Év sportolója

2021.02.25. 17:00

Mészáros László ötödször lett első

A felnőtt férfiak között fekvenyomó, labdarúgó és triatlonos a dobogós az Év sportolója szavazáson.

Berecz Csaba, Kolodzey Tamás

Fotó: Ádám János, Kozma István

Az idei Év sportolója választáson a sportújságírók döntése alapján a felnőtt férfi kategóriában Mészáros László fekvenyomó bizonyult a legjobbnak. Az erősember ezt megelőzően – az eddigi tizenhét választás közül – négy alkalommal (2008, 2012, 2018, 2019) végzett az élen.

– Nagy öröm számomra, hogy 52 évesen is képes vagyok olyan sportteljesítményre, amelyet elismernek, és ennek köszönhetően megkaptam ezt a díjat. Ezt a szavazást, illetve annak mindenkori eredményét szakmai díjnak tartom, számomra ez többet jelent, mint ha valakit a legnépszerűbbnek választanak meg, vagyis a közönségdíjat szerzi meg – mondta Mészáros László, a DVTK sportolója. – A tavalyi év, mint minden sportágban, nálunk is nagyon szolid volt, sajnos csak két versenyen tudtam elindulni, mert a pandémia miatt szinte egyáltalán nem rendezett senki megméretést. Nekünk is kútba esett a világbajnokságunk, amelynek Miskolc lett volna a helyszíne. Tavaly októberben lett volna ez a rendezvény, de a koronavírus-helyzet miatt le kellett erről mondanunk. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne akarnánk bepótolni, ebben a témában már egyeztettünk a nemzetközi szövetség vezetőjével, és abban maradtunk, hogy ebben az évben mi lennénk a házigazdák, de most október helyett egy picit korábbi időpontra, szeptember 19–25-e közötti dátumra lőttük be az eseményt. Sajnos emiatt biztosan nem lehetek jelen Las Vegasban, a Mr. Olympia versenyen, ahol szerettem volna megvédeni a címemet, de kárpótlást jelentene számomra, ha ebben az időszakban a miskolci világbajnokságot le tudnánk bonyolítani. A tavalyi, lengyelországi XPC-versenyen, az Európa-bajnokságon az open és masters kategóriában elért első helyezések és az ottani abszolút elsőségem mellett a magyar bajnokságon álltam rajthoz, amit szintén megnyertem. Az idén, a szeptember első hét végéjére kiírt magyar bajnokságon, a miskolci vb-n tervezem, hogy elindulok, és reményeim szerint decemberben, a moszkvai meghívásos versenyen – ahová a világ legjobbjait invitálják – is ott leszek majd.

Második és harmadik

Cseri Tamás, a Mezőkövesd Zsóry FC NB I.-es labdarúgócsapatának középpályása a második helyen végzett.

– Családi életképpel kezdem: a gyönyörű hollóházi porcelán serleget, amit kaptam, miután hazavittem, nyomban megmutattam a feleségemnek, aki miután megcsodálta, azonnal helyet keresett a szép díjamnak a vitrinben. Így, amikor otthon vagyok, és rápillantok, bizonyára mindig kellemes érzések kerítenek majd hatalmába – mondta a labdarúgó. – Természetesen nagyon örülök a szavazásnak és jutalmazásomnak, nagy elismerésnek tartom, hogy megkaphattam a felnőtt férfi kategória második díját. Ahhoz, hogy felállhassak a képzeletbeli dobogóra, sok ember munkája kellett. Köszönettel tartozom a klubnak, a tisztségviselőknek és személy szerint Tállai András elnök úrnak, továbbá csapatunk tagjainak, ugyanis mindenki kellett a sikerhez, az én személyes sikerem pedig szó szerint mindenkinek a sikere. Visszatekintve 2020-ra elmondhatom, hogy bár a kupadöntőt elveszítettük, de nagy élmény volt a fináléban játszani. Élvonalbeli szereplésünk akár lehetett volna még fényesebb, de soha nem szabad elégedetlenkednünk, a negyedik helyezésünket is remek teljesítménynek könyveltük el. Nekem tavaly még egy nagy ajándékot adott a futball: klubunk első labdarúgójaként mutatkozhattam be a magyar válogatottban, ez pedig mérföldkövet jelentett a saját életemben, és persze a kövesdi labdarúgás történetébe is bekerültem ezzel. És ha már a válogatott: magától értetődő, hogy szeretnék bekerülni az Európa-bajnokságon szereplő keretbe, ez a nagy álmom, és ha Marco Rossi szövetségi kapitány számol velem, akkor egészen biztosan madarat lehet majd fogatni velem. Ami pedig a klubszintű munkát illeti: ebben az idényben először a biztos bennmaradás kiharcolása a célunk, utána pedig az, hogy szorgalmasan gyűjtögessük a pontjainkat, aztán majd a pontvadászat végére kiderül, hogy mire leszünk jók.

A harmadik helyen egy ifjú triatlonos végzett, egy olyan sportoló, aki tavaly tulajdonképpen berobbant a világ felnőtt mezőnyébe.

– Nagyon szokatlan év volt a tavalyi, tele érdekességgel, és sok váratlan fordulatot hozott – mondta Lehmann Csongor, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub 21 éves sportolója. – Teljesen mást terveztünk, márciustól szinte semmi sem úgy történt, ahogy azt előzetesen gondoltuk. Nem tudtunk elkezdeni versenyezni, egymás után törölték a szervezők a megméretéseket, és emiatt sokáig nem volt hol rajhoz állni. A három számunkból kettőt, a futást és a kerékpárt nagyobb gondok nélkül „vihettük”, az úszással már közel sem volt ilyen egyszerű a helyzet, azok után, hogy az uszodák bezártak. Emiatt úsztunk bányatóban, és a garázsban felállított mobil medencében, ugyanis igyekeztünk megtenni mindent annak érdekében, hogy a szakmai munka ne szenvedjen kárt. Mivel az edzésmunka viszonylag zavartalan volt, amikor végre versenyen is elindulhattam, jó formában éreztem magam, és ez előbb hazai megméretésen nyert alátámasztást, majd a nemzetközi porondon is. Életem első felnőtt világbajnokságán, Hamburgban a 15. helyen végeztem, ezután nem sokkal jött egy világkupafutam, Karlovy Varyban, ahol a vb-vel szinte megegyező mezőnyben a 9. helyen zártam. Remélem, hogy ebben az évben is lesznek ehhez hasonló jó eredményeim, bízom benne, hogy a 2021-es esztendő versenyzési, felkészülési szempontból a normál kerékvágásban zajlik majd. A világbajnoki sorozat versenyein, világkupaversenyeken tervezek rajthoz állni ebben az esztendőben. Az idén ugye lesz olimpia is, jó lenne, ha ott lehetnék Tokióban, és bár nem tűnik egyszerűnek ezt elérni, de akár alakulhat úgy is, hogy ez sikerül.


A szavazásról

Az idén tizennyolcadik alkalommal adjuk át az Év sportolója díjakat megyénkben. Ahogy az elmúlt időszakban, úgy most is hét kategóriában (utánpótlás leány, utánpótlás fiú, utánpótlás csapat, felnőtt női, felnőtt férfi, felnőtt csapat, edző) szavaztak a zsűritagok a megye legjobbjaira. Az Észak által felkért tíz zsüror – Bódi Krisztián (a Mezőkövesdi Média sportszerkesztője), Fekete Zsuzsa (a Fociológia Facebook-oldal írója), Marosréti Ervin (a Magyar Rádió sporttudósítója), Martini Emil (a Csillagpont Rádió sportszerkesztője), Sike Gábor (az Európa Rádió főszerkesztője), Szűcs István (újságíró), Pásztor Attila (újságíró), Kolodzey Tamás (az Észak-Magyarország sportszerkesztője), Molnár István (az Észak-Magyarország sportszerkesztője), Berecz Csaba (az Észak-Magyarország sportszerkesztője) – ezúttal is megyebeli sportolókra, megyei csapatokra, a megyében tevékenykedő edzőkre szavazhatott, olyanokra, akik a 2020-as esztendőben valamelyik megyebeli sportszervezet színeiben, annak tagjaként értek el elismerésre méltó eredményeket. Az Észak által felkért zsűri tagjaitól ezúttal is azt kértük, hogy mind a hét kategóriában állítsanak dobogós sorrendet. Az így kapott voksokat bepontozzuk, az 1. helyre tett sportolók/csapatok/edző 5-5 pontot, a második helyre állított sportolók/csapatok/edző 3-3 pontot, míg a kategóriák harmadikjai 1-1 pontot kapnak. A pontokat összeadtuk, és az a sportoló/csapat/edző végzett az élen a kategóriájában, aki a legtöbb pontot kapta a zsüroroktól.


Év sportolója 2020, felnőtt férfi

1. Mészáros László (fekvenyomó, Diósgyőri VTK) 28 pont

2. Cseri Tamás (labdarúgás, Mezőkövesd Zsóry FC) 27 pont

3. Lehmann Csongor (triatlon, Tiszaújvárosi TK) 18 pont

4. Bodonyi András (kajak-kenu, Diósgyőri VTK) 10 pont

5. Tugyi Levente (tájfutás, Diósgyőri TC) 6 pont

6. Juhász Péter (extrém sport, Mád) 1 pont

(A borítóképen: Mészáros László, Cseri Tamás, Lehmann Csongor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!