Mikulás Rallye

2020.12.08. 08:30

Már harmadszor lett bajnok

Hadik András a Mikulás Rallye-n egyetlen ponttal maradt az éves összetett élén.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

2009 és 2018 után idén is Hadik András nyerte a hazai ralibajnokságot. Óriási küzdelemben, a lehető legkisebb különbséggel. A szezonzáró Mikulás Rallye-n a negyedik helyezést szerezte meg a DVTK SE versenyzője, de úgy, hogy az előtte végzett két egység eredménye nem számított bele a pontversenybe. A cseh Cais, valamint Bútor Róbert ugyanis idén nem vett részt annyi bajnoki futamon, hogy ebből a szempontból értékelhető lett volna a teljesítményük. Ezzel azonban még nem volt vége. A veszprémi száguldás előtt meglévő 11 pontos előnyből hat elfogyott, hiszen Turánék a győzelemért 30, Hadikék a második helyért 24 egységet gyűjtöttek. Igen ám, de az utolsó szakasz – Power Stage – megnyeréséért további öt pontot osztottak. Az egyébként szenzációsan versenyző Turán ezt is hozta, a „kékek” viszont csak a hetedik legjobb idővel zárták a kislőtéri pályát. Bútor és Cais ideje azonban itt sem számított, ezért a miskolci kettős az ötödik helyért bezsebeltek egy pontot. Ez kellett ahhoz, hogy a veszprémi célban ők ünnepelhessenek.

Másolták‚ 18-at

Valami hasonló történt, mint két évvel korábban. Akkor is ez a két páros csatázott az elsőségért Nyíregyházán. Az utolsó gyorsaságin egy tized döntött, szintén Hadikék javára. Azt azonban senki ne gondolja, hogy a DVTK párosának ölébe hullott volna a harmadik elsőség. Dehogy. Ebben a viszontagságos évben alaposan meg kellett küzdeni a triplázásért.

– Nyugodtan mondhatom, hogy mélyről jöttünk vissza – jelentette ki Hadik András. – A szezonnyitón Salgótarjánban árkot jártunk, csak a hetedik helyen intettek le. Tóth Zsolt halála miatt mi is nehéz időszakot éltünk meg nyár végén, még most is felfoghatatlan, hogy mi történt. Egerben aztán már felállhattunk a dobogó harmadik fokára, ezt a teljesítményt pedig megismételtük a Vértesben.

Győzelem a Zemplénben

Ez viszont még kevés lett volna, hiszen ekkor Velenczei Ádámék vezették a bajnokságot, de Turán és Vincze is ott volt a legjobbak között. A lehetőséget azzal teremtették meg maguknak Hadikék, hogy remek teljesítménnyel győzni tudtak a nyíregyházi–zempléni hétvégén. Ezzel kerültek vezető pozícióba, de a hajrá így is őrült izgalmakat tartogatott.

– A célban valóban nem tudtam, mi a helyzet, nekünk akkor nem is az a dolgunk, hogy számolgassunk, megteszi ezt helyettünk a csapat – folytatta Hadik András. – Összességében volt már jobb versenyünk, a tét valamilyen szinten éreztette a hatását. Turán Friciék nagyon gyorsak voltak, ezúton is gratulálok nekik a futamgyőzelemhez. Nekünk tényleg az volt a legfontosabb, hogy az éves összetettben valamennyit megtartsunk az előnyből. Kicentiztük, de sikerült, ezért nagyon boldog vagyok. Annak is örülök, hogy navigátorként Kertész Krisztián is felérhetett a csúcsra, nagyon sok közös évet húztunk le, kijárt már neki ez a siker.

Hadikék az öt magyar bajnoki futam mellett idén egy horvát és egy szlovén futamon is rajthoz álltak, valamint tesztjelleggel két hazai sprintversenyen. A Covid ellenére tehát mozgalmas évük volt, amelyből a lyukóbányai napot szívesen elfelednék. Annak a futamnak ugyanis egy nagy bukás lett a vége, de a csapat két hét alatt újjáépítette a Fiestát, így tudtak elindulni a Vértesben.

A kékek pirosban

Még a szezon előtt jelentették be, hogy Diósgyőrben megalakult a DVTK SE berkein belül az autósport szakosztály, amelyhez Hadik András és Kertész Krisztián is csatlakozott. A mostani bajnoki címet tehát már diósgyőri színekben szerezte a kettős.


Hadik András abszolút bajnoki címei

2009: Hadik András, Juhász István (Subaru Impreza N12)

2018: Hadik András, Bacigál Igor/Deák Attila (Ford Fiesta R5)

2020: Hadik András, Kertész Krisztián (Ford Fiesta R5 MKII)

(A borítóképen: Hadikék útban a bajnoki cím felé)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!