légiósok Diósgyőrben, 3. rész (2010-2020)

2020.09.13. 16:00

A volt La Ligás újjászületett Diósgyőrben

Kárpátaljai magyar válogatott, illetve holland korosztályos Eb-győztes is piros-fehér mezt húzott.

Molnár István

Miskolc 20130309 Labdarúgás 2013 NBI NB1 OTP Bank Liga Diósgyõr DVTK Haladás Szombathely Luque öröm

Forrás: ÉM

Fotó: Szabó Miklós

A diósgyőri labdarúgás bő 110 éve alatt számtalan légiós megfordult az éppen aktuális csapatban, azonban külföldiek csak az utóbbi harminc évben érkeztek a klubhoz. Az Észak-Magyarország arra vállalkozott, hogy egy sorozatban vegye számba őket, azokat, akik pályára is léptek piros-fehér színekben, bajnokin. De van néhány kivétel, akik történetük miatt megérdemlik, hogy megemlítsük őket. Sorozatunk az első része július 30-án, a második augusztus 12-én jelent meg, ezúttal a harmadikkal folytatjuk, a 2010 és 2020 közti időszakkal.

Nem volt csapata

Miután a csapat 2010 nyarán kiesett az élvonalból, nagy volt a tanácstalanság, hogy kivel, kikkel, és hogyan folytatódjon a labdarúgás Diósgyőrben. Azonban már ekkor is lehetett hallani arról, hogy cégén keresztül Leisztinger Tamás üzletember mentheti meg a DVTK-t, adhat új lendületet a klubnak. Így is lett: 2010. augusztus 27-én az Arago Zrt. képviselői és Miskolc Megyei Jogú Város, valamint a DSM Kft. képviselői aláírták a Diósgyőr FC Kft.-ben tőkeemeléssel történő többségi üzletrész-szerzésre vonatkozó megállapodást. A dokumentum aláírásával a szerződő felek írásban is megerősítették és kifejezték azon szándékukat, hogy a diósgyőri futballcsapat, valamint a diósgyőri utánpótlás sikeres működtetése és fejlesztése érdekében a DSM Nonprofit Kft. kizárólagos tulajdonában álló Diósgyőri Futball Club Kft.-ben, az Arago Zrt. tulajdonában álló Borsodsport Invest Kft. 51,6 %-os üzletrészt szerezzen.

Az első bajnoki fordulóban, a REAC ellen csak két mezőnyjátékost és egy kapust tudott beírni a vezetőedző, Benczés Miklós a jegyzőkönyvbe, s a hálóőr, Giák Tamás be is állt csereként. A külföldiek közül ,,csatasorban volt„ Ivan Rados, a romániai magyar Roszel Róbert (aki télen távozott) és a szlovákiai magyar, Illés Richárd, de maradt Igor Gal, valamint George Menougong is. Új, nyári igazolás volt Bőcsről Mohamadou Abdouraman, illetve a szerb Savo Rakovic (Sloboda Uzice). A csapat öt forduló után a 8. helyen állt, féltávnál pedig a harmadikon. 2011 januárjában igazolt Diósgyőrbe a bolíviai Vicente Arze (Club Aurora), valamint az első spanyol légiós, az élvonalban (LaLiga, 55 mérkőzés) is megfordult, akkor 33 esztendős José Luque (Real Murcia). Luquének 2010 őszén nem volt csapata, és a 2011. február 28-án az Északnak adott nyilatkozatában elmondta azt is, hogy ,,...otthon nagyon sok a munkanélküli futballista”, s csak edzett, az ötödosztályú Castilleja CF-nél, Magyarországra egy magyar és egy spanyol vállalkozó kapcsolatának köszönhetően került. A Diósgyőr kiváló tavaszt produkált, így egy év után visszajutott az NB I-be.

2011 nyarán maradt Rados, Rakovic, Gal, Abdouraman, Arze, Luque és Menougong, hozzájuk érkezett a szenegáli-francia, L'Imam Seydi (FK Bodva), valamint a ,,spanyol vonalon„ újabb két labdarúgó, Francisco León Gallardo (Huesca), illetőleg Enrique Javier Carreno Salvago (Académica Coimbra). Pár hónappal később, már 2012 elején került az Andrássy útra az 1999–2000-es spanyol élvonalbeli-bajnokságban, a Real Madridban egy alkalommal (a Real Zaragoza ellen) az első csapatban is pályára lépő középpályás, Fernando Miguel Fernández Escribano (Málaga CF), a francia-marokkói Youcef Sekour (Lilleström) és a brazil Diaz Da Cruz Frizoni (FK Bodva).

Ekkor, 2012 elején egy olyan hír tartotta lázban Diósgyőrt, a magyar futballt, hogy a DVTK egy nagyon ismert labdarúgó leigazolását tervezi, akit a sajtó csak Mr X-nek nevezett el. Benczés Miklós vezetőedző akkor a titokzatos klasszisról egy találgatás kapcsán ezt nyilatkozta: „A kiszemelt nem az a kategória, mint a portugál Nuno Gomes. Azt hiszem, ő túlságosan is ismert itt, Európában. Máshol kellene keresni Mister X-et, mert akiről szó van, nem feltétlenül a kontinensen tett szert hírnévre.” Szentes Lázár szakmai igazgató a tavaszi szezon startja előtt elmondta: egy játékos volt, akit nagyon szeretett volna még leigazolni a Diósgyőr. A sajtó által Mr. X néven emlegetett labdarúgó november óta volt képben, sokat dolgoztak a Diósgyőrbe hozataláért, ami végül nem sikerült. 2012 májusában írtuk azt, hogy a Diósgyőr következő szakvezetője német lehet, méghozzá a korosztályos válogatottnál annak idején Mario Götzét is edző Marco Pezzaiuoli. A DVTK vezetői más szóba jöhető trénerrel is tárgyaltak, a lista egy portugál trénerre és Sisa Tiborra szűkült, a posztot aztán utóbbi kapta.

A nyári holtidényben érkezett a DVTK-hoz a szlovákiai kapus, Ladyslav Rybansky (Siófok) és honfitársa, a volt 14-szeres válogatott, Michal Hanek (Kapfenberger SV). Augusztusban, amikor már négy mérkőzés lement a pontvadászatból, becsatlakozott a brazil balhátvéd, Jeff Silva (Videoton, kölcsönbe), azonban ez a ,,házasság„ csak december elejéig tartott. A 2012/2013-as bajnokság végén, a Pápa elleni 1-1-es mérkőzésen, nagy ünneplés közepette, elbúcsúztak Miskolctól a spanyolok: Luque 59/18-as meccs/gól mutatóval (ebből tíz volt NB II-es mérkőzés, és 3 találat), Gallardo 40/3-as, míg Fernando 36/6-os statisztikával.

2013 júniusában egy öt Bundesliga mérkőzéssel rendelkező német hálóőr részt vett a DVTK tréningjén. A 199 centi magas Marcel Hötteckéről volt szó, akinek a legutóbbi klubja az 1. FC Union Berlin volt, és a 2007/2008-as szezonban a Borussia Dortmund színeiben 5 Bundesliga találkozón állt a kapuban. A klub a próbajáték után nem szerződtette a 3-szoros U20-as válogatottat, Höttecke a negyedosztályában szereplő Berliner AK 07-hoz ment. Ezidő tájt öltött piros-fehér mezt William Rocha Alves (Tombense FC, előtte Borac Cacak) és Senad Husic (NK Zvijezda Gradacac), júliusban Zoran Kostic (Zsetiszu), valamint Nenad Rajic (Leotar Trebinje), augusztusban pedig Augusto Alexi Batioja (Mladost Podgorica).

Szintén ekkor lett DVTK-s Bonfim Dos Santos Thiago (brazil, középpályás, kölcsönbe az NB III-as Tököltől), azonban december elején már szerződést bontottak vele, a Ligakupában két alkalommal játszott egy-egy félidőt. ,,Az U21-nél tréningezik, hetek óta. Olyan okok miatt, amit egyelőre nem osztanék meg a nyilvánossággal. Télen szeretnénk megválni a játékostól” – mondta akkor Kovács Zoltán sportigazgató. Ezen időszakban tért vissza azerbajdzsáni kölcsönből (Kapaz Ganja) Ivan Rados is. Ebben a szezonban, de már csak 2014 februárjában igazolt a borsodi megyeszékhelyre Lazar Marjanovic (FK Radnicki 1923 Kragujevac).

Rablótámadásban elhunyt

2014 nyarán került a DVTK-hoz a szabadkai születésű szerbiai magyar csatár, Takács Tamás (Szigetszentmiklós) és az elefántcsontparti támadó, Georges Henri Aboubacar Griffiths (Pápa), aki 2016 végéig szolgálta a klubot, azonban 2017 október elején rablótámadás áldozata lett Abidjanban. Szintén ekkor vált piros-fehér focistává Drazen Okuka (Kaposvári Rákóczi), aztán az ősszel, menet közben is voltak érkezők. Előbb az első dél-koreai labdarúgó, Kim Ho-Young (FK Mornar), aki korábban hazája U15-ös és U17-es válogatottjában is pályára lépett. Kim, sérülése miatt azonban csak 4 NB I-es összecsapáson játszott, valamennyit 2015 májusában. 2014 október 29-én jelentette be a klub, hogy megállapodott a Ferencváros volt futballistájával, a holland támadó középpályással, Julian Jennerrel. Az ajánlólevele amiatt is jó volt, mert akkorra már letudott 142 holland első osztályú mérkőzést (NAC Breda, AZ Alkmaar, Vitesse) továbbá 2007-ben tagja volt a holland U21-es válogatottnak, amely megnyerte az Európa-bajnokságot. ,,A Diósgyőr egy nagy klub, egy fanatikus szurkolótáborral a háta mögött. Nagyratörő tervei vannak a DVTK-nak, folyamatosan fejlődik a klub, nekem is az a célom, hogy bajnok legyek, ezért bízom abban, hogy együtt elérhetjük az álmainkat.„ – nyilatkozta akkor a klub honlapjának. Jenner azonban csalódást okozott, 6 meccsen csupán 165 percet játszott és el is ment 2015. június másodikával. Később, 2016 szeptemberében a Goal Magyarországnak többek között ezeket mondta: ,,... Volt egy másik csapatom is, a Diósgyőr, de az az időszak nem volt túl sikeres. Mindenki tudta, hogy én egy fradista érzelmű játékos vagyok és ebből voltak is problémáim ott...” Nem töltött sokat az Andrássy úton, még öt hónapot sem a 2015 januárjában igazolt Milos Krstic (Nea Salamis Famagusta), az őt ,,követő„, 2015 februárjában érkezett 36-szoros magyar válogatott, az Ungváron született Koman Vladimir (aki megjárta előtte Olaszországot, Franciaországot és Oroszországot is) azonban 2016 nyaráig maradt a DVTK-nál.

2015 augusztusa megint ,,hozott” egy olyan új országot, melynek polgára korábban nem fordult meg Miskolcon, ez pedig nem volt más, mint az akkor 3-szoros kanadai válogatott James Manjrekar (Pécsi MFC). A 2016/2017-es szezon előtt jó pár légiós érkező volt Diósgyőrben, többek között ,,feléledt„ a spanyol vonal is. Diego Vela a Deportivo La Coruna Akadémián nevelkedett, de az első csapatban nem lépett pályára, majd futballozott a harmadik vonalbeli Racing Ferrolban. A középpályás két miskolci éve alatt 60 meccsen 9 gólt ért el. Egy másik ibériai focista egy hónappal később vette fel a szerelést a DVTK-nál, az U19-es Európa-bajnok (2012, Spanyolország) José Antonio Delgado Villar (Elche, kölcsönben UCAM Murcia) előtte 39 élvonalbeli találkozót vívott meg a Real Betisben. ,,Nono” 40/3-as mutatóval távozott 2018 februárjában a Slovan Bratislavához.

Egy görög is Diósgyőrben

Ekkor Guram Adzsojev, valamint Kodolaev Besarion után megjött a Diósgyőr történetének harmadik grúz légiósa Murtaz Daushvili (Karpaty Lviv), aki addig 28 alkalommal viselte hazája címeres mezét. Az újvidéki születésű védő, Dejan Karan (FK Tirana) szintén ebben az időszakban szignálta diósgyőri kontraktusát, és érdekesség, hogy már 73 NB I-es ,,dvtk-s„ találkozónál tart. Menet közben, 2016. október 20-án lett válogatott középső védőt mutattak be az Andrássy úton, Vitalijs Jagodinskist (FC Hoverla Uzshorod), ő 10 hónapot húzott le Borsodban, 2017 augusztus 21-ig. Még ezen bajnokságban, annak felénél, januárban vált diósgyőrivé a dunaszerdahelyi születésű csatár, Szarka Ákos (FC DAC 1904), a 26 éves romániai magyar támadó középpályás, Fülöp István (FC Botosani), márciusban pedig a kétszeres kameruni védekező középpályás, az osztrák Sturm Graz-cal 2011-ben bajnok Patrick Mevoungou (Mezőkövesd Zsóry FC). Utóbbi kettő azonban hamar, már '17 nyarán eligazolt.

2017. július 6-án fogott kezet egymással az akkori vezetőedző, Bódog Tamás, illetőleg a többszörös korosztályos válogatott görög csatár, Nikolaos Ioannidis (Aszterasz Tripolisz) – 2018. augusztus végéig maradt. Télen hozta a klub a koszovói Florent Hasanit (KF Trepca'89 Mitrovicë), a válogatott kerettagnak 78/10 az eddigi mérlege. 2018 februárjában érkezett az ukrán jobbszélső, Serhii Shestakov (FC Olimpik Donetsk), valamint a szerb védő, Dusan Brkovic (FC Riga), akit éppen idén júniusban küldtek el, mert... A 2018/2019-es évadban június és augusztus között ,,futott be” a horvát középpályás, Tomislav Mazalovic (Inter Zapresic), a szerb támadó, Branko Mihajlovic (Hapoel Petah Tikva), illetve a szlovák baloldali játékos, Martin Juhar (Zbrojovka Brno). 2019 elején ismét próbálkozott afrikaiakkal, kameruniakkal a Diósgyőr, de sem Yannick Ndzoumou (AS Fortuna de Yaoundé), sem Ismaila Ousman (AS Fortuna de Yaoundé) nem vált be.

A legutóbbi, a koronavírus miatt gyors iramban befejezett évadban, tavaly nyáron vált diósgyőrivé a svájci-bosnyák csatár, Haris Tabakovic (Debreceni VSC, idén augusztus elején távozott), a szerb kapus, Branislav Danilovic (Puskás Akadémia FC), a ghánai középpályás, Joachim Adukor (FK Sarajevo, szintén eligazolt augusztusban), majd szeptemberben a portugál korosztályos válogatottakat megjárt középpályás, Rui Pedro (Szombathelyi Haladás/Ferencváros), illetve a macedón válogatott csatár, Mirko Ivanovski (Hajduk Split). Decemberben érkezett a DVTK-hoz az albán-olasz védő, Hysen Memolla (Kokkolan Pallo-Veikot), idén januárban pedig a kolumbiai csatár, José Cortés (Club Destroyer’s).

(vége)


Diósgyőrben játszott légiósok (2010-2020)

2010-2011 (NB II)

– Ivan Rados (horvát-magyar, kapus, 1984.02.21.)

– Igor Gal (horvát, védő, 1983.01.20.)

– Savo Rakovic (szerb, védő, 1985.10.01.)

– Illés Richárd (szlovákiai magyar, középpályás, 1991.02.15.)

– Mohamadou Abdouraman (kameruni, középpályás, 1985.01.24.)

– Vicente Camacho Arze (bolíviai, középpályás, 1985.11.22.)

– José Juan Jimenez Luque (spanyol, középpályás, 1977.10.16.)

– George Menougong (kameruni-magyar, csatár, 1985.05.18.)

– Roszel Róbert (román, csatár, 1983.01.30.)

2011-2012 (NB I)

– Ivan Rados (horvát-magyar, kapus, 1984.02.21.)

– Savo Rakovic (szerb, védő, 1985.10.01.)

– Igor Gal (horvát, védő, 1983.01.20.)

– Diaz Da Cruz Frizoni (brazil, középpályás, 1990.03.12.)

– Vicente Camacho Arze (bolíviai, középpályás, 1985.11.22.)

– Mohamadou Abdouraman (kameruni, középpályás, 1985.01.24.)

– José Juan Jimenez Luque (spanyol, középpályás, 1977.10.16.)

– Francisco Leon Gallardo (spanyol, középpályás, 1980.01.13.)

– Miguel Fernando Fernandez Escribano (spanyol, középpályás, 1979.06.02.)

– Youcef Sekour (francia-marokkói, középpályás, 1988.02.27.)

– L'Imam Seydi (szenegáli-francia, csatár, 1985.08.31.)

– Javier Enrique Salvago Carreno (spanyol, csatár, 1986.11.27.)

– George Menougong (kameruni-magyar, csatár, 1985.05.18.)

2012-2013 (NB I)

– Ladislav Rybansky (szlovákiai magyar, kapus, 1984.12.19.)

– Savo Rakovic (szerb, védő, 1985.10.01.)

– Igor Gal (horvát, védő, 1983.01.20.)

– Michal Hanek (szlovák, védő, 1980.09.18.)

– Jeff Silva (brazil, védő, 1986.06.29.)

– Mohamadou Abdouraman (kameruni, középpályás, 1985.01.24.)

– José Juan Jimenez Luque (spanyol, középpályás, 1977.10.16.)

– Francisco Leon Gallardo (spanyol, középpályás, 1980.01.13.)

– Miguel Fernando Fernandez Escribano (spanyol, középpályás, 1979.06.02.)

– L'Imam Seydi (szenegáli-francia, csatár, 1985.08.31.)

2013-2014 (NB I)

– Ivan Rados (horvát-magyar, kapus, 1984.02.21.)

– Nenad Rajic (szerb, kapus, 1982.12.28.)

– William Rocha Alves (brazil, védő, 1986.05.07.)

– Senad Husic (bosnyák, védő, 1990.04.12.)

– Michal Hanek (szlovák, védő, 1980.09.18.)

– Zoran Kostic (szerb, középpályás, 1982.11.14.)

– Mohamadou Abdouraman (kameruni, középpályás, 1985.01.24.)

– Lazar Marjanovic (szerb, középpályás, 1989.09.08.)

– Miroslav Grumic (szerb, csatár, 1984.06.29.)

– L'Imam Seydi (szenegáli-francia, csatár, 1985.08.31.)

– Quintero Augusto Alexi Batioja (ecuadori, csatár, 1990.05.04.)

2014-2015 (NB I)

– Ivan Rados (horvát-magyar, kapus, 1984.02.21.)

– Nenad Rajic (szerb, kapus, 1982.12.28.)

– Drazen Okuka (szerb, védő, 1986.03.05.)

– William Rocha Alves (brazil, védő, 1986.05.07.)

– Senad Husic (bosnyák, védő, 1990.04.12.)

– Lazar Marjanovic (szerb, középpályás, 1989.09.08.)

– Milos Krstic (szerb, középpályás, 1987.03.07.)

– Koman Vladimir (ukrajnai magyar, középpályás, 1989.03.16.)

– Kim Ho-Young (dél-koreai, középpályás, 1990.03.10.)

– Miroslav Grumic (szerb, csatár, 1984.06.29.)

– Takács Tamás (szerbiai magyar, csatár, 1991.02.20.)

– Julian Jenner (holland, csatár, 1984.02.28.)

– Georges Henri Aboubacar Griffiths (elefántcsontparti, csatár, 1990.02.24.)

2015-2016 (NB I)

– Ivan Rados (horvát-magyar, kapus, 1984.02.21.)

– Drazen Okuka (szerb, védő, 1986.03.05.)

– Senad Husic (bosnyák, védő, 1990.04.12.)

– Koman Vladimir (ukrajnai magyar, középpályás, 1989.03.16.)

– Takács Tamás (szerbiai magyar, csatár, 1991.02.20.)

– James Manjrekar (kanadai-dominikai, középpályás, 1993.08.05.)

– Miroslav Grumic (szerb, csatár, 1984.06.29.)

– Georges Henri Aboubacar Griffiths (elefántcsontparti, csatár, 1990.02.24.)

2016-2017 (NB I)

– Ivan Rados (horvát-magyar, kapus, 1984.02.21.)

– Drazen Okuka (szerb, védő, 1986.03.05.)

– Dejan Karan (szerb, védő, 1988.08.13.)

– Vitalijs Jagodinskis (lett, védő, 1992.02.28.)

– Patrick Mevoungou (kameruni, középpályás, 1986.02.15.)

– Diego Ignacio Vela Vazquez (spanyol, középpályás, 1991.11.27.)

– José Antonio Delgado Villar ,,Nono„ (spanyol, középpályás, 1993.03.30.)

– Murtaz Dausvili (grúz, középpályás, 1989.05.01.)

– Fülöp István (romániai magyar, csatár, 1990.05.18.)

– Szarka Ákos (szlovákiai magyar, csatár, 1990.11.24.)

– Georges Henri Aboubacar Griffiths (elefántcsontparti, csatár, 1990.02.24.)

2017-2018 (NB I)

– Ivan Rados (horvát-magyar, kapus, 1984.02.21.)

– Dejan Karan (szerb, védő, 1988.08.13.)

– Dusan Brkovic (szerb, védő, 1989.01.20.)

– Serhii Shestakov (ukrán, középpályás, 1990.04.12.)

– Diego Ignacio Vela Vazquez (spanyol, középpályás, 1991.11.27.)

– José Antonio Delgado Villar ,,Nono” (spanyol, középpályás, 1993.03.30.)

– Florent Hasani (koszovói, középpályás, 1997.03.30.)

– Szarka Ákos (szlovákiai magyar, csatár, 1990.11.24.)

– Nikolaos Ioannidis (görög, csatár, 1994.04.26.)

– Fülöp István (romániai magyar, csatár, 1990.05.18.)

2018-2019 (NB I)

– Ivan Rados (horvát-magyar, kapus, 1984.02.21.)

– Dejan Karan (szerb, védő, 1988.08.13.)

– Serhii Shestakov (ukrán, középpályás, 1990.04.12.)

– Dusan Brkovic (szerb, védő, 1989.01.20.)

– Martin Juhar (szlovák, védő, 1988.03.09.)

– Yannick Ndzoumou (kameruni, védő, 1996.05.18.)

– Tomislav Mazalovic (horvát, középpályás, 1990.06.10.)

– Florent Hasani (koszovói, középpályás, 1997.03.30.)

– Ismaila Ousman (kameruni, középpályás, 1997.06.17.)

– Branko Mihajlovic (szerb, csatár, 1991.02.20.)

– Nikolaos Ioannidis (görög, csatár, 1994.04.26.)

2019-2020 (NB I)

– Branislav Danilovic (szerb, kapus, 1988.06.24.)

– Dusan Brkovic (szerb, védő, 1989.01.20.)

– Dejan Karan (szerb, védő, 1988.08.13.)

– Yannick Ndzoumou (kameruni, védő, 1996.05.18.)

– Hysen Memolla (albán-olasz, védő, 1992.07.03.)

– Martin Juhar (szlovák, védő, 1988.03.09.)

– Serhii Shestakov (ukrán, középpályás, 1990.04.12.)

– Joachim Adukor (ghánai, középpályás, 1993.05.02.)

– Rui Pedro (portugál, középpályás, 1988.07.02.)

– Florent Hasani (koszovói, középpályás, 1997.03.30.)

– José Cortés (kolumbiai, csatár, 1994.09.08.)

– Haris Tabakovic (bosnyák-svájci, csatár, 1994.06.20.)

– Mirko Ivanovski (macedón, csatár, 1989.10.31.)

(A borítóképen: José Luque)

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!