Triatlon

2021.02.08. 16:00

Európa-kupával folytatják Tiszaújvárosban

Huszonhárom világkupaverseny után az idei Triatlon Nagyhétre az európai elit érkezhet.

Szűcs István

20190714 Tiszaújváros fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország A 23. tiszaújvárosi triatlon világkupa döntöjét vasárnap délután a belvárosban rendezték meg.

Forrás: ÉM

Fotó: Kozma István

Tiszaújvárosban a tervek szerint július 14–18. között ismét megrendezhetik a méltán népszerű, 1999-ben indult Triatlon Nagyhetet, melynek fénypontját – az eddigi huszonhárom világkupa után – ezúttal egy elit Európa-kupa jelenti.

A döntésről

– A lassan egy éve elhúzódó koronavírus-járvány sajnos 2021-re is sok bizonytalanságot ígér, ezért a rendezvények tekintetében is nagyon nehéz előre terveznünk – fogalmazott dr. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere, a szervezőbizottság társelnöke. – A járvány negatív gazdasági hatásai miatt – mint sok minden mást – a tervezett programjaink költségvetését is felelősen kell átgondolnunk és megterveznünk. A Triatlon Világkupa és Triatlon Nagyhét hosszú évek óta a tiszaújvárosi nyár egyik legkiemelkedőbb eseménye. Egy jól összeszokott csapat rendkívül profi és lelkiismeretes munkájának köszönhetően a világ minden táján ismerik városunk nevét. Az idei terveinkről január 27-én tartottunk online egyeztetést Márkus Gergellyel, a Nemzetközi Triatlon Szövetség sportigazgatójával, Lehmann Tiborral, az esemény főrendezőjével, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzőjével és Márkus Balázzsal, a szervezőbizottság társelnökével. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy az elsődleges szempont továbbra is a helyi lakosság, a sportszerető közönség egészségének védelme. A biztonsági szempontok mellett természetesen megvizsgáltuk azt is, hogy a színvonal megtartása mellett hogyan tehetjük gazdaságosabbá és fenntarthatóbbá a rendezvény lebonyolítását. Minden tényezőt, véleményt és érdeket figyelembe véve úgy döntöttünk, hogy amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi, idén a július 14–18-ra tervezett ötnapos Triatlon Nagyhét fénypontjaként egy elit Triatlon Európa-kupát rendezünk.

A maximumot

Lehmann Tibor főrendező szavai szerint 1997-től, vagyis az elmúlt 24 évben – a Covid–19-járvánnyal sújtott 2020-at kivéve – megszakítás nélkül, 23 esztendőn át megrendezett világkupával Tiszaújváros méretéhez, lehetőségeihez, infrastruktúrájához mérten, a város által nyújtható maximumot teljesítette. Lehmann Tibor azt is hozzátette, hogy a település adottságait figyelembe véve további növekedés nehezen kivitelezhető, majd annak is hangot adott, hogy világbajnoki szériafutam, netán a több ezer fős age group (korcsoportos amatőr kategória) versenyt is magával hordozó felnőtt világbajnokság megrendezése egy kisvárosban sajnos nem tud megvalósulni. A főrendező arról is beszélt, hogy ebben a gazdaságilag is nehéz helyzetben az sem mellékes, hogy egy elit világkupaverseny és egy elit Európa-kupa-futam jogdíja és a legjobb sportolóknak kiosztandó pénzdíjak között jelentős különbség van.

– Nem tudhatjuk, hogyan alakul a 2021-es szezon, így az is óriási szó, ha itt tudunk tartani egy komoly nemzetközi versenyt Tiszaújvárosban – folytatta gondolatait Lehmann Tibor. – Európából talán könnyebben el tudnak majd jönni hozzánk az élversenyzők. A felnőtt Európa-kupa egy új kezdet, amire lehet építkezni. Előre lehet lépni egy prémium Európa-kupa, vagy felnőtt kontinensbajnokság, esetleg ismét egy világkupa felé. A felnőttek mellett, az elmúlt években megszokott módon, a junior korosztály képviselői újra Európa-kupa-futamon versenyezhetnek majd nálunk. A Triatlon Nagyhét szintén rendszeres programját képező Magyar Utánpótlás Gálára is készülünk.

Előtérben a kontinentális

– A pandémia felgyorsította a fenntarthatóság iránti igényt a versenyrendszerekkel kapcsolatban – emelte ki Márkus Gergely, a World Triathlon sportigazgatója. – A jövőben minél inkább a kontinentális és regionális versenyek fognak előtérbe kerülni. Ez a nemzetközi sportági szövetség által preferált törekvés egybevág az idei tiszaújvárosi viadal jelenlegi státuszával. Lényeges, hogy nem járt le Tiszaújváros világkupalicence, a sportág fejlődéséért sokat tett város irányába továbbra is rendkívül pozitív a nemzetközi sportági szövetség megítélése. Ezt bizonyítja, hogy a 2021-es versenynaptárban is szerepel Tiszaújváros neve. A verseny minősége szempontjából nem jelent visszalépést az Európa-kupa, melynek futamaiért egyébként nagyon komoly az érdeklődés a kontinensen.


Továbbra is magas színvonalon

A rendezői csapat valamennyi tagja – a közreműködő partnerekkel együtt – nagyon bízik az egészségügyi helyzet jelentős javulásában, a közvetlen járványveszély mielőbbi felszámolásában.

– Ebben a rendhagyó esztendőben is az eddig megszokott magas színvonalat szeretnénk biztosítani a Triatlon Nagyhéten, melynek a kezdetektől fogva egyaránt elévülhetetlen szerepe van a lokálpatriotizmus erősítésében, a közösségépítésben – mondta Márkus Balázs, a szervezőbizottság társelnöke. – A minőség megtartása vonatkozik a profi és az amatőr sportolók versenyeire, valamint a sport- és kulturális eseményekre érkező vendégek kiszolgálására egyaránt. A tömegsporteseményekkel és a koncertekkel ezúttal is arra törekszünk, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget.

(A borítóképen: A versenyrendezés – a tervek szerint – folytatódik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!