Légiósok Diósgyőrben, 2. rész (2000–2010)

2020.08.15. 20:00

Egy angol, akinek csupán egy jutott

Spanyol edzője is lehetett volna a DVTK-nak, ha ismertek és elfogadhatóak lettek volna a részletek.

Molnár István

Forrás: NS-ARCHÍVUM

A diósgyőri labdarúgás bő 110 éve alatt számos légiós megfordult az éppen aktuális csapatban, azonban külföldiek csak az utóbbi harminc évben érkeztek a klubhoz. Lapunk arra vállalkozott, hogy egy sorozatban vegye számba őket, azokat, akik pályára is léptek piros-fehér színekben. De van néhány kivétel, akik történetük miatt megérdemlik, hogy megemlítsük őket. Sorozatunk az első része július 30-án jelent meg, ezúttal a másodikkal folytatjuk, a 2000 és 2010 közti időszakkal.

Piroska piros-fehérben

Miután a csapatot működtető Diósgyőri FC Kft. anyagilag és minden szempontból ellehetetlenült 2000 nyarán, sehol sem indulhatott, a szurkolók alapítottak egyesületet, és beneveztek a legalacsonyabb szintre, a hetedik vonalra.

A városban „sokan” érezték, hogy tenni kellene valamit a diósgyőri labdarúgás újjászervezése érdekében, ami ahhoz vezetett, hogy előbb az NB II.-es, harmadik vonalbeli Borsod Volán SE átvitte a meccseit Diósgyőrbe, s ezen év szeptember közepétől már Diósgyőr-BVSE néven szerepelt (és később megalakult a DVTK Kft.). Ezen az őszön nem is volt légiósa a csapatnak, azonban 2001 januárjában visszaigazolt az „új formációhoz” Kulcsár Sándor. A népszerű csatár a Borosi-teremtornán azonban megsérült, és májusban már vezetőedzőnek nevezték ki a klubnál. A Diósgyőr nem jutott fel a második vonalba, ugyanakkor 2001. július 4-én az NB I./B-s (másodosztály) Bőcs és az NB II.-es DVTK helyet cserélt egymással. Hat nappal később írtunk arról, hogy folytathatja korábbi sikerei színhelyén a korábbi nagyváradi csatár, Kulcsár Sándor, valamint az ukrajnai Nagyszőlősön született támadó, Domokos Béla (Százhalombatta) is, előbbi azonban szinte azonnal el is igazolt, Bőcsre, vezetőedzőnek. Mindezen történésről Huszák Géza vezetőedző akkor ennyit nyilatkozott lapunknak: „gyorsan történt minden”.

A 26 éves román védő Cor­nel Constantin (Tiszaújváros, korábban DVSC, FC Onesti) szintén becsatlakozott a munkába, de a július 21-i, ankétot megelőző, román Ceahlaul Piatra Neamt elleni edzőmérkőzésen két román támadó, Catalin Turcu (Gaz Metan) és Cristian Streltov (Galati) is lehetőséget kapott már. Sok alkalmuk azonban nem volt a beilleszkedésre, mert szeptember 25-én mindkét labdarúgóval szerződést bontottak az Andrássy úton. 2002. február 19-én adott arról hírt az Észak-Magyarország, hogy új fiúk költöztek Diósgyőrbe, egyikük az a román csatár, a tordai születésű Ciprian Binder volt, aki 2,5 évet írt alá piros-fehér csapathoz.

A 2002/2003-as NB I./B-s bajnokságra maradt a keretben Constantin és Binder, de maradtak az anyagi problémák is (a különböző tartozások), amelyek az év végén jelentkeztek. 2003 márciusában érkezett az Andrássy útra a kolozsvári születésű Piroska Attila, a 30 éves középpályás a Kispest-HFC-t (előtte: CFR Cluj, FC Maramures Baia Mare) hagyta el. Piroska néhány nappal korábbi érkezése után Laczkó-Angi Árpád is csatlakozott a diósgyőriekhez, a 26 éves, román állampolgárságú futballista azonban ekkor még nem léphetett pályára, csak később, a volt klubjával való huzavona miatt. A pénzügyi gondok nem enyhültek, szinte „mindenkinek” tartozott a klub, csődközeli állapotba került a DVTK Kft. (160 millió forint adósságot halmozott fel). A megoldás végül az lett, hogy a monori csapat (Monor Labdarúgó Kft.) Diósgyőrbe „települt át”, áthelyezte Miskolcra a telephelyét, és DVTK Borsodi Sör néven folytatta. A légiósok közül Constantin, Piroska és Binder továbbra is rendelkezésre állt, hozzájuk jött két új fiú, a román középpályás Fabian Florin (Satu Mare, de a Baia Marétól érkezett), illetve az ausztriai Bregenzben született szerb, a Ferencvárossal 2001-ben bajnok hátvéd Dragan Crnomarkovic – minderről 2003. július 21-én adtunk hírt.

Az argentin pár hónapja

2004 nyara ismét különleges volt: a csapat ugyan május 26-án, az utolsó fordulóban kikapott Vácott, azonban a rivális Nyíregyháza nem tudott nyerni, így a DVTK-BS negyedikként (is) feljutott az NB I.-be. Úgy tűnt, hogy új tulajdonos is lesz (a Varga Zsolt jelölt által megnevezett, Marseille-­ben székelő Csebi Pogány Alajos műgyűjtő), de mindez nem történt meg. Közben kiderült, hogy ez a társaság nem tud megfelelni a bevezetett licencfeltételeknek, nem indulhat emiatt az NB I.-ben. Annak köszöntően maradt/lett élvonalbeli együttes Miskolcon, hogy a Siófok FC Kft. Diósgyőrbe költözött, és Diósgyőr-BFC néven startolt. Ekkor bukkant fel az Andrássy úton a romániai Margittán született támadó, Belényesi Miklós (aki 2001-ben került át Magyarországra, a Debreceni VSC-hez), aztán 2005 elején csatlakozott a romániai kapus Uray András (Dabas), a szintén román védő Ciprian Dianu (FC Oradea), a 27 éves szlovák–magyar védő, a rozsnyói születésű Gáspár József (japán, Vegalta Sendai), illetve a román támadó, Marius Siminic (Liberty Salonta). Júliusban visszatért Diósgyőrbe Ciprian Binder, és maradt

az előző évről a Gáspár–Dianu–Siminic-trió. Dianu kevéssel később, ezen év novemberében szerződést bontott a DVTK-val, miként december 8-án tette azt Siminic; Gáspár pedig Görögországba (Panionios) igazolt.

2006 nyarán Binder továbbra is „biztos pont” volt a légiósok terén, de folyamatosan jöttek az új társak: a besztercebányai születésű középhátvéd, Rubint Richard (Bőcs), az akkor éppen klub nélküli bosnyák támadó Tomislav Stanic, és augusztusban befutott a DVTK első argentin futballistája, Jeremias Buz is (középpályás, Huracan de Comodoro Rivadavia), aki pár hónappal ezután, 2007 januárjában „továbbment” a Ferencvároshoz. Ekkor a DVTK vezetése nyitott – egy barcelonai vonalon – Afrika felé, és egy kapcsolatnak, valamint, úgy tudtuk, a volt francia legendának, Alain Jean Giresse-nek köszönhetően sikerült meglátni, megtalálni ottani játékosokat. A 20 esztendős kameruni csatárt, Halidou Douvát (Sahel FC), a szintén 20 éves közép-afrikai támadó középpályást, Foxi Kethevoamát (105 Libreville), de bemutattunk három másik labdarúgót is, Rock Waldi Mboussit (gaboni, 22 éves védekező középpályás), Henry Mve Mintsát (gaboni, 21 éves, csatár) és Alain Blaise Youalei Youalet (kameruni, 20 éves, támadó középpályás) – akik aztán pályára nem léptek. 2007 februárjában viszont újabb játékos érkezett Kamerunból, a 22 éves olimpiai válogatott kerettag, Sadjo Haman (Sahel FC).

Egy történet erejéig érdemes visszatekerni 2006 júniusára, ugyanis 10-én Sallói István ügyvezető bejelentette, hogy spanyol edző veszi át a DVTK irányítását, mégpedig a 28 éves Yago Aguilar Azon (a fiatal szakember előtte Grúziában dolgozott). A felek kezet fogtak, szóban megállapodtak egy kétéves kontraktusban, a szokásos protokollkép is elkészült a stadionban. Azonban amikor az ibériai szakvezető megkapta a szerződéstervezetet, azt mondta rá, mikor felhívtuk, hogy „különös”. A következő érdeklődésünkkor pedig így nyilatkozott: „biztos vagyok benne, hogy ha meg tudtunk volna állapodni korábban a szerződés részleteiben, akkor most Miskolcon lennék”.

2007 nyarán ismét volt bőven jövés-menés, Foxi és Sadjo Újpestre távozott, Douva viszont visszatért, illetve érkezett rengeteg légiós, többségük Afrikából. Kamerunból Christian Ebala, Papson Ngaba Kanga Joseph, N’Gam Péguy, Arouna Baba Pele, Bessong Libiih Leo Steve, Rassou Abass és a libériai P. Carr Vic­tor, akitől már 2007 novemberében megváltak. Piros-fehér mezt húzott a 18-szoros togói válogatott középpályás, Kassim Guyazou – aki végül 2008 nyaráig maradt –, illetve az argentin–olasz középpályás, Matías Navarrete is. 2008 elején nyolc külföldit (Arouna, Ebala, Bessong, Douva, Kanga, Péguy, Abass, Navarrete) elküldtek, jött viszont Dane Trbovic (szerb, védő, FK Vozdovac), Djordje Kamber (bosnyák középpályás, Zeljeznicar Sarajevo), Florin Pelecaci (román középpályás, FC National), valamint az első japán futballista, Kazuo Homma (csatár, Tisza Volán) és az első paraguayi játékos, Gonzalo Cardozo (csatár, Estudiantes, Venezuela).

2008 nyarán négy külföldi (Trbovic, Pelecaci, Kamber, Homma) maradt Diósgyőrben, ahol ekkor a délszláv vonal volt előnyben. Az akkori vezetés bizalmat szavazott Drasko Vojinovicnak (szerb kapus, Integrál-DAC), Boris Milicicnek (szerb védő, Javor Ivanjica), Srdjan Stanicnak (szerb középpályás, Hajduk Kula), Dusko Vranesevicnek (szerb csatár, Jedinstvo Bihac), Euloge Ahodikpének (francia–togói középpályás, Pápa) és Jimmy Jones Tchanának (francia–kameruni csatár, FC Sopron). A téli szünetben csatlakozott be Despot Viskovic (szerb védő, Jászberény), Milan Bogunovic (szerb védő, Vozdovac), illetőleg Djordje Simic (szerb csatár, FK Backa). 2009 nyarán csapatot váltott Kamber (Zalaegerszeg), Bogunovic (Zalaegerszeg), Homma (Nyíregyháza), Ahodikpe, Pelecaci, Simic és Stanic; Milicic illetve Viskovic maradt, legalábbis decemberig, akkor kerültek szabadlistára.

Nem jött le a pályáról

2009 szeptemberében igazolt Diósgyőrbe Vlado Jeknic (SV Wehen Wiesbaden), Dejan Vukadinovic (Viktoria Zizkov), Bogdan Apostu (Bnei Sakhnin) és a grúz kapus, Besarion Kodalaev (Tskhinvali), aki azonban csak a kispadig jutott, s korán el is ment, hasonlóan a romániai magyar védőhöz, Bálint György Lászlóhoz (Unirea Urziceni). A téli pihenő ismét mozgalmasan telt, „új fiú” lett Mindaugas Malinauskas (FK Silute), Ivan Rados (Sesvete), Zoran Supic (ETO), Bojan Brnovic (ETO), Igor Gal (Slaven Belupo), újra Sadjo Haman, George Menougong (Bőcs), Rohan Ricketts (Toronto), a romániai magyar, Roszel Róbert (FC Baia Mare), és kerettag volt a rimaszombati születésű Illés Richárd is. Rickettsnél (aki 8-szoros utánpótlás-válogatott volt) pár mondat erejéig érdemes kitérni arra: 2003 és 2008 között játszott 30 Premier League-meccset (Tottenham Hotspur) és 69 másodosztályú Championship-mérkőzést (Wolverhampton, Barnsley, Coventry, QPR), de az NB I.-ben csak egyszer, 2010. április 17-én, a Budapest Honvéd ellen idegenben. Március 28-án Földesi Károly, a DVTK tartalék edzője szerette volna lecserélni Berettyóújfaluban, a játékos azonban nem jött le a pályáról, emiatt a játékvezető még sárga lapos figyelmeztetésben is részesítette. Rickettset eltiltották az edzések látogatásától, majd nyilvánosan elnézést kért tettéért, valamint vállalta, hogy több száz ezer forintos büntetést fizet meggondolatlanságért. Május 14-én pedig – amikor bár biztos volt a piros-fehérek kiesése az élvonalból – közölték a labdarúgóval, hogy szerződést bontanak vele.

(folytatjuk)


Diósgyőrben játszott légiósok (2000-2010)

2000/2001 (NB II. Keleti csoport, 3. osztály)

– Kulcsár Sándor (romániai magyar, csatár, 1965.07.16.)

2001/2002 (NB I/B)

– Cornel Constantin (román, védő, 1975.11.20.)

– Ciprian Binder (román, középpályás, 1976.02.20.)

– Kulcsár Sándor (romániai magyar, csatár, 1965.07.16.)

– Domokos Béla (ukrajnai magyar, csatár, 1968.11.05.)

– Catalin Turcu (román, csatár, ???)

– Cristian Streltov (román, csatár, ???)

2002/2003 (NB I/B)

– Cornel Constantin (román, védő, 1975.11.20.)

– Ciprian Binder (román, középpályás, 1976.02.20.)

– Laczkó-Angi Árpád (romániai magyar, középpályás, 1976.06.14.)

2003/2004 (NB I/B)

– Cornel Constantin (román, védő, 1975.11.20.)

– Dragan Crnomarkovic (szerb, védő, 1973.07.28.)

– Ciprian Binder (román, középpályás, 1976.02.20.)

– Piroska Attila (romániai magyar, középpályás, 1972.04.11.)

– Fabian Florin (román, középpályás, 1974.08.23.)

2004/2005 (NB I)

– Uray András (román, kapus, 1975.06.10.)

– Gáspár József (szlovákiai magyar, védő, 1977.08.23.)

– Ciprian Dianu (román, védő, 1977.01.13.)

– Belényesi Miklós (romániai magyar, csatár, 1983.05.15.)

– Marius Siminic (román, csatár, 1981.09.14.)

2005/2006 (NB I)

– Gáspár József (szlovákiai magyar, védő, 1977.08.23.)

– Ciprian Dianu (román, védő, 1977.01.13.)

– Ciprian Binder (román, középpályás, 1976.02.20.)

– Marius Siminic (román, csatár, 1981.09.14.)

2006/2007 (NB I)

– Rubint Richard (szlovák, védő, 1980.06.28.)

– Sadjo Haman (kameruni, védő, 1984.11.28.)

– Jeremias Buz (argentin, középpályás, 1983.08.13.)

– Ciprian Binder (román, középpályás, 1976.02.20.)

– Foxi Kethevoama (közép-afrikai, középpályás, 1986.05.30.)

– Tomislav Stanic (bosnyák, csatár, 1981.05.30.)

– Halidou Douva (kameruni, csatár, 1986.02.02.)

2007/2008 (NB I)

– Dane Trbovic (szerb, védő, 1986.04.15.)

– Christian Ebala (kameruni, középpályás, 1988.03.17.)

– N'Gam Péguy (kameruni, középpályás, 1989.11.18.)

– Kassim Guyazou (togói, középpályás, 1982.01.07.)

– Matías Navarrete (argentin-olasz, középpályás, 1987.03.19.)

– Djordje Kamber (bosnyák, középpályás, 1983.11.20.)

– Florin Pelecaci (román, középpályás, 1980.01.06.)

– Abdou Halidou Douva (kameruni, csatár, 1986. 02.02.)

– Arouna Baba Pele (kameruni, csatár, 1989.06.07.)

– Bessong Libiih Leo Steve (kameruni, csatár, 1989.02.10.)

– Papson Ngaba Kanga Joseph (kameruni, csatár, 1988.10.04.)

– Rassou Abass (kameruni, csatár, 1986.12.12.)

– P. Carr Victor (libériai, csatár, 1988.03.12.)

– Gonzalo Cardozo (paraguayi, csatár, 1984.01.10.)

– Kazuo Homma (japán, csatár, 1980.03.17.)

2008/2009 (NB I)

– Drasko Vojinovic (szerb, kapus, 1984.12.03.)

– Despot Viskovic (szerb, védő, 1980.03.03.)

– Dane Trbovic (szerb, védő, 1986.04.15.)

– Milan Bogunovic (szerb, védő, 1983.05.31.)

– Boris Milicic (szerb, védő, 1979.04.04.)

– Florin Pelecaci (román, középpályás, 1980.01.06.)

– Djordje Kamber (bosnyák, középpályás, 1983.11.20.)

– Euloge Ahodikpe (francia-togói, középpályás, 1983.05.01.)

– Srdjan Stanic (szerb, középpályás, 1982.06.07.)

– Kazuo Homma (japán, csatár, 1980.03.17.)

– Djordje Simic (szerb, csatár, 1987.05.15.)

– Dusko Vranesevic (szerb, csatár, 1980.11.10.)

– Jimmy Jones Tchana (francia-kameruni, csatár, 1984.08.14.)

2009/2010 (NB I)

– Mindaugas Malinauskas (litván, kapus, 1983.08.11.)

– Ivan Rados (horvát-magyar, kapus, 1984.02.21.)

– Despot Viskovic (szerb, védő, 1980.03.03.)

– Boris Milicic (szerb, védő, 1979.04.04.)

– Zoran Supic (bosnyák, védő, 1984.07.21.)

– Igor Gal (horvát, védő, 1983.01.20.)

– Vlado Jeknic (montenegrói, védő, 1983.08.14.)

– Sadjo Haman (kameruni, védő, 1984.11.28.)

– Dejan Vukadinovic (montenegrói, középpályás, 1982.09.03.)

– Illés Richard (szlovákiai magyar, középpályás, 1991.02.05.)

– George Menougong (kameruni, középpályás, 1985.05.18.)

– Rohan Ricketts (angol, középpályás, 1982.12.22.)

– Bogdan Apostu (román, csatár, 1982.04.20.)

– Roszel Róbert (romániai magyar, csatár, 1983.01.30.)

– Bojan Brnovic (montenegrói, csatár, 1979.02.10.)

(A borítóképen: Foxi Kethevoama játékát kedvelték a szurkolók)

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!