női kézilabda-válogatott

2020.12.03. 12:30

Dániára szűkült az Eb

A magyar női kézilabda-válogatott Kolding városában kezdi meg az idei kontinenstornát.

Marosréti Ervin

Kumamoto 20191209 Kézilabda 2019 nõk nõi Világbajnokság VB Magyarország FRanciaország Fotó Kovács Anikó A képen: Kovacsics Anikó

Forrás: MW

A legutóbb bronz­érmes Hollandia, valamint két déli nemzet, Szerbia és Horvátország lesz az ellenfele a magyar női kézilabda-válogatottnak a 2020-as Európa-bajnokságon az első szakaszban. A kontinenstorna december 3–20-ig tart két dániai városban. A mieink a csoportmérkőzéseken Koldingban lépnek pályára, ahol két kvartett találkozóit bonyolítják le, és ugyancsak két négyes küzdelmeinek ad otthont Herning városa is. Az előzetes tervek szerint két skandináv ország lett volna a rendező, de a norvégok november közepén a kialakult járványhelyzet miatt lemondták a rendezést. Ez egyébként a magyar csapat tervezett menetrendjét is felborította, hiszen a mieink Trondheimben szerepeltek volna, így valamelyest a logisztika is átalakításra szorult.

Fontos állomás

A Magyar Kézilabda Szövetség egyébként érdekes és a jelenlegi bizonytalan helyzet miatt valahol érthető módon nem tűzött ki konkrét célt a nemzeti együttes elé, hiszen a nagyjából hasonló erősségű csapatok találkozóinak végkimenetele szinte megjósolhatatlan. A magyarok az Eb rajtja előtt két tesztmérkőzést már lejátszottak Svédország ellen: az elsőt egy góllal megnyerték (28–27), a másodikat viszont hat találattal elveszítették (25–31) a skandinávokkal szemben. A rajt előtt tehát vegyesek az előjelek.

– Mindenki előtt ismert a jelenlegi kaotikus helyzet. A saját csapatunkkal kapcsolatban is rengeteg a kérdőjel, az ellenfelek formáját pedig szinte lehetetlen megjósolni – fogalmazott az Eb előtt Elek Gábor, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya. – A hollandok játszottak a közelmúltban, de a horvát és a szerb csapat csak az év elején vagy a tavalyi világbajnokságon szerepelt utoljára tétmérkőzésen. Abból pedig elég nehéz felkészülni. Éppen ezért nem lehet tudni, hogy mire lehetünk képesek a tornán. Számunkra most a dániai Eb egy nagyon fontos felkészülési állomás, hiszen az a prioritás, hogy a márciusi olimpiai selejtezőt sikerrel vegyük. Ezért mindent elkövetünk majd, a rajtunk kívül álló körülményekkel pedig nem foglalkozunk. Azon úgysem tudunk változtatni.

Minél több meccset

Az Európa-bajnokság körmérkőzéses csoportküzdelmei után a kvartettek első három helyezettje lép tovább a középdöntőbe. A magyar válogatott szempontjából lényeges az első szint megugrása, hiszen ez további három találkozót garantál a tornán. Ez pedig a 2020-as krónikus meccshiányon is valamelyest tudna enyhíteni.

– Nehezen éljük meg, hogy nem tudni, mit hoz a holnap – jelentette ki Kovacsics Anikó, a válogatott átlövője. – Az egész ősz bizonytalanságban telt, ezért most nagyon örülünk, hogy végre tétmérkőzéseket játszhatunk. A címeres mezben természetesen nincs más célunk, minthogy minél eredményesebben szerepeljünk. Erre akkor lesz esélyünk, ha egymásért küzdünk, igazi csapatként teljesítünk a pályán. Ahogy a kapitány is említette, távolabbi cél az olimpia, ehhez azonban a mostani Eb-n is jól szeretnénk teljesíteni.

A sorrend

A magyar válogatott először Horvátországgal találkozik a tornán pénteken este, vasárnap a szerbek, jövő kedden pedig a hollandok várnak a mieinkre.


Női Európa-bajnokság

Csoportbeosztás

A csoport (Herning): Franciaország, Dánia, Montenegró, Szlovénia

B csoport (Herning): Oroszország, Svédország, Spanyolország, Csehország

C csoport (Kolding): Hollandia, Magyarország, Szerbia, Horvátország

D csoport (Kolding): Románia, Norvégia, Németország, Lengyelország

A magyar válogatott csoportmérkőzései

December 4. (péntek) 18:15: Magyarország–Horvátország

December 6. (vasárnap) 16:00: Magyarország–Szerbia

December 8. (kedd) 20:30: Hollandia–Magyarország

(A borítóképen: Kovacsics Anikó (pirosban) és válogatott társai holnap kezdik az Eb-szereplést)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!