Rali

2020.10.13. 08:30

Először nyert Velenczei Ádám

Eger után a Vértes Rallye-n is harmadik helyen zárt a miskolci Hadik András, Csomós az ötödik, Balogh a hatodik lett.

Marosréti Ervin

Fotó: ME

A vasárnap lezajlott Vértes Rallye után semmivel nem lettünk okosabbak: a bajnoki cím szempontjából még szorosabb lett az élmezőny, hiszen Velenczei Ádám és Szőke Tamás először nyert abszolútban magyar bajnoki futamot, amivel még érdekesebbé tették a hátralévő két hétvégét. Pláne úgy, hogy a címvédő, és a pontversenyben vezető Vincze Ferenc ezúttal csak a negyedik lett. Velenczei egyébként az utolsó szakaszon fordított, az addig vezető, és taktikusan versenyző Turán Frigyessel szemben. A DVTK SE kettőse, Hadik András és Kertész Krisztián az egri száguldás után ismét harmadikként zárt, de érdekesség, hogy a legjobb hatban három borsodi versenyző fejezte be az idei év negyedik viadalát.

Fordítás a végén

A legjobb négy óriási harcot vívott egymással, talán mondhatjuk, hogy immáron hagyományosan. Velenczei Ádám a kilencből négy szakaszt nyert meg, de az utolsó gyorsasági előtt még bő négy másodperces hátránnyal állt a második helyen. A szécsényi ralis azonban hatalmasat hajrázott, bő nyolc másodperccel gyorsabb volt Turánnál, így pályafutása során először nyert abszolútban magyar bajnoki futamot.

– Még most is nehezen fogom fel, hogy sikerült nyerni ebben a roppant erős magyar mezőnyben – értékelt a móri célban Velenczei Ádám. – Annak idején ezért kezdtem el versenyezni az első osztályban, illusztris társasághoz, remek ralisokhoz, nagy bajnokokhoz sikerül ezzel csatlakoznom. Egy nagyon kalandos napot zártunk úgy, hogy a végén vesztett állásból, a második helyről fordítottuk meg ezt a csatát Turán Fricivel szemben. Nagyon boldog vagyok, így pedig nyitott maradt a bajnoki cím kérdése is, hiszen összetettben Vincze Ferihez is közelebb zárkóztunk.

Eger után ismét bronz

Hadik András ismét harmadikként zárt. Az egri dobogó után a Vértesben is eredményesen szerepelt a DVTK SE versenyzője, ezzel életben tartotta bajnoki, esetleg dobogós reményeit az éves összetett szempontjából. Hadik egyébként két gyorsaságit is nyert, ráadásul a negyediktől rosszabb helyen egyik szakaszon sem végzett, tehát végig kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtott.

– A gumikérdés az első perctől az utolsóig feladatott adott nekünk – tette hozzá Hadik András. – Az elején puhát tettünk fel, ami az oroszlányi pályára nem volt jó. A második körben elrontottam egy kitérőt, a gumihoz nem értem hozzá, de valamiért kiesett a lámpánk. Később lehet, hogy a kelleténél óvatosabban mentem, mert szerettem volna a lehető legtöbb pontot összegyűjteni. Nagyon sokat dolgoztunk, de szeretném megköszönni a csapatnak, akik a lyukóbányai bukás után mindezt lehetővé tették. Ismét harmadikok lettünk, amire a bajokság hajrájában mindenképpen lehet építeni.

A magyar bajnokság november 6-8-a között a II. Rally Hungaryval folytatódik. Az aszfaltos verseny központja a tavalyihoz hasonlóan ismét Nyíregyháza lesz, de a gyorsasági szakaszok döntő többségét a Zemplénben bonyolítják majd le. A hazai sorozat december elején majd a Mikulás Rallye-val zárul.


A Vértes Rally végeredménye

1. Velenczei Ádám, Szőke Tamás (Skoda Fabia R5 EVO) 59:23,8

2. Turán Frigyes, Bagaméri László (Volkswagen Polo R5) +4,3

3. Hadik András, Kertész Krisztián (Ford Fiesta R5 MK II) +5,1

4. Vincze Ferenc, Igor Bacigál (Skoda Fabia Rally2 EVO) +14,3

5. Csomós Miklós, Nagy Attila (Skoda Fabia R5) +55,6

6. Balogh János, Holczer Dániel (Ford Fiesta R5 MK II) +1:33,8

(A borítóképen: Velenczei Ádám és Szőke Tamás száguld az első közös futamgyőzelmük felé)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!