Vegyész RC

2020.07.12. 17:30

Toronyai Miklós a VRCK vezetőedzője

A barcikaiak frissen kinevezett trénere elsősorban önbizalmat vár el a játékosoktól.

Molnár István

A tavalyi évadban két szakvezető is irányította vezetőedzőként a Vegyész RC Kazincbarcika élvonalbeli férfi röplabdacsapatát. Idén február végéig a szlovák Marek Kardos ült az észak-borsodiak kispadján ebben a pozícióban, akit ekkor a klub vezetése más beosztásba helyezett, és a tréner Hollósy László lett. A szakember két hónapja a német VfB Suhl Lotto Thüringenhez távozott, és az időközben, a koronavírust követően beindult foglalkozások a segédedző, a korábbi feladó Toronyai Miklós irányítása mellett zajlottak.

Óriási megtiszteltetés

Hivatalossá vált, hogy az új szezonnak a 14-szeres felnőtt válogatott vezetésével vág neki a Barcika. Toronyai Miklós segítője pedig az a Szabó Dávid lesz, aki a 2020/21-es bajnokságot sérülés, műtét és az ezzel járó felépülés miatt játékosként kihagyja.

– Azt gondolom, ha az ember kap egy ajánlatot onnan, abból a városból, attól a klubtól, ahol elkezdte a pályafutását, azt nem lehet visszautasítani – vágott bele Toronyai Miklós. – Barcikaiként számomra egy óriási megtiszteltetés, hogy nekem szavazott bizalmat a klub vezetése. Persze már el-eljátszottam azzal a gondolattal, hogy egyszer majd talán én leszek, lehetek a Vegyész vezetőedzője, azt azonban nem gondoltam, hogy ilyen hamar eljön ez a pillanat. De az élet sokszor hoz nem várt helyzeteket, lehetőségeket. Tavaly két utánpótláscsapat volt a kezem alatt, aztán pedig Hollósy Lacinak voltam a segítője, és még talán jól jött volna egy kevés a tanulófázisból, ennek ellenére a felkérésen, azon, hogy belevágjak, nem igazán gondolkodtam... Ebben a helyzetben, ami a koronavírus miatt előállt, minden klub igyekszik a lehető legjobban sakkozni a pénzügyi lehetőségeivel, a költségvetésével.

A többszörös magyar bajnok a közvetlen segítőjéről is beszélt.

– Sajnálatos, hogy Dávidot műteni kell, sokkal jobban örülne mindenki annak, ha még 30 évesen játszana – mondta kollégájáról, egykori csapattársáról Toronyai Miklós. – Ebben a pillanatban a pálya széléről tudja majd átadni a tudását, reméljük, hogy jövőre visszatérhet, hiszen még lehet három-öt jó szezonja. Ketten sokkal többet látunk, és igaz, neki még nincs semmilyen edzői tapasztalata, megoldjuk majd közösen a feladatokat. Beszélgettem már Marek Kardossal és az eltávozott Hollósy Lacival is, mindketten felajánlották a segítségüket, azt, hogy bármikor, bármivel fordulhatok hozzájuk. Marektől és azon kis idő alatt Lacitól is tanultam, már át is vettem tőlük bizonyos módszereket.

Három légiós

A Vegyésznél a félbeszakítást követően már májusban elkezdődött a munka. Kinn, szabadban, hetente kétszer, két csoportban dolgoztak a röplabdások, azokat a feladatokat – például futásokat, gumikötelezést – végezhették, amikre lehetőség nyílt. Aztán volt egy egy hónapos szünet, július 1-jétől pedig újból nekivágott a keret a „melónak” heti háromszori, nem kötelező kondiedzésekkel. Az első hivatalos, közös foglalkozást július 13-ra tervezik. A VRCK tavalyi csapatából Blázsovics, Braga, Moraes, Efraimidis és Vitko távozott, pillanatnyilag Páez, Csizmadia (feladók), Juhász, Péter M., Simkó (centerek), Árva, Bibók (átlók), Budai (négyes ütő), Dudás, Földes és Tóth K. (liberók) alkotják a keretet.

– Még három játékos érkezése várható, ők mindannyian külföldiek lesznek. Vannak kiszemeltjeink, a tárgyalások folynak – közölte Toronyai Miklós. – Centerre és négyes ütőre még szükségünk van, bízunk abban, hogy akiket kinéztünk, azok jönnek is, és egyértelműen húzóemberek lesznek, ezen dolgozik a klubvezetés. A célokról most, július elején, közepén nem tudok beszélni, azt majd akkor lehet konkrétan meghatározni, amikor látni fogjuk a keretet. Figyeljük, hogy ki hogyan erősít, és az látszik, hogy egy nagyon kiegyenlített bajnokság elé nézünk. Akik járatosak a röplabdában, azok ismernek, tudják, hogy milyen volt a mentalitásom játékosként, minimum azt várom el a pályán mindenkitől. A mérkőzéseken a hajtás, az akarat lesz az alap, önbizalommal telve kell majd röplabdázni.

Belecsempészve némi csibészséget, ha kell, vagy lesz rá alkalom. Bízunk abban Dáviddal, hogy elfogad bennünket a közönség ugyanúgy, mint amikor a parketten voltunk. Mindent meg akarunk tenni annak érdekében, hogy a szurkolók büszkék legyenek a csapatra.

Szeptember 27-én

Toronyai Miklós hozzáfűzte, hogy felvételizett a Testnevelési Egyetemre, röplabda szakedzőire, melynek során A licences végzettséget szerezhet. A bajnokságban szeptember 27-én játssza első meccsét a Vegyész RC, a nemzetközi porondon, a Challenge Kupában, ahol nem kell selejtezőt játszania, novemberben lehet az első meccse.


Toronyai Miklós játékos-pályafutása és eredményei

1997: VRC Kazincbarcika

1997–1998: Nyíregyházi VSC Szabolcs Gabona

1998–2000: VRC Kazincbarcika

2000–2003: Nyíregyházi VSC Szabolcs Gabona

2003–2007: VRC Kazincbarcika

2007–2009: CVM Tomis Constanta (román)

2009–2010: Torpi Tirgu Mures (román)

2010–2011: VRC Kazincbarcika

2011–2012: VCA Amstetten (osztrák)

2012–2013: Boucherieh (libanoni)

2013–2014: Universitatea Cluj (román)

2014–2020: VRC Kazincbarcika

Legjobb eredményei: 6-szoros magyar bajnok, 3-szoros Magyar Kupa-győztes, 2-szeres román bajnok, 2-szeres Román Kupa-győztes, Challenge Kupa-bronzérmes, Arab Kupa-ezüstérmes.

(A borítóképen: Toronyai Miklós (jobbra) és Szabó Dávid dolgozik edzőként a barcikai csapat mellett)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában