriék zsinórban hetedik összecsapásukon maradtak veretlenek, ráadásul sorozatban ötödik hazai találkozójukon diadalmaskodtak, és ehhez hozzá kell számítanunk azt is, hogy futballistáik egyénileg is óriási formajavuláson estek át. Számukra a soron következő forduló jutalomjátékot hozhat, hiszen hazai környezetben a bajnoki cím biztos várományosát, a Ferencvárosi TC-t fogadják, és a zöld-fehérek ellen bizonyíthatják be, hogy feltámadásuk nem a véletlen műve.


Mezőkövesd Zsóry FC – Budapest Honvéd FC 2–1 (2–0)

Mezőkövesd, zárt kapuk mögött. V.: Káprály (Kóbor, Csatári; Antal P., Urbán).

Mezőkövesd Zsóry FC: Szappanos (5) – Farkas D. (6), Nesterov (6), Katanec (6), Vadnai (7) – Karnitski (6) – Berecz (6), Cseri (6) – Vutov (5), Jurina (6), Besirovic (5). Vezetőedző: Pintér Attila

Budapest Honvéd FC: Tujvel (5) – Batik (5), Klemenz (5), Bardea (5) – Uzoma (5), Szendrei (5), Hidi (6), Nagy D. (5), Tamás K. (5) – Gazdag (4), Balogh N. (4). Vezetőedző: Pisont István.

Csere: Uzoma helyett Bőle (6) a 36., Gazdag helyett Zsótér (5) a 46., Jurina helyett Vojtus (–) a 70., Nagy D. helyett Gale (–) a 72., Balogh N. helyett Traoré (–) a 73., Vadnai helyett Vajda (–) a 74., Vutov helyett Chrien (–) a 81. percben.

Sárga lap: Batik az 5., Farkas a 41., Szendrei a 42., Zsótér a 48., Katanec a 75., Szappanos a 80. percben.

Gólszerző: Vadnai (1–0) a 23., Jurina (2–0) a 27., Gale (2–1) a 85. percben.

Pintér Attila: – Tudtuk, hogy nagyon szervezett és egyedi játékrendszerben futballozó csapattal találkozunk. A vendégek ezt igazolták is. Jól kezdtük a mérkőzést, sőt a két gyors gól után akár le is zárhattuk volna az összecsapást, de később kimaradtak a helyzeteink. A második félidőben is voltak lehetőségeink, és ha a végjátékban pontosabbak vagyunk, akkor újabb gólt vagy gólokat is szerezhettünk volna. Összességében azt kell mondanom, hogy uraltuk a játékot, így elégedett vagyok a fiúk teljesítményével.

Pisont István: – Jól kezdtük a mérkőzést, az első húsz perc jól sikerült nekünk, utána viszont két jól eltalált lövéssel előnyhöz jutottak a hazaiak. Az eddig látottak alapján nem volt benne a találkozóban a 2–0, és majd a felvételek megtekintése után tudom megmondani, hogy hol, miben és ki hibázott. Ez a két gól rányomta a bélyegét a mérkőzésre, a Mezőkövesd a saját játékát tudta játszani, mi pedig helyzetekig sem jutottunk el. A második félidőben nagy küzdelem folyt a pályán. Azt éreztem, hogy szerezhetünk gólt, ez így is lett, de túl későn szépítettünk, és már nem maradt időnk az egyenlítésre.


A gólok története

23. perc: Farkas D. jobb oldali beadását Vadnai 14 méterről, jobbal, kapásból, félmagasan elemi erővel bombázta a kapu jobb oldalába, 1–0.

27. perc: Vutov a Honvéd térfelének közepéről indítani akart, erős labdája azonban lecsúszott, és szerencséjére Jurina mellel maga elé tudta tenni. A támadó ezután tett néhány métert, majd középről, 17 méterről, jobbal védhetetlen lövést küldött a bal felső sarokba, 2–0.

85. perc: Bőle jobbról tekerte a játékszert a kövesdiek ötösére. A védők nem tudtak felszabadítani, a belsők lekésték a „csatlakozást”, Gale azonban gyorsan eszmélt, és Farkas D.-t megelőzve közelről a háló jobb sarkába sodorta a labdát, 2–1.

(A borítóképen: Gólszerzés utáni kövesdi örömünnep)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában