NB III.

2021.01.01. 17:30

Nem kérdezik, hanem megcsinálják

Jelenleg a Tiszaújváros a legjobb megyei NB III.-as csapat, ugyanis a 8. helyen telel.

Molnár István

Tiszaújváros 20200920 Labdarúgás MK mérkõzés Tiszaújváros Honvéd Foto Nemtzeti Sport - Balogh László A képen: Djordje Kamber

Forrás: ÉM

Fotó: ÉM-Archívum

Huszonegy találkozón szerzett 34 pontjának köszönhetően a 8. helyen áll az NB III. Keleti csoportjában az FC Tiszaújváros együttese (a Tisza-partiak előtt lévő Sényő ugyanennyi egységet gyűjtött, csak több gólt lőtt). Hogy ezzel elégedett-e a vezetőedző, Gerliczki Máté, megkérdeztük.

Alázatosan dolgoznak

– Amióta itt vagyok, még nem volt 34 pontunk 21 mérkőzés után; nyilván többször átnyúlt pár meccs tavaszra – kezdte a tréner, akinek a mostani az ötödik szezonja a TFC-nél. – Részben ez annak köszönhető, hogy azért van mögöttem, a stáb, a vezetőség mögött egy fél évtized tapasztalat; próbálkoztunk így is, úgy is, de úgy tűnik, most megtaláltuk azt az utat, ami a legkifizetődőbb. A másik ok, hogy fiatal csapatunk teljes mértékben vevő arra a munkára, amit kitaláltunk, a játékosok nagyon alázatosan dolgoznak. Szerettem az eddigi itteni csapataimat, az idősebbeket is, azonban a jelenlegi keret nem nagyon kérdezi, mit miért csinálunk, csak megcsinálja. Ezekből a fiatalokból olyan közeget sikerült kialakítani, amiben most nemhogy csoportok, klikkek sincsenek, amik széthúznának, egy ember sem lóg ki, mindenki fejlődni akar, pontokat szerezni, és minél magasabban lenni a tabellán. Akik ott előttünk vannak, azok komoly csapatok, össze sem lehet hasonlítani az ő és a mi költségvetésünket, de a mienkkel hasonlóakat, akikkel meg lehet tenni ezt az összevetést, azokat pontokkal előzzük.

Ez az év, fél év azért nem volt zökkenőmentes, jórészt a koronavírus miatt.

– Az október 10-i, BVSC elleni idegenbeli találkozóra csúcsosodtak ki a problémák, a vírus mellett volt sok sérültünk és eltiltottunk is – mondta Gerliczki Máté. – Végül is jól jöttünk ki abból a meccsből, de a Covid miatt hoztunk saját, belső szabályokat, amiket be kellett tartani. A különböző irányból érkező játékosoknak maszkot kellett viselniük az ideúton, aztán a közös buszúton is. Ez volt a szabály az öltözőben, a folyosón, csak a szabadban lehetett azt levenni, nem volt ölelkezés, kézfogás. Egy-két héten belül kiderült, van ennek hatása.

A vezetőedző azt is hozzátette, az sem könnyítette a munkát, hogy sérülés miatt szinte egyszerre esett ki Vámos, Vitelki és Márton.

Görcsöket rak

A szakmai munka irányítója beszélt az alábbiakról is:

– Huzamosabb ideje a megye negyedik legjobb csapata vagyunk, ez szerintem fontos, nem volt mindig így – szögezte le Gerliczki Máté. – Az ősszel kettős volt az arcunk, hiszen idegenben tíz találkozóból hetet nyertünk, hazai környezetben, a pályán viszont csupán kettőt, és ez nagyon kevés. Amennyiben ezen tudunk javítani, akkor megint sokkal jobbak leszünk, és feljebb léphetünk, hiszen a harmadik Eger is mindössze hét pontra van tőlünk. Ehhez mindennek össze kellene jönnie, de miért ne céloznánk ezt meg? Hazai pályánk talaja fantasztikus, amikor jó az idő. Amikor viszont pici vagy több eső esik rá, már vannak gondok, kevésbé lesz használható arra a játékra, amit kialakítottunk. Aztán: a hazai meccseinkre járó szurkolók döntő többsége sportszerűen buzdít bennünket, de sajnos van egy-két negatív hang. Folyamatosan, és ez hatalmas görcsöket rak a játékosokra, ami miatt tudásuk töredékét hozzák csak a pályán. Egyébként mindenkinek a hozzáállásával elégedett vagyok, nagyon fejlődőképesnek találom azt a projektet, amit csinálunk. Éppen emiatt csak olyan játékost akarunk Újvárosba hozni, aki vagy akik ezt a mentalitást és színvonalat képviselik akaratban.

Szemléletet váltottak

A Magyar Kupában, a 6. fordulóban a Budapest Honvéd volt a Tisza-partiak ellenfele az országos főtáblán, és ugyan a találkozó vége 7–1-es vereség lett, Gerliczki Máté nem volt elégedetlen.

– Ha negyvenöt perc a mérkőzés, és nem kilencven, továbbjutunk... – nyilatkozta viccesen a szakvezető, aki így folytatta: – Elfáradtunk attól az iramtól, amit a kispestiek diktáltak, a hajrában, tizenöt perc alatt négy gólt kaptunk. Láttam kintről a srácokat, hogy ekkor már hogyan mozognak, mindenki le volt sápadva, sajnáltam őket. Nem nézett ki jól a végjáték, de igazából a végeredmény, számszerűleg mindegy volt. Az volt a lényeg, hogy a bajnokság egyharmada után szemléletet váltottunk, teljesen modern futballra álltunk át. Magasan kezdjük a védekezést, agresszíven dolgozunk, és ezt ki akartuk próbálni a Honvéd ellen is. Többször zavarba hoztuk őket, vagányak voltunk, ez volt a fontos. Nagyon büszke voltam a csapatra, sok szakember gratulált a meccset követően. Szóval ez az elképzelés jól működött a bajnokságban is.


Labdarúgás: a tények

  • – A Termálfürdő FC Tiszaújvárosnál január 14-én kezdődik a téli felkészülés.
  • – Összesen 7 edzőmérkőzés van lekötve, hétköziek is, miután szeretnék modellezni a hétvégi-hétközi terhelést, ugyanis a bajnokságban is lesz ilyen ritmus.
  • – Egyelőre egy új érkező játékosa van a csapatnak, Lakatos László Sényőről, rajta kívül maximum 1-2 fő jöhet még.
  • (A borítóképen: Az újvárosiak (kékben) jól szerepeltek az ősszel)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!