Aluinvent-DVTK

2020.07.09. 09:30

Négy diósgyőri kosaras az U18-as keretben

Kárpáti Réka, Márkusz Lilla, Szarvas Lilla és Oláh Fruzsina képviselte a DVTK-kosarasokat.

Berecz Csaba

Forrás: FIBA

Völgyi Péter, az Aluinvent-DVTK NB I.-es női kosárlabdacsapatának sportszakmai igazgatója a múlt hét elejétől a mostani hét végéig Székesfehérvárott dolgozik, a magyar leány U18-as kosárlabda-válogatott szövetségi edzőjeként. A szakember a két hét alatt összesen 32 játékost ismerhet meg jobban, pontosabban 28-at, mert akiket meghívott az összetartásra, azok közül négy ifjú kosarast illetően képben van, ugyanis Kárpáti Réka, Márkusz Lilla, Szarvas Lilla és Oláh Fruzsina a DVTK Akadémia játékosaként jelent meg a válogatott edzőtáborában.

– Nem egyszerre van itt minden játékos, ekkora létszámot nehéz lenne egyben kezelni, úgyhogy kettébontottuk a behívott játékosokat. Az első héten jellemzően a fiatalabbak, vagyis a 2004-es születésűek voltak itt, ezen a héten pedig a 2003-asok, kiegészítve néhány fiatallal. Különböző okok miatt nem lehetett kétszer 16 fővel dolgozni, emiatt az első héten 15 kosaras volt itt, most 17-en vannak – sorolta Völgyi Péter. – Az összetartásra a lányokat a klubok javaslatai alapján hívtuk be, és vannak közöttük olyanok, akikkel most találkoztunk először, ugyanis egy részük még csak 16 éves, és ebben az esztendőben, ha a koronavírus miatt nem törölték volna a világversenyeket, akkor most nekik az U16-os válogatottal kellene készülniük.

Nem a nulláról

Völgyi Péter örömmel tapasztalta a válogatott keret edzésein, hogy a legtöbb játékos nem a nulláról indult, hogy a pandémia miatti leállást követően, júniusban szinte mindenki visszatalált a csarnokokba, a labdás edzésekre.

– A karanténhelyzet miatt több hónapon át a legtöbb klubban az egyéni, fizikális képzés volt fókuszban, de júniusban sokan visszatértek a termekbe, és ilyen előzmények után érkeztek meg Fehérvárra – mondta Völgyi Péter. – A játékosok által itt eltöltött egy hétben elsősorban a védőmunkára helyeztük a hangsúlyt, mert hosszú távon ebből tudnak a legtöbbet profitálni azok, akik itt voltak, akik közül néhányan klubjaikban már a felnőttkerettel edzenek vagy éppen az első csapat öltözőjének ajtaján kopogtatnak. Nem igazán jó, hogy nem tudjuk, hogy a pandémia miatt az utánpótlásban, a nemzetközi téren mikor, milyen kihívások várnak annak a korosztálynak a tagjaira, akikkel most együtt dolgoztunk, ahogy azt sem, hogy mennyi összetartást tudunk majd összehozni az új évadban a számukra, de azt láttuk, hogy a lányok nagy kedvvel jöttek, és jól is dolgoznak, dolgoztak. Persze az is hozzátartozik a képhez, hogy a fiatalabbaknál az első héten sok hiányosságra derült fény, mivel különböző állapotú és szintű fiatalok érkeztek, emiatt nem tudtunk úgy haladni, ahogy azt terveztük, de ennek ellenére igyekeztünk olyan edzéseket tartani, amikből a munka során mindenki ki tudta venni a maga profitját.

Közelről láthatják

Érdekesség, hogy az U18-as keret tagjai az edzések előtt, után találkozhattak nemcsak az U20-as, hanem a felnőtt válogatott tagjaival is, lévén egy helyszínen, egy csarnokban készül mind a három együttes.

– Szerintem ez egy szuper dolog, hiszen közelről láthatják azokat, akik életkorban előttük vannak a sorban. Úgy látom, hogy érdekli is őket, hogy mi történik az U20-asoknál, a felnőtteknél, hogy egyik és másik helyen milyen edzések vannak, mit tudnak az idősebb játékosok, mert tisztában akarnak lenni azzal, hogy miben kell még fejlődniük ahhoz, hogy oda kerüljenek, ahol az idősebbek vannak. Úgyhogy nagyon rendben van ez a tábor, nem utolsósorban azért is, mert a szakmai stábok is együtt dolgozhatnak – mondta Völgyi Péter.

Kosárlabda: leány összetartás

Kárpáti Réka (DVTK Akadémia), Márkusz Lilla (DVTK Akadémia), Oláh Fruzsina (DVTK Akadémia), Szarvas Lilla (DVTK Akadémia), Antal Fanni (Vasas Akadémia), Dúl Terka (Vasas Akadémia), Kun Rita (Vasas Akadémia), Kuncz Petra (Vasas Akadémia), Siklós Dorottya (Vasas Akadémia), Van Rijs Dóra (Vasas Akadémia), Van Rijs Luca (Vasas Akadémia), Sitku Zsuzsa (Vasas Akadémia), Balogh Liza (Csata DSE), Farkas Szonja (Csata DSE), Gelei Karola (Csata DSE), Gyöngyösi Janka (Csata DSE), Krasovec Lili (Csata DSE), Rakita Lila (Csata DSE), Telegdy Zsófia (Csata DSE), Holcz Rebeka (AKSC Szekszárd), Horváth Dóra (AKSC Szekszárd), Miklós Melinda (AKSC Szekszárd), Németh Lili (AKSC Szekszárd), Renczes Rebeka (AKSC Szekszárd)

Habling Lara (Kosárlabda Akadémia Pécs), Laczkó Sára (Kosárlabda Akadémia Pécs), Nagy Réka (Kosárlabda Akadémia Pécs), Ferenczi Kata (Széchenyi KA), Milkovics Réka (Széchenyi KA), Pfeiffer Virág (Sopron Basket), Temes Boróka (PVSK Nemzeti Kosárlabda Akadémia), Baa Dominika (Kanizsai Vadmacskák).

(A borítóképen: Völgyi Péter magyaráz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában