triatlon

2021.02.23. 10:00

Edzőtábor után, előtt, szezonkezdésre várva

Kacifántos módon, de hazaérkezett a spanyolországi edzőtáborból az újvárosi „négyesfogat”.

Szűcs István

Fotó: Lehmann Tibor

A Tiszaújvárosi Triatlon Klub négy elit kategóriás válogatott versenyzője január 25. és február 17. között Spanyolországban edzőtáborozott, melynek során a kerékpározás és a futás kapott fő hangsúlyt, de az úszás és a kondicionálás is a napi program része volt.

– Az ebben az időszakban évek óta felkeresett, de jelenleg a pandémia miatt nehezen megközelíthető ciprusi edzőtáborhelyszín helyett az Alicante városától 60 km-re található La Nuciában vertünk tanyát négy sportolónkkal, Sinkó-Uribe Auréllal, Sinkó-Uribe Ábellal, Lehmann Bencével és Lehmann Csongorral – tudtuk meg a felkészülést mindvégig a helyszínen vezénylő Lehmann Tibortól, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzőjétől. – Hogy nem választottunk rosszul, azt az jelzi, hogy olyan profi kerékpároscsapatok tréningeztek ott, mint a Bahrein Merida, a Bora, a Cofidis vagy az Euskatel, ami pedig a triatlonosokat illeti, belga, chilei, román, spanyol, valamint a londoni olimpia 11. helyezettjét, Richárd Vargát soraiban tudó szlovák csoportok is ott gyakoroltak. Korlátozások persze voltak, de szerencsére az elitlicenccel rendelkező sportolók számára megnyitottak egy uszodát, melyhez kondicionálóterem is tartozott. A 15 Celsius-fokos tengerben is tartottunk úszóedzést, persze neoprén ruha használatával. Harmincórás heteket produkáltak a fiúk, mely átlagosan 400 km kerékpározást, 85–90 km futást és 25 km úszást jelentett. Ehhez jöttek még pluszban az erősítő edzések. Az időjárásra nem lehetett panaszunk, végig 20 Celsius-fokos hőmérséklet volt, mindössze egyszer esett az eső. Összességében egy igazán jól sikerült táborozáson vagyunk túl, a fiúknak külön élményt jelentett, hogy egyik kerékpáros edzésükön összetalálkoztak Mario Cipollinivel, az olaszok egykori országúti világbajnokával, sokszoros Tour de France-, Giro d’Italia- és Vuelta-szakaszgyőztesével. A hazautazás kicsit kacifántosra sikeredett, hiszen járattörlések miatt két részletben, az eredetihez képest 1-3 nap késéssel érkeztünk meg.

Válogatottak, versenyek

Az itthon készülő tiszaújvárosi triatlonosok – köztük a korosztályos válogatott Putnóczki Dorkával, Bóna Kingával, Kovács Gyulával, Vágási Zoltánnal – a fenti időszakban egy úszóblokkot teljesítettek Fodor Ágnes vezetésével. Márciusban pedig jöhetnek majd a válogatott edzőtáborok.

– A magyar szezon a jelenlegi állás szerint áprilisban, duatlonversenyekkel veszi kezdetét, mi pedig május 29–30-ra tervezzük a Tisza Triatlon megrendezését, klubcsapat országos bajnoksággal, ranglistaversennyel – fogalmazott a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) szakmai alelnökeként is tevékenykedő sportvezető. – Áprilisban már lesz néhány Európa-kupa-futam, majd május 2-től indul az olimpiai kvalifikációs sorozat, öt hét alatt öt versennyel. Előbbin a középtávval is „kacérkodó” Lehmann Bence, továbbá Putnóczki Dorka és Lehmann Csongor próbálhat szerencsét, utóbbin pedig Csongor fiam indul csatába. A Sinkó testvérek U23-as hazai és nemzetközi versenyeken igyekeznek mind jobban helytállni, míg a többiek az utánpótlás-korosztályos viadalokra várnak.

(A borítóképen: Sinkó-Uribe Aurél, Lehmann Csongor, Lehmann Bence és Sinkó-Uribe Ábel kerékpáros edzés közben, La Nucia közelében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!