Vitás helyzet

2021.02.18. 16:30

Forr a levegő a súlyemelők körül

Sáfián Ádám szerint az energiákat a munkára kell fordítani, nem másra.

Molnár István

20201004 Abaújszántó fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország U17 Országos Bajnokság OB súlyemelés a Ilosvai Selymes Péter általános iskola, tornateremben. képen: Pacsuta Gergő - Kazincbarcika versenyző

Fotó: ÉM-Archívum

Érdekes „csatát” vív egymással a Magyar Súlyemelő Szövetség, valamint Sáfián Ádám, Abaújszántó polgármestere, az Abaújszántói VSE elnöke. A napokban megjelent egy közlemény az országos szervezet honlapján, amelyben az áll, hogy az elnökség február 1-jén ülést tartott, és amelyen a megyei szövetséget, és személyesen Sáfián Ádámot is érintő határozatot hozott. Az elnökség a megyei szövetség működését a felügyelőbizottság hatáskörébe utalta ellenőrzésre, és egyben felfüggesztette a megyei szervezetet 60 napra, hivatkozva az Alapszabály bizonyos pontjaira. Egyúttal felügyelőbiztost nevezett ki, az MSSZ általános alelnöke személyében, illetve Sáfián Ádám megyei elnököt a vizsgálat idejére eltiltotta a megyei szövetség képviseletétől. Az MSSZ a hivatalos oldalán megtalálható közleményben arról is tájékoztatott, hogy a megyei súlyemelő-szövetség az MSSZ származtatott jogi személye, és hivatalos jegyzőkönyvet nem nyújtottak be Sáfián Ádám megválasztásáról, aki – az országos szövetség szerint – visszaélve ezen választott tisztségével megtévesztette az MSSZ tagszervezeteit és a megyei tagokat. Ezenkívül a NAV-nál nem tett eleget a törvényi bejelentési kötelezettségének sem mint új képviseletre jogosult.

Egy forintot sem kaptak

Sáfián Ádám 2019-ben váltotta Fekete Jánost a megyei szövetség élén, és nagyon aktívan vetette bele magát a munkába. Beleszeretett a sportágba, nem titkolt célja az sem, hogy elinduljon majd az idei országos elnökválasztáson, ám azt egyelőre nem tudni, hogy ezt mikor lehet megtartani. Úgy gondolja, aktivitásával és elkezdett országjárásával alaposan felkavarta az állóvizet.

– Amit a szövetség vezetése csinál leginkább megmosolyogtató – mondta Sáfián Ádám. – Hiszen egy évtizedek óta nem működő szervezetet próbálunk feltámasztani és működésre bírni, ennek a nem működő szervezetnek kellett volna január 31-ig beküldeni egy költségvetési tervezetet az országos szövetség részére úgy, hogy az elmúlt 27 évben ezt egyszer sem kellett megtenni, hiszen az elmúlt 27 évben 0, azaz nulla forint támogatást kapott a megyei szövetség. Az ügy „komolyságát” jelzi, hogy már másnap, február elsején, rendkívüli elnökségi ülésen döntöttek a megyei szövetségről. Ennek az egésznek természetesen a mögöttes oka az, hogy én jeleztem azon szándékomat, hogy a sportág és a szövetség reformokra szorul, hiszen folyamatosan csökken a klubok és a versenyzők száma is, 18 éves kor után több mint 80 százalékát elveszítjük a versenyzőknek. Nem beszélve arról, hogy nem látszik semmilyen jövőkép, amelyet a jelenlegi vezetés irányának tudna mutatni. Tragikus, amikor egy elnök azt nyilatkozza, hogy nem baj, hogy nem vagyunk kiemelt sportág, mert így legalább nincs eredménykényszer.

A polgármester-klubvezető így folytatta:

– Az azonban már kevésbé ad mosolygásra okot, hogy elkezdték azokat a klubokat és versenyzőket forrásmegvonással és egyéb módon szankcionálni, amikről csak feltételezik, netalán hangot is adnak annak, hogy változásokra lenne szükség. Az meg már egy külön kategória, hogy magánszemélyek által működtetett Facebook-csoportokat cenzúráznak, kikényszerítve azoktól az emberektől, akik valamilyen szinten is, de kötődnek, függenek a szövetségtől. Az elmúlt két évben Abaújszántó két országos versenynek is otthont adott, amelyet akkor a klubok és még a szövetség is kiemelkedőnek ítélt rendezés és minden egyéb szempontból. Hinni akarom, hogy mindenki szeretne tenni ezért a sportágért, de ezeket a módszereket, melyek a legsötétebb diktatórikus időket idézik, nem tudom hova tenni. A súlyemelés reformokra szorul, mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban, utóbbira kevés ráhatásunk lehet, azonban itthon meg tudjuk azt valósítani, hogy újra egy felfelé ívelő pályára álljon a sportág úgy, ahogyan ezt sok más szövetség meg tudta tenni. Életpályamodellek, edzők és versenyzők részére, akadémia-rendszer kiépítése, átlátható és kiszámítható támogatási rendszerre... Véleményem szerint az energiákat a munkára kell fordítani, nem másra. Ébresztő, muszáj változtatni, mert a magyar súlyemelés el fog tűnni! Nem fogok részt venni semmilyen sárdobálásban, a tiszta játékot szeretem, ennek vagyok a híve.


Hosszú ideje elnök

Dobos Imrét először 2008-ban választották meg a Magyar Súlyemelő Szövetség élére, azóta több alkalommal is bizalmat kapott. Az MSSZ legutóbbi tisztújító közgyűlését 4 éve, 2017 februárjában tartották, s ezen megerősítették posztján Dobost, akinek akkor nem volt kihívója. Érdekesség, hogy 2012 elején rendkívüli tisztújító közgyűlésen erősítették meg pozíciójában Dobos Imrét. Akkor az úgynevezett ,,ellenzék” jelöltje dr. Mengyi Roland akkori országgyűlési képviselő, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés akkori elnöke volt, de aki különböző procedúrák miatt mégsem volt, lehetett hivatalos elnökjelölt.

(A borítóképen: Abaújszántó sikeres versenyeket rendezett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!