férfi kézilabda-válogatott

2021.01.14. 15:00

Optimistán várják a rajtot

A tavalyi sikeres Eb-szereplés után az egyiptomi vb-n is sokáig menetelne a férfi kézilabda-válogatott.

Marosréti Ervin

Malmö 20200122 Kézilabda 2020 férfi Európa bajnokság EB Magyarország Portugália Fotó Kovács Anikó MKSZ kispad csapat Gulyás István

Fotó: Kovács Anika, MW

A csoportból történő továbbjutás nem okozhat gondot a magyar férfi kézilabda-válogatott számára a szerdán kezdődő felnőtt-világbajnokságon. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy az egyiptomi tornán hanyadik helyen, és mennyi szerzett, vitt ponttal zárja az együttes a vb első szakaszát. Ez ugyanis alapjaiban meghatározhatja a nemzeti csapat további lehetőségeit. Az elmúlt hetekben a mieink Győrött készültek, a ráhangolódás azonban közel sem volt zökkenőmentes. Ligetvári Patrik vírustesztje pozitív lett, így ő nem is tarthat a többiekkel az afrikai országba. Ráadásul a szlovákok elleni találkozó is elmaradt, ugyancsak a koronavírus miatt, így Gulyás István együttese hivatalos felkészülési találkozó nélkül vágott neki az utazásnak.

– Abban bízom, hogy a tavalyi Eb-hez hasonlóan ismét sok örömet tudunk szerezni a szurkolóknak. Ha így lesz, akkor elég sok meccset fogunk nyerni, és sokáig menetelünk ezen a világbajnokságon – fogalmazott Gulyás István szövetségi kapitány.

– A közvélemény hajlamos a csoportmeccseket egy kalap alá venni, a szakmai stábnak és a csapatnak viszont tényleg lépésről lépésre kell haladnia. Egy ilyen hosszú tornán lényeges a formaidőzítés, de természetesen arra is figyelünk, hogy ez a kellő eredményességgel párosuljon.

A magyar válogatott a gízai csoportmeccseket a Zöld-foki Köztársaság ellen nyitja, majd következik Uruguay, végül a kvartett rangadóján a legutóbbi vb-n elődöntőbe jutott németekkel szembeni találkozó. Az első két összecsapáson Bánhidiék más kézilabda-kultúrához tartozó riválisokkal csapnak össze, ami ugyancsak érdekessége a sorozat első szakaszának.

Mindenhez alkalmazkodni

– Húszfős kerettel vágunk neki a tornának. A játékosok jól dolgoztak, remek hangulatban várjuk a nyitányt – jelentette ki Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke. – Fel kell készülnünk a bezártságra, a monoton környezetre, de igyekszünk a körülményekhez alkalmazkodni és csak az előttünk álló feladatokra koncentrálni.

Néhány nappal ezelőtt még úgy volt, hogy az IHF korlátozott számban ugyan, de beengedi a nézőket a vb-mérkőzésekre. Aztán az Európai Kézilabdázók Uniójának kérését meghallgatva, mégis a zárt kapus lebonyolítás mellett döntöttek a szervezők.

Bizakodó megyei elnök

– Nehéz megmondani, hogy ezek a körülmények melyik csapatra milyen hatással lesznek – fogalmazott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kézilabda Szövetség irodájában Kovács Sándor, a szervezet elnöke. – Én mindenesetre optimista vagyok, bízom a magyar válogatottban. Egy éve az Eb-n senki nem várt sokat a megfiatalított keretünktől, mégis jól szerepelt Gulyás István szövetségi kapitány gárdája. Most erősebbek vagyunk, a fiatalok is tapasztaltabbak lettek, úgyhogy nincs kizárva ismét egy szép siker. Helyezésekről nehéz beszélni, mert tényleg megjósolhatatlan, hogy a riválisok közül ki milyen formában van. Minden egyes mérkőzést nagyon komolyan kell venni, de úgy gondolom, ezzel nem lesz probléma. A fiatal magyar tehetségek számára a válogatott lett a bizonyítás színhelye. Való igaz, hogy a két hazai top klubcsapatban kevés honfitársunk jut szóhoz, de most itt a lehetőség a keret tagjai előtt, hogy az erős, nemzetközi mezőnyben megállják a helyüket. Biztos vagyok benne, hogy képesek rá, és néhányan közülük a Veszprémben és a Szegedben is megállnák a helyüket.

Komoly terhelés

A magyar válogatott pénteken mutatkozik be a világbajnokságon, a második csoportmérkőzést vasárnap, a harmadikat pedig jövő héten kedden játssza le. Ezután – reményeink szerint – a középdöntőben újabb három meccs vár majd Miklerékre. A sorsolás szerint a B csoportban érdekelt spanyol, tunéziai, brazil és lengyel négyesből az első három helyezett jut tovább a világbajnokság újabb szakaszába. Innen a hatos csoportok első két helyezettje lép tovább a negyeddöntőbe, ahol már kieséses formában folytatódik, és jut el a döntőig a férfi kézilabda-világbajnokság mezőnye.


A csoportbeosztás

A-csoport (Gíza): Németország, Magyarország, Uruguay, Zöld-foki köztársaság

B-csoport (Új főváros): Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország

C-csoport (Alexandria): Horvátország, Katar, Japán, Angola

D-csoport (Kairó): Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK

E-csoport (Gíza): Norvégia, Ausztria, Franciaország, Egyesült Államok

F-csoport (Új főváros): Portugália, Algéria, Izland, Marokkó

G-csoport (Kairó): Svédország, Egyiptom, Csehország, Chile

H-csoport (Alexandria): Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország


A magyar válogatott csoportmérkőzései

Január 15. (péntek), 20.30: Magyarország – Zöld-foki Köztársaság

Január 17. (vasárnap), 20:30: Magyarország – Uruguay

Január 19. (kedd), 20:30: Magyarország – Németország


A magyar férfiválogatott kerete

Kapusok: Borbély Ádám (Veszprémi KKFT), Mikler Roland (MOL-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém).

Jobbszélsők: Hornyák Péter (Grundfos Tatabánya), Rodriguez Alvarez Pedro (Balatonfüredi KSE).

Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Balogh Zsolt (Grundfos Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum, norvég).

Irányítók: Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Hanusz Egon (Csurgói KK), Lékai Máté (Telekom Veszprém), Nagy Bence (Ferencváros).

Beállók: Bámhidi Bence (MOL-Pick Szeged), Rosta Miklós (Mol-Pick Szeged), Sipos Adrián (Grundfos Tatabánya), Topic Petar (Balatonfüredi KSE). Balátlövők: Bodó Richárd (Mol-Pick Szeged), Szita Zoltán (Wisla Plock, lengyel).

Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya).

(A borítóképen: Gulyás István [farmerban] bízik benne, hogy örömet tudnak szerezni a szurkolóknak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!