Év sportolója

2021.02.23. 18:30

Már az olimpiára gondolnak

A magyar bajnok úszó a diósgyőriek atlétáját és kosárlabdázóját előzte meg.

Fotó: ÁJ, HGY

Az idei Év sportolója választáson, az újságírók döntése alapján a felnőtt nők mezőnyében a Miskolci Sportiskola úszója, Sztankovics Anna szerezte meg az első helyet.

– Tavaly február végén, március elején, amikor Madridban úsztam egy nemzetközi versenyen, az ob-ra való felkészülés jegyében, nem gondoltam, gondoltuk, hogy a pandémia teljesen átírja az évet, a munkát – kezdte nyilatkozatát a válogatott kerettag úszó. – Aztán jött a járvány, és március 16-án már a miskolci Kemény Dénes uszodát is be kellett zárni, így maradtak a szárazföldi tréningek. Negyvenhárom napig nem úszhattam, erre a szövetség által szervezett, zárt balatonfűzfői edzőtáborban kerülhetett végre sor. Ez borzalmas érzés egy úszó számára, hogy nem mehet vízbe, amikor akar, és ezt nem lehet mással pótolni... Aztán minden bizonytalan volt azzal kapcsolatban, hogy mi lesz, lehet ebben a helyzetben, ami mentálisan viselt meg, és igazából leállni sem lehetett. Aztán kiderült, megtartják az országos bajnokságot decemberben, amire nem tudtuk pontosan, hogyan, milyen elvek mentén készüljünk, végül úgy döntöttünk edzőmmel, Szollár Gergővel, hogy nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb időpont az összes puskapor ellövésére. Persze szerettem volna jól úszni Kaposváron, és úgy voltam vele, hogy a kedvenc számomat, az 50 méter mellúszást mindenképpen szeretném megnyerni. Sikerült. Az új évet január 4-én kezdtük, remélem, tudok majd versenyezni nemsokára a miskolci víz világnapi viadalon, mert március 23. és 27. között jön az idei ob. Ötven és száz mellen biztosan rajthoz állok, utóbbiban, amely ötkarikás szám, van olimpiai B szintem, miként Békési Eszternek és Halmai Petrának is, nekik kevéssel jobb. Az A szint sem elérhetetlen idő, de úgy érzem, a B-n tudok javítani, ha minden összejön. Májusban Európa-bajnokság lesz Budapesten, egy számban a házigazda jogán négy magyar is indulhat, ott, akkor szeretnék igazán jól teljesíteni, mert a célom, hogy ott legyek Tokióban. Szeretném megköszönni ezt a díjat az újságíróknak, akiktől a tavalyi év után második alkalommal kaptam meg ezt az elismerést.

Második és harmadik

A felnőtt női mezőnyben a hétpróbában az olimpiai kvalifikációra hajtó atléta, Nemes Rita végzett a 2. helyen.

– Nagyon örülök ennek a díjnak. Azt figyelemmel kísértem, hogy zajlott egy úgymond közönségszavazás, és láttam, hogy ki hogyan végzett, de ez a díj meglepett, és azért értékes számomra, mert sporttal foglalkozó újságírók alkotta zsűritől kaptam, olyan emberek voksoltak, akik az átlagosnál jobban rálátnak a sportolók által végzett munkára – mondta Nemes Rita. – A tavalyi év a pandémia miatt nagyon furcsa volt, de igyekeztem a lehető legjobban kihasználni, hogy fejlődhessek. Az olimpia elhalasztása számomra nem jött rosszul, ezzel szemben nagyon sajnálom, hogy a tavalyi franciaországi Eb elmaradt, és hogy azon nem indulhattam. Hétpróbában változatlanul azért dolgozok, hogy olyan versenyeken állhassak rajthoz, amelyeken esetleg elérhetem az olimpiai pontszintet, vagy ha ez nem is sikerül, javíthatom a világranglista-helyezésemet, hiszen ez a másik út, ami elvezethet Tokióba. Ebben az időszakban, a fedett pályás versenyek szezonjában az ötpróbán van a hangsúly, néhány napja a magyar bajnokságon a 2. helyen zártam, de ennél is fontosabb, hogy olyan magas pontszámmal, Krizsán Xénia mögött, amivel az európai ranglistán előkelő helyen zártam. Ötpróbában összesen 12 versenyző állhat rajthoz ott, ebből hat sportoló indulása már biztos volt, ők korábbi eredményeik alapján lehetnek jelen, a további hat meghívott pedig az lett, aki a ranglista első hat helyének egyikén állt. Én ezen a 4. helyen végeztem, és mivel az Eb-kvalifikáció véget ért, tulajdonképpen már csak a szervezők meghívójára kellett várom, amit hétfőn kaptam meg. Nagyon szeretném megmutatni magam a március első hetében sorra kerülő lengyelországi kontinensbajnokságon, és bízom benne, hogy a fejlődésem töretlen lesz, és sikerül elérnem az idén, amire vágyok.

A harmadik helyen egy kosárlabdázó végzett.

– Mindig nagy öröm számomra, ha díjat kapok, az elmúlt hetekben, hónapokban kezdtem összeszedni a pályafutásom alatt összegyűlt érmeket, relikviákat, elismeréseket, de újságokból kivágott cikkgyűjteményem is van, ezeket is rendezgettem, mert hamarosan lesz egy olyan hely a házunkban, ahol ezek helyet kapnak – árulta el Medgyessy Dóra, az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapatának játékosa. – Büszke vagyok minden olyan díjra, amit sportolóként eddig kaptam, ezt is nagyon köszönöm azoknak, akiknek eszébe jutottam, és rám szavaztak. És bízom a jobb folytatásban, hogy esetleg jövőre ennél is szebb, nagyobb vázát kaphatok... Igyekszem az évad hátralévő részében ennek jegyében teljesíteni. Feladat van bőven, az Európa-kupában is jó lenne még meccset, meccseket nyerni, a következő buborékban, továbbá hazai porondon, a bajnokságban és a Magyar Kupában jó lenne még érmet, érmeket gyűjteni. A szezon után pedig ott van még a 3x3-as válogatott nagy kihívása, az olimpiai selejtezőtorna, és azt talán mondanom sem kell, hogy mennyire nagy dolog lenne, ha ezen sikeresek lennénk.


A szavazásról

Az idén tizennyolcadik alkalommal adjuk át az Év sportolója díjakat megyénkben. Ahogy az elmúlt időszakban, úgy most is hét kategóriában (utánpótlás leány, utánpótlás fiú, utánpótlás csapat, felnőtt női, felnőtt férfi, felnőtt csapat, edző) szavaztak a zsűritagok a megye legjobbjaira. Az Észak-Magyarország által felkért tíz zsüror – Bódi Krisztián (a Mezőkövesdi Média sportszerkesztője), Fekete Zsuzsa (a Fociológia Facebook-oldal írója), Marosréti Ervin (a Magyar Rádió sporttudósítója), Martini Emil (a Csillagpont Rádió sportszerkesztője), Sike Gábor (az Európa Rádió főszerkesztője), Szűcs István (újságíró), Pásztor Attila (újságíró), Kolodzey Tamás (az Észak-Magyarország sportszerkesztője), Molnár István (az Észak-Magyarország sportszerkesztője), Berecz Csaba (az Észak-Magyarország sportszerkesztője) – ezúttal is megyebeli sportolókra, megyei csapatokra, a megyében tevékenykedő edzőkre szavazhatott, olyanokra, akik a 2020-as esztendőben valamelyik megyebeli sportszervezet színeiben, annak tagjaként értek el elismerésre méltó eredményeket. Az Észak által felkért zsűri tagjaitól ezúttal is azt kértük, hogy mind a hét kategóriában állítsanak dobogós sorrendet. Az így kapott voksokat bepontozzuk, az 1. helyre tett sportolók/csapatok/edző 5-5 pontot, a második helyre állított sportolók/csapatok/edző 3-3 pontot, míg a kategóriák harmadikjai 1-1 pontot kapnak. A pontokat összeadtuk, és az a sportoló/csapat/edző végzett az élen a kategóriájában, aki a legtöbb pontot kapta a zsüroroktól.

Év sportolója 2020, felnőtt női

1. Sztankovics Anna (úszás, Miskolci SI) 31 pont

2. Nemes Rita (atlétika, Diósgyőri VTK) 16 pont

3. Medgyessy Dóra (kosárlabda, Aluinvent-DVTK) 15 pont

4. Bragato Giada (kajak-kenu, Tiszaújvárosi KKSE) 14 pont

5. Guzi Blanka (öttusa, Swimming PC) 9 pont

6. Mezővári Kinga (ökölvívás, Sárospataki TC) 5 pont

(A borítóképen: Sztankovics Anna, Nemes Rita, Medgyessy Dóra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!