DVTK

2021.01.21. 11:30

Óriásölő bravúrral kezdtek

A sereghajtó Diósgyőri VTK a listavezető otthonában kezdte meg a felzárkózást.

Berecz Csaba

Budapest 20210120 Labdarœg‡s NBI FTC Ferencv‡ros-DVTK Foto Nemzeti Sport çrvai K‡roly

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Árvai Károly

Az NB I. 2. fordulójának utolsó meccsével, a Ferencvárosi TC – Diósgyőri VTK találkozóval tegnap megkezdődött a 2021-es év bajnoki idénye. A többi élvonalbeli csapat csak a hétvégén lép először pályára, a szerdai találkozó résztvevőinek a mérkőzését a kényszer szülte erre a napra. Az összecsapást eredetileg tavaly augusztus 22-én rendezték volna meg, 18.45-től, de ezen időpont előtt egy héttel az FTC halasztást kért, arra az esetre, ha azt megelőzően három nappal sikerrel veszi a Bajnokok Ligája-selejtező 1. fordulójában, a svéd bajnok Djurgarden állította akadályt, azért, hogy a rá egy hétre következő újabb BL-mérkőzése előtt ne kelljen bajnokit játszania. A svédek elleni továbbjutás másnapján, vagyis két nappal az augusztusi meccsidőpont előtt a Magyar Labdarúgó-szövetség hozzájárult a találkozó elhalasztásához, amelynek sokáig nem sikerült időpontot találni, elsősorban az FTC sűrű, Bajnokok Ligája csoportmeccsekkel tűzdelt őszi programja miatt. A DVTK ugyan szerette volna letudni ezt a meccset a tavalyi év végén, december 23-án, de ez az időpont nem felelt meg a zöld-fehéreknek. Mivel az MLSZ decemberben úgy határozott, hogy január végéig meg kell rendezni minden elmaradt meccset, és az FTC január 27-re már bevállalta egy elhalasztott bajnoki lejátszását, a Budafoki MTE ellen, így a hét végén kezdődő tavaszi idény kezdete előtt, csak a tegnap maradt, mint lehetséges időpont.

Sorozatok

A találkozó előtt egyértelműen a listavezető Ferencvárosi TC volt az esélyesebb, a zöld-fehérek hazai pályán 61 veretlen meccsel érkeztek meg ehhez az összecsapáshoz, azzal, hogy legutóbbi 15 bajnoki összecsapásukat kivétel nélkül megnyerték az Üllői úton, ahonnan legutóbb 2020. február 5-én a Budapest Honvéd tudott pontot elvinni. Érdekesség, hogy az előtt egy héttel szerzett pontot utoljára vendégként a DVTK, amikor 2017. április 8-án 1–1-re végzett az FTC otthonában. A piros-fehérek azt követően hat egymás utáni alkalommal távoztak innen üres kézzel. És most is úgy érkeztek ide, hogy borzasztó rossz sorozat állt mögöttük, a legutóbbi hét mérkőzésüket elveszítették, és a bajnoki előtt leginkább az volt a kérdés, hogy beállítják-e ezen az estén a klub negatív csúcsát, a nyolc meccsből álló vereségszériát. Ami a kezdőcsapatokat illeti: a hazaiak három új szerzeménye közül ketten, Wingo és Katona keretben sem voltak, Gerának is csak a kispadon jutott hely.

Az összeállításoktól

A DVTK nyolc új labdarúgója közül négy horvát játékos, Grgic, Milovic, Soldo és Zivulic a kezdőben jutott szóhoz, a bosnyák-magyar Suljic és az észt Pikk a kispadra került, a horvát Malenica és Marin pedig nem volt keretben (hétfőig, amikor le kellett adni a 25 fős csapatlistát, még nem volt meg minden dokumentumuk, hogy nevezhetők legyenek). És ha már keret: hosszú idő után végre hosszúnak tűnt a piros-fehérek kispadja, olyannyira, hogy a DVTK több cserét nevezett a meccsre, mint a házigazda, 11 főt a 9-cel szemben. A kispadra, illetve az elé, annak ellenére odafért Zoran Zekic is, a DVTK új szakvezetője, hogy a mérkőzés jegyzőkönyvébe nem került be a neve.

A két csapat legutóbb a múlt hónapban játszott egymás ellen bajnokit, Diósgyőrben, a december 5-i mérkőzésen 3–1-re nyert a Ferencváros, két BL-meccse között, tartalékos összeállításban. Az akkori kezdőjükből öten léptek pályára most (Dibusz, Zubkov, Kharatin, Heister, Laidouni), és ugyanezt a számot tudta a Diósgyőr is, ugyanis az akkori 11-ből, Antal B., Max, Grozav, Hegedűs J. és Márkvárt megmaradt. Az FTC összeállítása nem tartalmazott különösebb meglepetést, a DVTK-nál három új horvát fiú kapott helyet a védelemben, és érdekesség, hogy a belső védőnek szerződtetett Soldo a bal oldalra került ki (az ezen a poszton szóba jöhető Memolla sérülés, Marin adminisztrációs okok miatt maradt ki, Pikk pedig csak a kispadig élvezte a bizalmat). A piros-fehérek két védekező középpályással álltak fel, és Márkvárt is többnyire Max és Zivulic vonalában helyezkedett, így a vendégek hadrendje leginkább a 4-3-3-ra hasonlított, ugyanis a megugrásokat az Ivanov­ski, Grozav, Drazic hármasnak kellett volna végrehajtania. És nagyon úgy áll, hogy mostanában a DVTK támadósorában nem láthatjuk viszont Novothny Somát. A 26 éves csatár szívesen igazolt volna a DVTK-hoz, a német másodosztályban szereplő VfL Bochumból, ám hiába állt készen arra, hogy a szerdai nap folyamán klubot váltson, jelenlegi együttesének vezetése úgy döntött, hogy mégsem engedi el őt Diósgyőrbe.

A pályán

Ahogy azt várni lehetett, már a mérkőzés elején is a hazai gárda játszotta a kezdeményezőbb focit, jobbára a Diósgyőr térfelén tekergett a labda. Az FTC, hogy két szélső védője előtt utat nyisson, gyakran állt át háromvédős felállásra, oly módon, hogy középpályáról Kharatin húzódott vissza a védelem középébe. Nem ezzel összefüggésben, de egy védő, Blazic hozta össze az FTC első nagy helyzetét, az ellenfél 16-oson belülre, a védelem mögé beívelt labdájára Uzuni érkezett, aki az ötösről Antal B.-be fejelte a lasztit. A tíz perccel később, a 24.-ben Tokmac 14 méteres, megpattanó lövését fogta meg a vendégek kapusa, és amikor fél óránál járt a meccs, a DVTK is felbukkant a hazai 16-oson belül. Igaz, helyzetig, lövésig nem sikerült eljutniuk, nem úgy a túloldalon Tokmacnak, aki a léc fölé bombázott. A nem túl nagy iramú, pozíciós játék során a Diósgyőr fegyelmezetten, koncentráltan védekezett, és emiatt a zöld-fehérek részéről a félidő utolsó fertályórájában mindössze egy szabadrúgásra futotta, amit Zubkov a kapu fölé küldött.

A második játékrészt nagyobb elánnal kezdte a listavezető, erőteljes nyomást helyezett a DVTK-ra, és négy perc foci után jött is az első helyzet, Botka jó beadása után Laidouni a kapu torkába berobbanva pattintotta a jobb felső sarok fölé a labdát. A vendégek nem tudtak kiszabadulni a védőharmadukból, tíz játékosuk védekezett 35 méteren belül, a ritka labdaszerzéseik után a felezővonalig sem sikerült előre jutniuk, negyedórán át. Majd összehoztak egy biztató támadást, amelynél a kapu elé belőtt labda pontatlan volt. Mivel a hazai fölény meddő volt, az FTC szakvezetője úgy döntött, hogy frissítéssel próbálja feldobni a csapatát, a 70. percben kettős cserét hajtott végre. A helyzetek nélküli FTC-fölényt Kharatin unta meg, aki távoli lövést eresztett el, ám bombája a kapu fölött zúgott ki a pályáról. Egy vendégcsere után újabb kettős hazai frissítés jött, majd Dibusznak is akadt védenivalója, a 79. minutában Márkvárt szabadrúgása után Milovic fejese volt az első kaput eltaláló kísérlete a Diósgyőrnek. Nem sokkal később Zekic edző is kettőt változtatott, és milyen jól tette, Suljicnak ugyanis néhány másodperc is elég volt ahhoz, hogy gólt szerezzen. Igaz, ehhez kellett Blazic is, akit bevont a kényszerítőjébe. Innentől még nagyobb nyomás alá került a Diósgyőr, az FTC mindent elkövetett az egyenlítés érdekében. A 90. percben Isael bombáját ütötte ki a léc alól Antal B., majd a végén a hazaik még egy 11-est próbáltak megetetni a játékvezetővel. Az ólomlábakon járó idő csak letelt, és váratlan, bombasztikus diósgyőri sikerrel ért véget az év első meccse. A DVTK szervezett játékkal jelezte, kell neki az NB I.-es tagság, hiszen bónusznak számító pontokat hozott el az FTC otthonából, elvéve a bajnoki címvédő évadbeli veretlenségét, és több mint 11 év után nyerve ismét az Üllői úton.


Ferencvárosi TC – Diósgyőri VTK 0–1 (0–0)

Budapest, Üllői út, zárt kapuk mögött. V.: Pintér (Szert, Huszár; Karakó, Erdős).

Ferencvárosi TC: Dibusz (6) – Botka (5), Blazic (5), Dvali (5), Heister (4) – Kharatin (6) – Somalia (4), Laidouni (4) – Uzuni (4), Tokmac (4), Zubkov (5). Vezetőedző: Sergii Rebrov.

Diósgyőri VTK: Antal B. (6) – Grgic (6), Milovic (6), Hegedűs J. (6), Soldo (6) – Márkvárt (6), Zivulic (6), Max (6) – Ivanovski (5), Drazic (5), Grozav (4). Vezetőedző: Zoran Zekic.

Csere: Botka helyett Lovrencsics (-) a 70., Zubkov helyett Isael (-) a 70., Grozav helyett Rui Pedro (-) a 76., Tokmac helyett Gera (-) a 78., Somalia helyett Sigér (-) a 78., Drazic helyett Hasani (-) a 83., Ivanovski helyett Suljic (7) a 83., Kharatin helyett Skvarka (-) a 86., Suljic helyett Karan (-) a 89. percben.

Sárga lap: Márkvárt a 39., Dvali az 55., Zekic (a kispadon) a 72., Uzuni a 94., Zivulic a 94. percben.

Gólszerző: Suljic (0-1) a 84. percben.

Sergii Rebrov: – Túl vagyunk a szezon első meccsén, ami nagyon nehéz volt. Két és fél hét nem elég a tökéletes felkészülésre. A Diósgyőr megtalálta a megfelelő taktikát, mi alakítottunk ki helyzeteket, de rúgott gól nélkül nem lehet meccset nyerni.

Zoran Zekic: – Köszönöm a csapatnak a meccset, minden játékos a csapat érdekeit szem előtt tartva játszott, annak ellenére, hogy ez egy nagyon nehéz mérkőzés volt. Az FTC-nél volt többet a labda, a védelem nagy nyomás alatt állt, és közben néhány komoly kontralehetőséget elszalasztottunk. A játékosok ma mindent megtettek, hálás vagyok nekik, hogy sikert értünk el. Hogy miért cseréltem le Suljicot? Mert nem voltam elégedett azzal, hogy rögtön gólt rúgott… Komolyra fordítva: taktikai oka volt a cserének. A vezetés birtokában csak a védekezés volt fontos, és mivel mélyen voltunk hátul, nem volt erőnk kijönni, Karan magassága, fejjátéka többet ért. Nagyon nehéz heteken, hónapokon van túl a csapat, duplán értékes ez a győzelem, a tabellán elfoglalt pozíció miatt is kellenek a sikerek. Nyertem már korábbi csapatommal a PSV Eidenhoven otthonában is, de ez a mai siker, még annál is nagyobb öröm. Most nem azt a játékot kellett játszanunk, amit szeretnénk, mert alkalmazkodtunk az ellenfélhez, de a jövőben kezdeményezőbb játékra állunk át.

(A borítóképen: Antal Botond és a védők ezt a Fradi-akciót is tisztázták)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában