vívás

2020.09.24. 09:00

Biztató reménység a bajnok

A Diósgyőri VE vívója, Nagy Emma egyéniben és csapatban is aranyérmet szerzett az ob-n.

Molnár István

A múlt héten, keddtől vasárnapig Balatonfüreden, a Balaton Szabadidő és Konferencia Központban rendezték meg – négy korosztályban – az Olimpici párbajtőr utánpótlás vívó országos bajnokságot. Az eseményt korábbra, még az előző tanév végére, a 25. hétre írták ki, azonban a koronavírus miatt el kellett halasztani. Az ob-n a Diósgyőri Vívó Egyesület is képviseltette magát, a vívók mellett három szakember (Patócs Béla vezetőedző, Kosztopulosz Beatrix és Tardi Ottó edzők) is részt vett az eseményen. A DVE három aranyérmet gyűjtött be az ob-n, az újonc leányok egyéni versenyében Nagy Emma bizonyult a legjobbnak, és ugyanő tagja volt a csapatversenyben aranyérmet szerző diósgyőri négyesnek (Hegyesi Tamarával, Herendi Grétával, Polácsik Petrával). A harmadik legfényesebb medált Cseke Balázs hozta, aki a serdülő fiúk egyéni küzdelmében nem talált legyőzőre.

Az év felfedezettje

Patócs Béla legeredményesebb vívójával kapcsolatban elmondta az alábbiakat is:

– Az utánpótlásban van egy úgynevezett Olimpici Grand Prix sorozat, amelyből az idén, a vírus miatt csak négyet rendeztek meg. Azonban az újonc lányok között Emma szerezte meg az összetett győzelmet. Valamint a 2019–2020-as évad összesített eredményei alapján „Az Év Női Felfedezettje” különdíjat is ő kapta a teljes leánymezőnyt tekintve. Ehhez ezúton is gratulálok, gratulálunk – jelentette ki a szakember, akitől bővebb véleményt is kértünk tanítványáról. – Emma 2006-os születésű, 14 éves, 8 esztendős kora óta vív, vagyis éppen 6 éve. Biztató reménység, a csapatban vezéregyéniség, nagyon jó idegei vannak, ezt az eredményei mutatják. Zsinórban jól szerepelt, bízunk benne, hogy a későbbiekben is folytatja ezen sikersorozatot és a serdülőknél is megállja majd a helyét.

Az idei szezon nem volt egyszerű a diósgyőri vívók számára sem:

– Az edzéseket március közepén félbe kellett szakítani a vírus miatt, bezárt a tornaterem – emlékezett vissza Patócs Béla. – Online küldtük az edzésprogramokat, amikben főleg lábmunka és fizikai erősítés volt. Májusban szabadtéren, kinn már dolgoztunk, júniustól újra bemehettünk a terembe, júliusban pedig edzőtáborban voltak a gyerekek. Ezt a balatonfüredi ob-t megelőzte a nemrégiben lebonyolított vidékbajnokság. Különben most nagyon szigorú előírások, fokozott egészségügyi intézkedések mellett zajlottak a versenyek, többek között kötelező volt a maszkviselés, az eredményhirdetést szabadtéren tartották. Köszönet azoknak a szülőknek, akik elhozták a gyermekeiket, annak ellenére, hogy ők a csarnokba nem mehettek be, csupán online láthatták a viadalokat. Úgy gondolom, jól kijött a lépés, bízunk a hasonló folytatásban.

Nincs messze a beköltözés

A DVE-nél számos országos bajnok „született” a múltban (Patócs Petra, Bukóczki Bianka, Békefi Edina, Kádas Anikó, Sütő Dávid, Losonczi Dávid, Arday Péter, Arday Gréta, Nagy Kinga), de úgy látszik, hogy tehetség mindig akad...

– Gyakorlatilag ezért vagyunk, ezért dolgozunk – húzta alá Patócs Béla. – Akkor van igazolva a létünk, ha akadnak olyan versenyzőink, akik hazai és nemzetközi szinten is megállják a helyüket. A klubvezetés igyekszik biztosítani a feltételeket, illetve nagy köszönet a Vörösmarty általános iskola vezetésének is, hogy ott lehetünk, és csinálhatjuk a munkánkat. Köztudott, hogy hosszabb ideje tervünk egy saját csarnok, amire két éve és pár hónapja is kaptunk állami támogatást az országos szövetségen keresztül. Úgy néz ki, hogy a rendelkezésre álló összeg elég az épület felújítására, reméljük, rövidesen át-, beköltözhetünk. A hely adott, alul lenne, lesz a küzdőtér, a második szinten pedig a szociális helyiségek.


Vívás: tények, eredmények

Utánpótlás párbajtőr ob, Balatonfüred

Gyerek fiú: 3. Pataky Roland,... 42. Magyar Mihály.

Gyerek leány: 8. Terhes Hanna,... 14. Hegyesi Tamara,... 45. Takács Borkúti Nóra. Csapat: 5. hely (Takács Borkúti Nóra, Hegyesi Tamara, Terhes Hanna).

Újonc fiú: 11. Bilkay Gábor,... 20. Kiss Áron,... 34. Magyar Mihály,... 57. Pataky Roland. Csapat: 7. hely (Bilkay Gábor, Kiss Áron, Magyar Mihály, Pataky Roland).

Újonc leány: 1. Nagy Emma,... 5. Herendi Gréta,... 11. Hegyesi Tamara,... 31. Terhes Hanna,... 33. Polácsik Petra. Csapat: 1. hely (Nagy Emma, Herendi Gréta, Hegyesi Tamara, Polácsik Petra).

Serdülő fiú: 1. Cseke Balázs,... 23. Pataky Ádám,... 41. Bilkay Gábor,... 56 Emődi Marcell. Csapat: 6. hely (Cseke Balázs, Pataky Ádám, Bilkay Gábor, Emődi Marcell).

Serdülő leány: 2. Nagy Emma,... 14. Bogdán Orsolya,... 21. Herendi Gréta,... 25. Polácsik Petra,... 42. Hornyik Mira, ...64. Lengyel Fanni. Csapat: 6. hely (Nagy Emma, Herendi Gréta, Polácsik Petra, Bogdán Orsolya).

(A borítóképen: Patócs Béla és Nagy Emma)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!