program

2021.01.26. 18:30

Minél hamarabb kell a biztos úszástudás

A program óvodai nagycsoportos gyermekek, valamint első és másodikosok oktatásáról szól.

Molnár István

Az ANK Úszóklub 20 éves fennállása évfordulójára rendezett úszóverseny 2. állomását tartották meg a hétvégén. A korosztályonkénti baranyai gyõztesek. 25 leány pillangó: Reitz Angéla (ANK), Farkas Orsolya (Harkány), Breining Bianka (Harkány); 100 fiú pillangó: Szilvai Bálint (Szigetvár), Sasvári Árpád (Szigetvár); 100 leány pillangó: Erdõs Petra (ANK), Vida Zsófia (Harkány); 25 fiú hát: Szentes Bence (ANK), Hirt Péter (Szigetvár); 25 leány hát: Németh Adrienn (ANK), Farkas Orsolya (Harkány), Gorosics Csenge (Szigetvár); 100 fiú gyors: Szinger Péter (Harkány), Abai Kristóf (Szigetvár); 100 leány gyors: Erdõs, Vida. 4x50 fiú vegyes váltó: ANK A (Balázsics, Szûcs, Németh L, Kulcsár); 4x50 leány vegyes váltó: ANK A (Gosztolya, Erdõs, Görgényi, Tormási).

Forrás: ÉM-archívum

Fotó: DN

Nemrégiben jelent meg az a hír, hogy rövidesen elindulhat a Magyar Úszó Szövetség által életre hívott Úszó Nemzet Program, amelyet a kormány tavaly októberben hagyott jóvá. Az elképzelések szerint február 1-jével startolna a projekt, és június 30-cal érne véget a tesztüzemmód, mégpedig négy helyszínnel: Mór, Tokaj, Debrecen és Budapest XXII. kerület kijelölt uszodalétesítményei, illetve az azok vonzáskörzeteibe tartozó oktatási intézmények vehetnek részt.

Még mindig rengetegen

A februári rajthoz (amelyet természetesen befolyásol az aktuális járványügyi helyzet, s hogy a kormány milyen ezzel kapcsolatos döntéseket hoz) szükséges egyeztetések már korábban megkezdődtek a MÚSZ projektcsapata és az érintett szereplők között, valamint négy kerekasztal-megbeszélést tartottak a budapesti, móri, debreceni és tokaji pilothelyszíneken, amelyeken dr. Wladár Sándor MÚSZ-elnök mellett tiszteletüket tették a pilotoknak otthont adó települések és intézmények vezető tisztségviselői, illetve a témában érintett munkatársai.

A program tesztévében összesen 27 település 88 óvodája és iskolája működhet közre a sikeres megvalósításban.

– A program az óvodai nagycsoportos gyermekek, valamint az általános iskola első és második osztályába járó diákok úszásoktatásáról szól – mondta Szántó Dávid, a projekt vezetője, aki azt is hozzátette: – A cél az, hogy idővel – a világon elsőként – Magyarországon minden gyerek tanuljon meg úszni, szerezzen vízbiztonságot és élvezze a közösen, jó hangulatban eltöltött időt az uszodában. Sajnos a kisgyerekek között még mindig rengetegen fulladnak vízbe, ezért nagyon fontos, hogy minél hamarabb biztos úszástudáshoz jussanak, függetlenül nemtől, kortól, identitástól, szociális vagy anyagi helyzettől. Évek óta dolgozunk azon, hogy minden feltételt megteremtsünk a kicsik számára, akiknek igyekszünk a lehető legtöbbet nyújtani. Azt pedig garantálom, hogy aki részt vesz a programban, az a második osztály végére le fog tudni úszni három különböző úszásnemben is legalább 100 métert.

Hat szakember

Amint azt megtudtuk: heti egy alkalommal, összevont testnevelésóra keretében kerül sor az oktatásra, az így rendelkezésre álló 100–120 percbe beleférne a gyerekek utaztatása (kísérővel) az adott létesítményhez, maga az óra, illetőleg az átöltözés is. Az úszásoktatók kiválasztása megtörtént, Tokaj és vonzáskörzete tekintetében (ahol 17 intézmény összesen 391 gyermekkel vesz részt a programban) 6 szakember fogja koordinálni az oktatást.

– Akiket kiválasztottak, azoknak komoly felkészítésen kellett részt venniük. A Testnevelési Egyetem úszás tanszéke által kidolgozott oktatási tematikával fogják tanítani a gyerekeket. A résztvevők egyébként az úszáshoz felszerelést is kapnak majd, úgymint dresszt vagy nadrágot, sapkát, papucsot, illetve szemüveget. Vagyis a családok számára ez nem jár pluszkiadással, mert a finanszírozó az állam – közölte Szántó Dávid.

A szövetség adatai szerint jelenleg 104 olyan létesítmény, uszoda van az országban, amely minden téren alkalmas arra, hogy ott úszásoktatást tartsanak. Ez azt jelenti, hogy van gyakorló-, tanmedence és szabályos úszómedence, továbbá a kiszolgálóhelyiségek, öltözők is megfelelő számban és méretben adottak.

Alkalmassá tenni

A projektvezető szerint nagyjából háromszor ennyi uszoda kellene ahhoz, hogy az 5–8 éves gyerekek kilencven százaléka elsajátítsa az úszást. Ez nem feltétlenül építést jelent, hanem azt, hogy sok létesítményt „csak” alkalmassá kell tenni az oktatáshoz.

A tanulságokat a szövetség a tesztprogram végén levonja, és az esetlegesen felmerülő problémákat javítva indulhat el a további hat ütem, az elképzelések szerint egészen a 2026/2027-es tanévig folyamatosan bővül a program. A pilotprogram tervezett teljes költségvetése 398 millió forint. Úgy tudjuk, amennyiben a járványhelyzet nem tenné lehetővé a mostani indulást, akkor szeptemberre halasztanák.


Kiemelt szerep

A Nemzeti Sportközpontok fenntartásában lévő tokaji létesítményben egy 25 méteres, hatpályás úszómedence (1,90 m mély, melynek vízhőfoka 26–28 °C), valamint egy 10x6 méteres tanmedence (0,80 m mély, melynek vízhőfoka 30–32 °C), áll a sportolni vágyók rendelkezésére. Azonban az elsődleges feladata a kötelező testnevelésórák keretében végzett úszásoktatás kiszolgálása. „Bízunk abban, hogy a vírushelyzet is lehetővé teszi a program indítását. Ezúton is köszönöm a kormányzatnak, illetve az úszószövetségnek, hogy Tokaj ismét kiemelt szerepet kapott, hogy a később országossá bővülő programban a városunkban is szerzett tapasztalatokat használják majd fel” – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Posta György polgármester.

(A borítóképen: Felszerelést biztosítanak a gyerekek számára)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!