DVTK

2020.12.21. 09:00

Tovább olcsósított portéka

A DVTK megmutatta a leendő tulajdonosnak, hogy jelenleg szinte semmit sem ér.

Berecz Csaba

Miskolc 20201219 Labdarúgás DVTK Diósgyőr ZTE Zalaegerszeg NB1 NBI Foto Nemzeti Sport Szabó Miklós

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Szab— Mikl—s

A labdarúgó NB I. 16. fordulójában, az idei esztendő utolsó körében Diósgyőri VTK – Zalaegerszegi TE FC mérkőzést rendeztek szombaton kora este Diósgyőrben. Nézők nélkül, ugyanis a koronavírus elleni védekezés miatt változatlanul érvényben van, hogy sporteseményt csak zárt kapuk mögött lehet rendezni.

A két mérkőző fél közül a zalaiak készülhettek nyugodtabban az összecsapásra, ugyanis ezen összecsapásig 17 pontot szereztek, és 7 egységgel gyűjtöttek többet, mint az utolsó helyen szerénykedő Diósgyőr. A vendégek szakvezetőjének nem volt különösebb oka arra, hogy nagyon belenyúljon a kezdőcsapatába a legutóbbi bajnokijukhoz képest, ugyanis szerdán, Egerszegen 2–0-ra legyőzték az MTK-t. Egy helyen tervezett változtatni Boér Gábor vezetőedző, Kosztát hagyta ki, és az újra játékra jelentkező magyar válogatott támadót, Könyvest a kezdőbe jelölte. Ezenkívül még egy váratlan módosításra kényszerült a ZTE trénere, ugyanis Tajtit a kezdőbe állította volna, de a középpályásról követlenül a találkozó előtt derült ki, hogy nem tudja vállalni a játékot, mert a bemelegítés során comb­izomhúzódást szenvedett. Emiatt Görgényi öltött meccsszerelést pár perccel az összecsapás előtt.

A Diósgyőr szakvezetője három helyen változtatott a szerdai, a Budapest Honvéd vendégeként 5–1-re elvesztett találkozó után. Vági, Max és Ivanovski csak a kispadra került, Shestakov, Iszlai és Rui Pedro pedig a kezdőbe. Molnár G., Polgár és Danilovic viszont sérülések miatt változatlanul nem volt keretben.

Karan, Karan...

A DVTK – ahogy az előző meccsen, így most is – három belső védővel állt fel. Elöl két támadó szerepelt, akik mögött Rui Pedro mozgott, hol felfelé, hol pedig vissza, a középpályára, és amikor utóbbi volt műsoron, vagyis a hazaiak védekeztek, akkor leginkább 5–3–2-t mutatott a felállásuk.

A meccs 9. percében Iszlai ígéretes ívelés után Hegedűs J. fejelt gyengén a vendég kapus kezébe. Pár másodperccel később Szánthó jobb oldali szöglete után Szépe stukkolhatott középen, üresen, 8 méterről, ám a kapura tartó labdába csapattársa, Zimonyi beletette a fejét, és onnan pedig a kapu fölé perdült a labda. Nem a hazai védelmen múlt, hogy nem született gól... Ami nem sikerült a 11. percben, az összejött 5 minutával később. Karan, vagy inkább Karak, a szimpatikus, tapasztalt, de már öreg, lassú róka lemaradt a kispajtásról, Zimonyi úgy húzott el mellette, mint egy vadliba, és megszégyenítő módon talált mellőle a kapuba. A folytatás sem volt jobb diósgyőri szempontból, a 24. percben Gergényi csinált bolondot a diósgyőri védőkből, és amikor már Antal B. kapus is ült a földön, az utolsó mozdulata gyenge gurításra sikerült, így a laszti elakadt a kapusban. Nem sokkal később a hazai hálóőr nagyot védett, Bedi bombájánál mentette meg csapatát a góltól. A bátran játszó ZTE-vel szemben a 31. percben volt gólszerzési lehetősége a DVTK-nak, Márkvárt indítását követően a bal oldalon Drazic átemelte a labdát a kifutó Demjénen, majd a kapu felé lőtt, de egy visszafutó védő kivágta a lasztit a gólvonal előtt. A 38. percben Grozav 23 méterről eleresztett lökete egy vendég védőn megpattanva kerülte el a bal alsó sarkot, majd néhány másodperccel később, az első valamirevaló DVTK-támadás végén Drazic lövésre lendülő lába elől pöckölték le a lasztit a vendégek úgy, hogy a labda a csatárról pattant az alapvonalon túlra. A három hazai lehetőség után újabb vendéggól született, ebben is benne volt a hazaiak öreg rókája, de Memolla és Hegedűs J. levegős védekezése is kellett a ZTE második találatához.

Nem támadt fel

A második félidő elején nemhogy nem támadt fel a Diósgyőr, hanem a zalaiak három percben belül háromszor is a kapuba találhattak volna. A 49. percben Zimonyi sokadszorra csinált bolondot Karanból, de Antal B.-be lőtte a ziccert, az 50.-ben Könyves bombázott egy szép vendég­akció végén a bal kapufa mellé, majd az 51.-ben Zimonyi csak azért nem talált be, mert Antal B. bravúrra volt képes. A levegőben lógott a ZTE harmadik találta, a DVTK kész volt, mint egy rossz házi feladat, Karant legjobb lett volna lecserélni, de nem volt kire, és ekkor már a sérülés miatt lecserélt Hegedűs J. sem volt a pályán. A DVTK-ban nem volt erő, energia, mégis lehetett volna alkalma a szépítésre, ha Könyvesnek a 16-oson belüli kezezését észreveszi a játékvezető, az 59. percben. De Bogár „vakon repült” nemcsak ekkor, hanem a 90. percben is, amikor Kosztának a büntetőterületen belül elkövetett szabálytalansága után nem ítélt 11-est. A magát a Diósgyőr alacsony szintjére leküzdő játékvezető a háromból egy tizit adott meg, amelyet Iszlai a 78. percben értékesített. Ettől függetlenül a DVTK az újabb veresége miatt nem hibáztathatja a sípos embert, maguktól is képesek voltak arra, hogy simán kikapjanak a Zalaegerszegtől.

Hét, Volánbusz, hat, 110

Sorozatban a hetedik meccsén szenvedett vereséget a Diósgyőr (az Újpest FC elleni „sikert” nem a pályán, hanem a zöld asztalnál érték el), és ezzel a maga nemében csúcsot produkált az NB I.-es történelmében ez a remeknek semmiképpen sem nevezhető alakulat. Mert ettől egy bajnokival hosszabb vereségszériájuk már volt a piros-fehéreknek az élvonalban, de

azt két évadban hozták össze (az 1999/2000-es sorozat végén kétszer, a 2004/05-ös idény elején hatszor kaptak ki), de olyan még nem volt, hogy egy idényben egymás után hét meccsen maradjanak pont nélkül, egymás után.

A játékban a Volánbusz régi reklámját idéző DVTK a „biztonság, luxus, kényelem” szlogenből az elsővel nem törődött, a másodikból sokat megengedett magának, a harmadikra pedig teljesen ráfeküdt. Az persze egy másik kérdés, hogy fizikailag mennyire rottyon van a csapat. Több játékos sem lenne már életben, ha úszóedzéseken kapott volna ennyi „erőt” és egy tengeri kiránduláson, nem túl távol a parttól, hajótörést szenvedne, mert azzal az energiával, amivel feltöltődtek az elmúlt hónapokban, képtelenség lenne elérni a szárazföldet.

Karan is tudja, rosszul játszott Fotó: Nemzeti Sport

Fuldoklik is mindenki, a DVTK-ra ráöregedtek a légiósok, a hat 30 év feletti külföldiből a fele használhatatlan, Danilovic kapus mellett legfeljebb Shestakov és Rui Pedro megy el szódával. Most még, mert az NB II.-be légiósok nem kellenek.

Csak remélni lehet, hogy a klub jubileuminak mondott esztendeje utolsó meccsén a 110 év szenvedés véget ért, és az új tulajdonosnak varázsereje, vastag bukszája van, és Fortuna is a jó barátja, mert ezek mind kellenek ahhoz, hogy bennmaradjon a DVTK. Ha a piros-fehérek januárig nem igazolnak legalább hat, NB I.-es szinten meghatározónak számító labdarúgót, akkor biztos út vezet a másod­osztályba, mert a jelenlegi Diósgyőrnél nincs rosszabb csapat az élvonalban. Sajnos az is előfordulhat, hogy hat jó játékos is kevés, mert csapatot építeni hosszú idő, ez esetben pedig csak a létszámemelés mentheti meg a DVTK-t a másodosztálytól, mert hátha kell még az NB II.-ből az élvonalba a Debrecen mellett mondjuk a Vasas, a Pécs és a Szombathely is. Halvány reménysugár csak az új tulajdonos érkezése miatt van, adja a Jóisten, hogy az új évben végre az egész diósgyőri futball a napos oldalra kerüljön.


Diósgyőri VTK – Zalaegerszegi TE FC 1–3 (0–2)

Diósgyőr, zárt kapuk mögött. V.: Bogár (Garai, Medovarszki; Németh Á., Pillók).

Diósgyőri VTK: Antal B. (5) – Szűcs K. (4), Karan (3), Hegedűs J. (4) – Shestakov (4), Márkvárt (4), Iszlai (4), Memolla (4) – Drazic (4), Rui Pedro (4), Grozav (3). Vezetőedző: Geri Gergely.

Zalaegerszegi TE FC: Demjén (6) – Lesjak (7), Szépe (6), Bobál (6) – Szánthó (6), Favorov (6), Sankovic (6), Bedi (5), Gergényi (5) – Zimonyi (8), Könyves (5). Vezetőedző: Boér Gábor.

Csere: Hegedűs J. helyett Vági (4) a 46., Könyves helyett Babati (-) a 64., Grozav helyett Hasani (-) a 67., Zimonyi helyett Koszta (-) a 70., Drazic helyett Ivanovski (-) a 77., Szántó helyett Szalai (-) a 84., Babati helyett Vass (-) a 84. percben.

Sárga lap: Favorov az 59., Karan a 74., Rui Pedro a 86., Koszta a 92. percben.

Gólszerző: Zimonyi (0-1) a 16., Szánthó (0-2) a 43., Zimonyi (0-3) a 65., Iszlai, 11-esből (1-3) a 78. percben.

Geri Gergely: – Nehéz értékelni, mert sajnos nagyon könnyű gólokat kaptunk. Rosszul védekeztünk, elöl helyzeteink ugyan voltak, de hátul nagyon gyengék vagyunk, életveszélyesek saját magunkra nézve. Nehéz így játszani, az NB I.-ben ilyen szinten nem lehet védekezni. Nehéz pozitívumot mondani, ez a meccs és az előző kettő is megmutatta, hogy óriási hiányosságok vannak. Maximálisan ki kell használjuk a januárt, hogy felkészüljünk a folytatásra. Jobban kellene működnie csapatnak, de azt, hogy milyen állapotban van a csapat, nehéz értékelni. Egy-két játékosnak a pályán irányítania kellene a csapatot, de ez hiányzik. Hogy lesz-e erősítés? Megbeszéljük a klubvezetéssel ezt. Olyan csapatra van szükség, amelyik az első perctől az utolsóig hajt. Az biztos, hogy frissítésre szorul a keret, és az is, hogy rengeteg munkát fogunk elvégezni. Most kapnak pár nap szünetet a csapat tagjai, de aztán elkezdik az egyéni edzésmunkát, hogy amikor januárban a csapatszintű edzések indulnak, már legyen alap.

Boér Gábor: – Úgy érzem, hogy abszolút megérdemelt a győzelmünk. Végig tudtuk diktálni a tempót, amit elterveztünk, azt megvalósítottuk. Voltak lehetőségeink arra, hogy korábban lezárjuk a meccset, és igaz, hogy a hazai csapat is próbálkozott, de támadásait jól védekeztük ki. A végéig hajtani kellett, de a három pontot megszereztük, és elégedettek lehetünk. Ott folytattuk, ahol az MTK ellen abbahagytuk. Intenzív, magas presszinget tudtunk tolni, nemcsak most és az előző mérkőzésen, hanem a legutóbbi négy találkozón, mert ide kell vennem a Ferencváros és Kövesd elleni bajnokikat is. Nagyon remélem, hogy szerdáig kitart a lendület. Vasárnap hajnalban lesz a regenerációnk, aztán hétfőn folytatjuk a munkát, és lesz két napunk, hogy rendbe tegyük a játékosokat az Újpest ellen. Mögöttünk álló csapattal találkozunk ismét, és tolni-tolni kell majd a játékot ellenük is.


A gólok története

16. perc: A jobb oldalról Könyves passzolta be a labdát a kapu elé Zimonyinak, aki Karan mellett átvette a játékszert, majd egy csellel elfektette a védőt, végül 6 méterről, üresen a kapu bal oldalába gurított, 0–1.

43. perc: Lesjak kényszerítőzött a jobb oldalon Zimonyival, akitől sarokkal kapta vissza a labdát, és ezzel a rátámadó Memollát és Hegedűs J.-t egyszerre csapta be. A 16-os vonala és az oldalvonal közé, az alapvonal felé futó vendég védőre először kimozdult Karan, majd visszaindult középre, hogy a beadást próbálja semlegesíteni, de Szánthón nagy levegőt hagyott, és mivel utóbbi fejét Lesjak pontos beadása megtalálta, 8 méterről a kapu jobb oldalába stukkolt, 0–2.

65. perc: Szépe szerzett labdát a diósgyőri kaputól 20 méterre, a jobb oldalon, majd kiugratta Babatit, aki betört a 16-oson belülre, aztán az akciót középen kísérő Zimonyi elé tálalt, utóbbi pedig 5 méterről pöckölte a lasztit a hazaiak kapujába, 0–3.

77. perc: Hasani passza után, a labdáért vívott harcban Rui Pedro esett el Bobál mellett a 16-oson belül, a játékvezető pedig 11-est ítélt. A büntetőt Iszlai bombázta a kapu közepébe, 1–3.:

(A borítóképen: Shestakov (pirosban) már esélytelen a labdaszerzésre a zalai védőgyűrűben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!