DVTK

2020.12.07. 09:00

Nincs itt csoda, 1–3 oda

A listavezető FTC nyert szombaton a kieső helyen álló DVTK otthonában, a labdarúgó NB I.-ben.

Berecz Csaba

Miskolc 20201205 Labdarúgás 2020 NBI NB1 OTP Bank Liga Diósgyõr DVTK Ferencváros FTC Fotó Árvai Károly Nemzeti Sport Antal Botond Oleksandr Zubkov gól

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Árvai Károly

A labdarúgó NB I. 13. fordulójában szombaton kora este Diósgyőri VTK – Ferencvárosi TC meccset rendeztek. Diósgyőrben, nézők nélkül. Ilyen süket csend, amióta világ a világ, még nem volt ebben a párosításban Diósgyőrben, sem bajnoki, sem kupamérkőzésen. A koronavírus „uralkodása idején”, amikor a stadion előtti megállóba érkező villamos fékezését be lehetett hallani a meccsre, amikor fémek súrlódásának hangja adta a „biztatást” a vasgyári csapatnak, azt gondolhatnánk, hogy ettől lejjebb már nincs. A tévékészülékek előtt ennek „szerencsére” nem volt nyoma, kitűnő hangtechnikusok adták a nézőknek a bevágott, beszerkesztett szurkolást, hogy ne a stadionra nehezedő, lehangoló síri csendet kapják, és ezzel a vívmánnyal már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy a képen is javítsanak egy kicsit. A szünetben, amikor a meccset közvetítő televíziós társaság egyik operatőre egy rókát fedezett fel a lelátón, és láthatóvá tette, hogy a ragadozó még a második félidő előtt elhagyta a nézőteret, újabb mérföldkőhöz érkeztünk az ilyen sem volt még soha kategóriában.

Két BL között

A csapatok viszont játszanak – hadat üzenve a koronavírusnak –, NB I.-es bajnoki pontokért lépnek pályára. És vannak, akik az európai csúcsfutballban, a Bajnokok Ligájában is küzdenek. Ilyen a magyar bajnok Ferencvárosi TC is, amely két BL-csoportmeccs között ruccant le Miskolcra, három nappal a spanyol FC Barcelona elleni hazai meccse után és három nappal a Dinamo Kijev elleni idegenbeli összecsapása előtt. Utóbbi arról hivatott dönteni, hogy melyik együttes éli meg a tavaszt és folytatja a nemzetközi kupás szereplést az Európa-ligában. Az FTC-nek ez a hármasugrása jelentősen befolyásolta azt, hogy milyen erőforrásokat vessen be a DVTK ellen. Az FC Barcelona elleni kezdőcsapatukból 8 (!) játékosuk maradt ki, Blazic keretben sem volt, Botka, Dvali, Somalia, Sigér, Isael, Uzuni és Tokmac pedig csak a kispadra került. Pontosabban a lelátóra, mert a zöld-fehérek annyi játékost neveztek csereként, hogy el sem fértek volna a kispadon, ezért inkább fölötte, az üres VIP-lelátó részen ücsörögtek, mind a 12-en, az első félidőben. Lehet, hogy amikor majd a nézők visszatérhetnek, addigra a kispadokat meg kell hosszabbítani, és mivel a bemelegítőhely is szűkös, ha mindenkinek mozognia kell – ahogy az látható volt a második fél­időben –, a stadiont is át kell majd alakítani, mert túl kicsi a pályán túli zöldterület, és általában túl sok az üres hely a lelátón…

Maradva az FTC-nél: a DVTK elleni kezdőjére a Barcelona elleni kezdőcsapatból csak Dibusz kapus és két védő, Frimpong, valamint Heister maradt meg, rajtuk kívül Boli, Laidouni és Kharatin volt az, aki meghatározónak számít, illetve kis jóindulattal Lovrencsics, aki az eddigi 10 bajnokiból haton azért szerepelt. De például, ahogy Frimpong, úgy Zubkov és Kovacevic is csak 3-3 alkalommal volt kezdő a 2020/21-es évadban az FTC bajnokijain, Mak pedig mindössze egyszer, Baturina viszont egyszer sem.

Három gól

Mégis ő szerezte a meccs első gólját, már a 6. percben, egy remek támadás végén, a szintén tartalékos DVTK-val szemben. Ugyanis a piros-fehéreknél hárman is hiányoztak az egy héttel azelőtti, a Mezőkövesd Zsóry FC vendégeként elszenvedett 2–1-es vereséget követően. Sérülése ellenére Karan és Shestakov ugyan vállalni tudta a játékot, de Drazic, aki Kövesden rúgást kapott, nem volt keretben, ahogy Danilovic kapus sem, akinek előjöttek a hátfájdalmai. Rajtuk kívül Iszlai maradt még ki, és ezek miatt Antal B. állhatott a gólvonalra, Grozav pedig középső támadó lett, a középpálya közepére visszaállított Márkvárt helyett Rui Pedro játszott támadót a bal oldalon. És ő, az egykori ferencvárosi egyenlített a kihagyott ziccere utáni remek, 11-est érő színészi alakítását követő pontrúgásból. A FTC nem csinált nagy ügyet a büntetőből, az egyenlítés után is nagy nyomást helyezett a Diósgyőrre, és négy perc múlva visszavette az előnyt. Az első fél óra végéig nagy fölényben, szinte végig a DVTK térfelén futballoztak, azon voltak, hogy megszerezzék a harmadikat, hogy lerendezzék a meccset. Ám a meccs kontrollálása nem hozott nagy gólszerzési lehetőséget, igaz, nem strapálták magukat, arra vártak, hogy a Diósgyőr hibázzon, ahogy azt a második találat előtt tette, amikor Shestakov elpasszolta a labdát. Meglepő módon a DVTK az első játékrész harmadik fertályórájában fölényben futballozott, ebben az időszakban szinte végig a vendég térfelén folyt a játék, és nem úgy tűnt, hogy azért történt mindez, hogy az FTC kontrából verhesse be a harmadikat, mert ilyennek a vezetését nem nagyon láthattuk. A DVTK első fél­idei támadójátéka kapcsán az is megemlítendő, hogy sok korábbi bajnokival szemben ezúttal már korán, a 8. percben volt kaput eltaláló lövése, és Hasaninak nem csak ez az egy, az első félidőben, ráadásul pluszban ezek mellett Rui Pedro 11-es előtti ziccerét, Max kapu fölé szálló bombáját, illetve Grozavnak a ketrecet elkerülő lapos lövését is feljegyezhettük. A vendégek részéről a gólokon kívül Zubkovnak volt még két jó lökete, de mindezekkel együtt úgy tűnt, hogy az FTC csak annyit ad ki magából, amire feltétlenül szüksége van a győzelem megszerzéséhez.

Uzuni másodpercei

A második játékrész sem volt unalmas, Boli kaput elkerülő bombája után Hasani lövését fogta meg Dibusz. Ekkoriban ismét a fővárosiak játszottak fölényben, ennek ellenére az első negyedórában nem volt komoly gólszerzési lehetőségük. Aztán amikor eltelt a teljes meccsből egy óra, sebességet váltott az FTC, és gyors egymásutánban három Antal B.-bravúrra is szükség volt, hogy maradjon az 1–2. Ugyanis előbb Boli ziccerébe lépett bele, majd Mak közeli bombáját tenyerelte ki, aztán Zubkov lövésénél mentett nagyot. A levegőben lógó vendéggólt a csereként beállt Uzuni termelte be, aki néhány másodpercnyi játékot követően volt eredményes, egy újabb szép FTC-akció végén. Ami addig sem volt kérdés, ezzel a góllal eldőlt, és valószínűleg a fővárosiak győzelmét nem befolyásolta volna az sem, ha a 72. minutában Grozav, labdaszerzése és szólója végén értékesíti a ziccert. Kihagyta, és ezzel azt érte el, hogy a DVTK legutóbbi két bajnokiján ez lett az ötödik olyan alkalom, amikor a kapussal szemben állva képtelenek voltak a piros-fehérek gólt szerezni. A bajnok elleni meccs hajrájában a fővárosiak nagyon közel jártak a negyedik találat megszerzéséhez, de túlélte a hazai gárda a kritikus 82., 83. perceket, amikor előbb Baturina közeli kísérlete pattant egy védőről szögletre, majd egy sarokrúgást követően Somalia előbb a kapufát találta el, aztán pedig közelről a kapu mellé lőtt. A maradt az 1–3-hoz az is kellett, hogy a 88. percben Hegedűs és Mak kontaktja után a játékvezető ne adjon 11-est a vendég csatár eleséséért.

Összességében a meccsen az történt, amire előzetesen számítani lehetett, nyert az FTC. Tartalékosan, fél gőzzel. A DVTK pedig ismét kikapott, és maradt kieső helyen. Annak ellenére, hogy ezekben semmi eget verő nincs, nem lenne meglepetés, ha az évadból hátralévő 3-4 bajnokin (azért a kötőjel négy, mert nem elképzelhetetlen, hogy a 2. fordulóból elhalasztott, FTC elleni idegenbeli meccset is le kell még játszani december 23-án) már nem Feczkó Tamás irányítaná a DVTK-t. Utódjelöltekben nincs hiány, Geri Gergely néhány napja köszönt el a szlovák élvonalban szereplő FC Nitrától, Kuttor Attila pedig néhány hete a Mezőkövesd Zsóry FC-től.


Diósgyőri VTK – Ferencvárosi TC 1–3 (1–2)

Diósgyőr, zárt kapuk mögött. V.: Andó-Szabó (Szalai, Farkas B; Pillók, Ducsai).

Diósgyőri VTK: Antal B. (6) – Polgár (5), Karan (5), Hegedűs J. (5) – Shestakov (5), Márkvárt (5), Max (5), Memolla (5) – Hasani (5), Grozav (4), Rui Pedro (5). Vezetőedző: Feczkó Tamás.

Ferencvárosi TC: Dibusz (6) – Lovrencsics (5), Kovacevic (5), Frimpong (5), Heister (5) – Mak (6), Kharatin (5), Laidouni (6), Zubkov (6) – Boli (4), Baturina (5). Vezetőedző: Sergii Rebrov.

Csere: Kharatin helyett Somalia (5) a 65., Zubkov helyett Uzuni (6) a 65., Laidouni helyett Vécsei (-) a 70., Heister helyett Botka (-) a 70., Shestakov helyett Vági (-) a 73., Rui Pedro helyett Szűcs K. (-) a 73., Grozav helyett Makrai (-) a 81., Baturina helyett Skvarka (-) a 83., Hegedűs helyett Orosz D. (-) a 92. percben.

Sárga lap: Kharatin a 26., Rui Pedro a 30., Hasani a 43., Shestakov a 47., Lovrencsics az 53., Grozav az 54., Hegedűs J. az 57., Frimpong a 63., Uzuni a 87. percben.

Gólszerző: Baturina (0-1) a 6., Rui Pedro, 11-esből (1-1) a 15., Zubkov (1-2) a 19., Uzuni (1-3) a 66. percben.

Feczkó Tamás: – A második gól előtti óriási hiba nagyban befolyásolta a meccset, de kétségtelen, hogy sokkal jobb csapat a Ferencváros, sokkal több helyzetet alakított ki. A lehetőségeinkkel, azzal a kevéssel, jobban kellett volna élni. Voltak olyan periódusai a mérkőzésnek, az első félidő második felére gondolok, amikor megfelelően játszottunk, sokat birtokoltuk a labdát az ellenfél térfelén. Igaz, ebből nem sikerült nagy helyzetet kialakítani, átlövésekkel tudunk befejezni támadásokat.

A második félidőben, Grozav nagy helyzeténél, amikor Dibuszra vezette rá a labdát, ha abból gólt tudtunk volna szerzeni, szorosabb végjáték lehetett volna.

Sergii Rebrov: – Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon nehéz meccs volt, a pálya is nehezítette a játékot. Örülök a 3 pontnak, és hogy nem történt sérülés. Sajnos az ellenfélnek is voltak nagy lehetőségei, ennek nem örülök, de sok rotálás van a csapatban, ennek tudható be ez. Alapvetően elégedett vagyok a mai teljesítménnyel, hiszen amikor folyamatosan 5-6 játékos cserélődik ki, nehéz azt elérni, hogy százszázalékosan megértsék egymást a pályán lévők. Az első 15 percben jól játszottunk, a kétcsatáros hadrendben jól teljesített a csapat. Kedden fontos mérkőzés vár ránk, Kijevben, Bajnokok Ligája-mérkőzésen, komolyan készülünk erre a találkozóra, szeretnénk élni a lehetőséggel.


A gólok története

6. perc: Kharatin balról, a felezővonalról ívelte a jobb szélre a labdát Maknak. A szélső támadó jól kanyarította a kapu elé a lasztit, pontosan két védő, Polgár és Karan közé, ahol az érkező Baturina az ötösről fejelhetett a kapu jobb oldalába, részben azért is, mert Antal B. leragadt, nem mozdult ki a beadásra, 0–1.

14. perc: Egy hazai kontra során Hasani ugratta ki a bal oldalon Márkvártot, aki kifelé kanyarodva remekül passzolta be középre a labdát a tisztán érkező Rui Pedrónak, ám a támadó abszolút ziccerben, 14 méterről Dibuszba lőtt. A vendég kapu előtere azonban nem szabadult fel, balról ismét Márkvárt lőtte be a lasztit a 16-oson belülre, Rui Pedróhoz, aki a labdáért folytatott harcban rálépett Kharatin lábára, és elesett, a játékvezető pedig 11-es ítélt. A büntetőt Rui Pedro a kapu közepébe lőtte, a labda éppen elkerülte az elvetődő Dibusz lábát, 1–1.

19. perc: Shestakov passzolta el a labdát a felezővonalnál, a kezdőkörben Mak stoppolta le a lasztit, majd megindult előre, és ugyanarra a szélre lőtte vissza a játékszert, ahonnan jött. Azonban Shestakov hiába futott versenyt Zubkovval, a csatát a vendégjátékos nyerte, aki a remek ütempasszot átvéve, 7 méterről, balról, a kifutó Antal B. felett a hosszú alsó sarokba perdített, 1–2.

66. perc: Laidouni kapott labdát a kezdőkörben, majd megindult középen előre, aztán néhány méter után átemelte a labdát a hazai védelem fölött, a bal oldalra, ahol a két vendégjátékos közül Uzuni startolt a lasztira, és 8 méterről a kapu bal alsó sarkába lőtt, 1–3.

(A borítóképen: Zubkov (jobbra) szerezte a ferencvárosiak második gólját)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában