DVTK

2021.01.24. 09:00

Győznie kell Pakson a DVTK-nak

A DVTK labdarúgócsapata számára vasárnap adódik újabb pontszerzési lehetőség.

Berecz Csaba

Budapest 20210120 Labdarúgás 2021 NBI NB1 OTP Bank Liga Ferencváros FTC Diósgyõr DVTK Fotó Árvai Károly Nemzeti Sport Asmir Suljic

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Árvai Károly

A 17. forduló mérkőzéseivel folytatódik a labdarúgó NB I. A szerdai ,,felvezető” után szombaton és vasárnap minden csapat pályára lép, szemben a hétközi, 2. fordulóból elmaradt pótlással, amelyen csak a listavezető Ferencvárosi TC és a sereghajtó Diósgyőri VTK mutatta meg magát. Aligha van olyan sportérdeklődésű ember, aki ne hallotta volna a ,,csodát”, hogy otthonában veszítette el veretlenségét az éllovas, illetve hogy a piros-fehérek egy 1–0-s győzelemmel egy jelentős lelki pluszt, egy bónuszt húztak be maguknak, a kiesés elkerüléséért indított harcban. Abban a hadjáratban, amelynek az eleje rendkívül sűrű, február végéig a DVTK-nak 38 napon belül lehet, hogy 10 meccset is játszania kell (8 bajnokit és 1 kupameccset biztosan, illetve utóbbiból még egyet, ha február 9-én a megyei I. osztályú Tarpa ellen továbbjut). A Diósgyőri VTK vasárnap, 15.45-től a Paksi FC vendége lesz, a két csapat között 8 pont van a tabellán, és a piros-fehérek minimum azt szeretnék, ha ez a szám nem nőne.

Nincs idő

Szerdán este óriási örömöt szerzett a szurkolóinak a diósgyőri csapat, nemcsak azzal, hogy a győzelemért járó 3 pontot begyűjtötte, és ezzel felerősítette a bennmaradás elérésébe vetett hitüket, hanem azzal is, hogy a drukkerek körében évtizedek óta a legfontosabb ellenfélnek tartott csapat otthonából hozott el három pontot, esélytelenként. A meccs lefújása után nagy volt a boldogság a pályán; az öltözőben, és elsőként azt kérdeztük Zoran Zekictől, a DVTK vezetőedzőjétől, hogy a játékosok között meddig tartott az öröm, az ünneplés, mikor került szóba a Paks elleni bajnoki.

– Valóban nagy győzelmet arattunk, de nemcsak azért, mert a FTC-t győztük le, hanem elsősorban azért, mert megtettük az első lépést a céljaink elérése felé – mondta a szakvezető. – Nincs időnk, és igazából nincs is mit ünnepelni, mert még mindig az utolsó helyen állunk, illetve sokkal fontosabb volt, hogy rögtön a mérkőzés után elvégezzük a regenerációs gyakorlatokat. Másnap délelőtt már Covid-teszt és edzés várt a csapatra, amivel kezdetét vette a Paks elleni felkészülés.

Felvetettük a vezetőedzőnek, hogy hétfőn azt nyilatkozta, hogy a kiesés nem opció, és többek között azt is mondta, hogy az az elvárása a csapattal szemben, hogy férfiként viselkedjenek a játékosok, férfiként játsszanak. Kíváncsiak voltunk arra: kivel, mivel volt elégedett szerda este?

– Nem szeretnék neveket mondani. Aki látta a mérkőzést, az azt is látta, mennyit futottak a játékosok, számunkra most ez az út vezet a bennmaradás kiharcolásához. Minden játékossal elégedett voltam szerda este, mert megmutatták, milyen karakter lakozik bennük – mondta a diósgyőriek horvát vezetőedzője, akinek felvetettük azt is, az FTC-meccs után arról nyilatkozott, hogy nem szereti azt a fajta túlságosan védekezős focit, amit azon az estén játszaniuk kellett a cél elérése érdekében, és legközelebb kezdeményezőbb játékot szeretnének mutatni. Ezzel kapcsolatban azt kérdeztük a szakvezetőtől, hogy hadrendben, a védekezési vonal magasságának feljebb tolásában, vagy az átmenetek felgyorsításán mutatkozhat ez meg, akár már a Paks ellen. – Valóban ezt mondtam, de az FTC nemcsak a magyar bajnokságban, hanem a Bajnokok Ligájában is megmutatta, milyen jó csapat, ellenük érthető módon védekezésre kényszerültünk. Jó támadóink vannak, de többször előfordult, hogy labdaszerzés után egyből el is adtuk azt. A mi helyzetünkben a győzelmek a legfontosabbak, annak módja másodlagos. Várakozásom szerint a mérkőzések múlásával egyre inkább támadóbbá válik a játékunk, amihez többet kell a labdát birtokolni, de labda nélkül is többet kell mozogni, és pozíciót cserélni, hogy megzavarjuk az ellenfél védelmét.

Minden téren

Azt is szóba hoztuk, hogy a csapat szerdai védekezése, fegyelmezett, koncentrált volt, és megkérdeztük, hogy a vasárnapi meccsig ,,csak” a támadójátékot kell összerakni, vagy ettől azért bonyolultabb a helyzet?

– Ismét az időfaktort kell említenem, két hete dolgozom a csapattal, még minden téren van tennivalónk, de legnehezebb a győztes mentalitást átadni. Amelyik edzésen a regenerációra kerül a hangsúly, ott is beszélni kell a taktikáról, mert egyébként nem marad időnk az új elemek átvételére – jelentette ki Zoran Zekic, akitől azt is megkérdeztük, hogy mennyire szokott belenyúlni egy-egy sikeres mérkőzés után az összeállításba, várhatók-e nagyobb változások az FTC elleni kezdőcsapathoz képest, hogy bevethető-e már Marin és Malenica, akik szerdán még nem állhattak a rendelkezésére; illetve ki az, aki biztosan nem játszik sérülés, betegség, egyéb ok miatt. – Minden mérkőzést abból a szempontból is kielemzünk, hogy mi működött és mi kevésbé, és min kell változtatni, hogy legközelebb minden jól menjen. Ilyen rövid felkészülés után nem tudunk néhány napon belül ugyanazzal a csapattal kiállni, de az esetleges változtatás nem feltétlenül azt jelenti, hogy elégedetlen voltam valakivel, hanem előfordulhat, hogy a Paks elleni sikerhez más játékosra van szükség. Marko Malenica és Luka Marin játékra kész. Hysen Memolla csatlakozott társaihoz, de még nincs olyan állapotban, hogy bevethessem. Molnár Gábor viszont továbbra is érzi korábbi sérülését. Rá hosszú távon számítok, ezért nem szeretnék felesleges kockázatot vállalni. A többi sérült esetében nincs változás.

A Paksról

Zoran Zekictől azt is megkérdeztük, hogy mit tud a Paksról, és milyen céllal vágnak neki az újabb fontos 90 percnek, mivel lenne elégedett a meccs végén?

– A paksi csapat támad és letámad, láttam néhány egészen kiváló labdarúgót is a csapatban. A kevés rendelkezésre álló idő ellenére alaposan fel kell készülnünk ellenük, és akkor sikert érhetünk el. Még csak az út elején járunk, de nekünk pontokra van szükségünk a céljaink eléréséhez – jelentette ki a DVTK szakvezetője.


Várható kezdő

A Diósgyőri VTK várható kezdőcsapata: Antal B. – Grgic, Milovic, Hegedűs J. (Soldo), Marin – Zivulic, Max – Drazic, Márkvárt, Rui Pedro – Drazic.

(A borítóképen: A hét közben Suljic szerezte a győztes találatot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!