végre versenyzett

2020.10.16. 16:00

Ki volt éhezve a versenyzésre Sztankovics Anna

Anna nagyon reméli, hogy megtartják a decemberi országos bajnokságot.

Molnár István

Forrás: ÉM-Archívum

Hét hónap után versenyzett újra a múlt hét végén Sztankovics Anna, a Miskolci Sportiskola válogatott úszója, kétszeres olimpikon. A korábbi ifjúsági Európa-bajnok a dr. Kemény Dénes Városi Sportuszodában megrendezett Bitskey Zoltán Emlékversenyen ugrott medencébe, ahol a 100 méter mellen 1:09,81 percet teljesített.

Később ideért

– Legutóbb még február végén, Madridban úsztam hivatalos versenyen, az volt a karantén előtti utolsó megméretésem – mondta az Északnak Sztankovics Anna. – Spanyolországban már akkor voltak különböző intézkedések a koronavírus miatt, többek között úton-útfélen kezet kellett fertőtleníteni, és vigyáztunk arra, hogy ne menjünk tömegbe. Aztán ami ott volt, kevéssel később elért ide is… Szóval már nagyon ki voltam éhezve, hogy mindent élesben csináljak: az öltözést, a bemelegítést, a rajtkőre való felállást, és persze magát azt, hogy keményen úszni kell. Miskolc közelében sajnos nem nagyon vannak versenyek, bizonyos régiós viadalok voltak, de azok egyrészt messze voltak nekem, illetve volt olyan is, amit végül nem rendeztek meg. Éppen ezért a múlt héten az volt a kívánságom, nehogy erre a sorsa jusson a Bitskey is. A számomban voltak kisebbek, fiatalabbak is, én voltam a rangidős, és klubtársam, Vécsei Réka, bennünket nem hirdettek ki helyezettnek, de számomra nem is ez volt a lényeg.

Reális esély nem

A miskolci sportolónak – mint lehetőséget az úszásra – felvetettük a Nemzetközi Úszóliga (ISL) versenysorozatának e hét végi nyitóeseményét. A széria a Duna Arénában péntek délután indul, s a versenyek helyszíne – a decemberi, várhatóan Tokióban rendezendő döntőt megelőző tíz fordulóval és az elődöntőkkel együtt – a magyar főváros úszókomplexuma marad. Az eseményen tíz nemzetközi csapat küzd meg, és több magyar úszó is indul.

– Ez a sorozat leginkább az elitről szól, az Egyesült Államokban hasonló rendszerben csinálják az egyetemi bajnokságot – tette hozzá Sztankovics Anna. – Nyilvánvaló, hogy egy jó lehetőség lett volna akár nekem is, akkor lett volna reális esélyem meghívást kapni, ha úgy végigmegy a tavalyi szezonom, ahogyan szerettem volna, akkor lett volna esélyem bekerülni. A vírus miatt a versenyzők hetekre beköltöznek a szállodába, és gyakorlatilag csak a szállás és a versenyhelyszín között közlekednek. Közülük sokan döntöttek úgy, hogy edző nélkül költöznek be erre a hosszú időre.

A kétszeres ifjúsági olimpiai bronzérmes (2014, Nanking) pár hónapja Balatonfűzfőn edzőtáborozott, valamint a ,,Keményben„ rótta a hosszokat.

– A mögöttem hagyott két hónap nem volt egyszerű, folyamatosan jöttek a hírek, hogy ez a verseny nem lesz, az a verseny nem lesz, és így készülni korántsem könnyű – fogalmazott Sztankovics Anna. – Az Európa-bajnokság is átkerült jövő év májusára, az egyetlen fix pontnak ebben az esztendőben a december 8. és 12. között esedékes országos bajnokság, amelynek Kaposvár lesz a házigazdája. Tehát volt, amikor belehúztunk, volt, amikor visszavettünk a munkából, és az is bezavart picit, hogy páromnak – aki kosárlabda edző, és engem is edz – pár napot karanténban kellett töltenie.

Elkerülné a rizikót

Sztankovics Anna örült annak, hogy az uszodát folyamatosan használhatta, használhatja, bár volt egy olyan hét, amikor egyedül volt a létesítményben – az úszóedzők nem tartottak foglalkozást, miként a vízilabdázók sem.

– Az ember ilyen helyzetben csak ül a medence szélén, a csend néha jó, de mivel nekem nincs edzőtársam, és a párom sem lehetett akkor velem, nem tudtam ugyanúgy csinálni a dolgokat, mint vele. Uszogattam, de nem volt az igazi… – vallotta be Sztankovics Anna, ugyanakkor elárulta azt is, hogy közben tanult: – A Miskolci Egyetem egészségügyi karán vagyok hallgató, gyógytornász szakon, másodéves. Azokon az órákon, amiken muszáj, azokon ott vagyok, egyébként nem, nem szeretnék kényszerszünetet, amihez elég annyi, ha olyan ül mellettem, aki koronavírus-pozitív, s én emiatt szoros kontakt leszek. Ezt a rizikót szeretném elkerülni.

Ob: a tények

Sztankovics Annát megkérdeztük még arról is, hogy mely számokban indul(hat) a kaposvári ob-n:

– Bízunk abban, hogy megrendezik, megrendezhetik a bajnokságot, ha fúj a szél, ha esik a hó. Amennyiben marad az általam ismert program, akkor 50 és 100 mellen minden bizonnyal ott leszek, illetve mostanában úsztam 50 méter gyorson is, de az ütközik a 100 méter mellel. Szeretnék a négy nap alatt nem csak két számot úszni, ez igazából a verseny előtt fog kevéssel eldőlni. Párom, Szollár Gergő mondja még a 200 méter mellett, de egyelőre nem hajlok rá…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!