Rali

2020.11.05. 17:00

Négyen a bajnoki címért

Az erős Eb-mezőny mellett érdemes lesz figyelni a Rally Hungary-n a magyar párosok csatáját is.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

A rali Eb idei legerősebb mezőnyében ott lesznek azok a magyar egységek is, akik két futammal a befejezés előtt még harcban vannak az abszolút elsőségért. A címvédő jelenleg egy ponttal vezet, de a trónkövetelők szépen sorakoznak Vincze Ferenc és Bacigál Igor mögött. A Vértes Rallyn először győzött abszolútban Velenczei Ádám, ezzel a sikerrel pedig megteremtette magának a lehetőséget egy izgalmas hajrára. A fiatal szécsényi versenyző most a nyíregyházi feladatra koncentrál, egyelőre nem figyeli a pontverseny állását.

Először a csúcson

– Nagyszerű érzés versenyt nyerni. Fantasztikus volt először átélni, de a jövőben többször szeretném ugyanezt – tekintett vissza az előző futamra Velenczei Ádám. – Éppen ezért úgy fogom fel az első sikert, hogy építkezni tudjunk belőle. Jót tett a győzelem, egyértelműen előrevisz minket, most már látjuk, hogy mi kell a futamgyőzelemhez. Nyíregyházán azonban teljesen más lesz a helyzet. Egy sokkal nehezebb hétvége vár ránk, ahol talán előnyben lesznek a nagyobb rutinnal rendelkező riválisok. Tavaly három napig megállás nélkül szakadt az eső. Villámgyorsan változtak a körülmények, amelyhez roppant nehéz volt alkalmazkodni. Átalakultak a szakaszok, az egynyomos erdei utakon olyan kövek kerültek elő, aminek a pályabejáráson nyoma sem volt. Mi is kaptunk egy defektet. Ez most el kell kerülnünk, mert csak akkor érhetünk el jó eredményt.

A miskolci Hadik András jelenleg harmadik helyen áll az éves összetettben, negyedikként pedig az a Turán Frigyes, Bagaméri László kettős követi őket, akik tavaly fantasztikusan autóztak ezeken a szakaszokon. Turánék nyerték meg az I. Rally Hungary-t, tehát címvédőként érkeznek Szabolcsba, valamint a zempléni szakaszokra.

Nincs teher

– A Rally Hungary mindig ünnepi verseny számunkra, amikor az ORB élmenői mellett a legnagyobb külföldi pilótákkal is megmérethetjük magunkat, köztük idén a világbajnoki-futamgyőztes, Andreas Mikkelsennel – utalt az előttünk álló hétvégére Turán Frigyes. – Az elsődleges célunk, hogy a magyar bajnokságban jól teljesítsünk és az összetett negyedik helyünkről feljebb lépjünk, de úgy gondolom, hogy aki az ORB-ben elöl fog végezni, az ERC értékelésben is jó pozícióba kerül majd. A tavalyi eredményünk kapcsán nincs nagy nyomás rajtunk, az hogy akkor nyerni tudtunk, egy fantasztikus élmény volt, de az ismétlés nem lehet elvárás magunkkal szemben. Egy biztos, szeretnénk eredményesen képviselni hazánkat ezen a versenyen, és jó eredményt elérni. A pályákat ismerjük, egyedül az erdőbényei szakasz lesz új, de ez is inkább az Európa-bajnoki mezőnynek, mert nekünk már vannak tapasztalataink ezen a szakaszon is. Nagyon várjuk a pénteki máriapócsi rajtot, annak pedig kifejezetten örülünk, hogy ha a szervizparkban nem is, a pálya szélén a szurkolók is ott lehetnek velünk. Az ő biztatásuk mindig sokat jelent nekünk.

Tizenhat szakasz

A rali Európa bajnokság (ERC) idei negyedik futama a miskolci hivatalos tesztel kezdődött meg szerdán. A szervizparkot a DVTK stadion parkolójában alakították ki, az autók beállítását pedig a Bükkszentlászló és Bükkszentkereszt közötti gyorsaságin végezhették el a párosok. A Rally Hungary érdemi része pénteken este kezdődik és vasárnap délutánig tart. Az Eb-re nevezett majd hatvan páros ezalatt tizenhat mért szakaszt teljesít majd.


A magyar rali bajnokság állása

1. Vincze Ferenc, Bacigál Igor (Skoda Fabia Rally2 EVO) 92 pont

2. Velenczei Ádám, Szőke Tamás (Skoda Fabia R5 EVO) 91

3. Hadik András, Kertész Krisztián (Ford Fiesta R5 MK II) 72

4. Turán Frigyes, Bagaméri László (Volkswagen Polo R5) 68

5. Csomós Miklós, Nagy Attila (Skoda Fabia R5) 40

6. Osváth Péter, Papp Tamás (Skoda Fabia R5) 33

(A borítóképen: Turánék címvédőként kezdik a hazai rali Eb-futamot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!