Atlétika

2020.07.22. 09:00

Csaknem negyvenéves rekordot döntött meg

Tóth Anna öt hónap kihagyás után remekül futott a debreceni versenyen.

Molnár István

Forrás: ÉM

Debrecenben rendezték meg csütörtökön a Debreceni SC-SI meghívásos versenyének második fordulóját, mégpedig a Gyulai István Atlétikai Stadionban. A Miskolci Sportiskola atlétája, a 2003-as születésű Tóth Anna női 100 méter gáton döntőzött, és 13.91 másodperces idővel a második helyen végzett a tőle hét évvel idősebb Kozák Luca (DSC-SI) mögött, aki 13.30-as idővel győzött. Tóth Anna ideje korosztályos, új ifjúsági országos csúcs, 39 éves re­kordot döntött meg (Rostás Mónika, 1981, 13.98 mp).

Együtt edzhetnek

– A koronavírus miatt öt hónapja nem volt verseny, így nem igazán számítottunk arra, hogy Anna országos csúcsot fog dönteni, de természetesen örültünk annak, hogy így történt – mondta Tigyi József, Tóth Anna edzője. – Persze március közepe óta is készült, igyekezett, jól mozgott, szorgalmas volt, ám az mindig lutri, hogy egy ilyen hosszú versenymentes időszak után mi jön ki a pályán. Arról már ejtettem szót korábban, hogy a világversenyek neki is elmaradtak, maradtak a hazai megméretések, Debrecenben életében másodszor futott felnőtt gáton, s azért az erre való átállás a fiataloknak nem szokott zökkenőmentesen menni.

A szakember egy másik, részben idekapcsolódó történésről is beszámolt.

– Kozák Luca, aki a világ egyik legjobb női gátfutója, felkérte Annát arra, hogy végezzenek közös edzéseket. Erre lehetőség nyílhat Debrecenben, de akár Miskolcon is. Luca is látja Annán a fejlődést, örül annak, hogy van, aki hozzá időben közel áll. Ő 13 másodpercen belül fut, tokiói olimpiai induló lenne, korábban nyert bronzérmet az U23-as Eb-n, és a 2017-es Universiadén.

A szakvezető hozzátette: a korábban Miskolcra, az Egyetemvárosban található Atlétikai Centrumba tervezett ifjúsági atlétikai országos bajnokságot végül nem a borsodi megyeszékhelyen rendezik meg augusztus 22–23-án, hanem Debrecenben. Az ok: anyagi nehézségek. A sportiskola ezen az eseményen várhatóan 10–12 fővel képviselteti majd magát.

(A borítóképen: Tóth Anna)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!