Európai labdarúgás

2020.06.16. 14:30

Ősszel jönnek a magyarok a nemzetközi porondon

Az Európai Labdarúgó-szövetség nemzetközi klubsorozatai az év végére érhetik utol magukat.

Berecz Csaba

Mezõkövesd 20200612 Labdarúgás 2020 NBI NB1 OTP Bank Liga Mezõkövesd Honvéd Fotó Földi Imre Nemzeti Sport csapat öröm

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Földi Imre

Az Európai Labdarúgó-szövetségnek (UEFA) a 2020/21-es évadra vonatkozó elsődleges tervei szerint egy hete, vagyis a múlt héten kedden kellett volna elkészítenie a két kontinentális klubsorozat, a Bajnokok Ligája és az Európa-liga előselejtezőjének sorsolását. A magyar csapatok, négy klub pedig a sorolást várnák, ha nem lett volna az egész világra kiterjedő pandémiás helyzet. De mivel a koronavírus „elszabadult”, Európában mindenütt félbeszakadtak az őszi, tavaszi rendszerű bajnokságok, és egy kivételével a naptári éves küzdelemsorozatok sem indultak el, egyedül Fehéroroszországban zajlottak a küzdelmek március második felében és április hónapban.

Májusban 14

Májusban azonban már több országban, összesen 14 helyen futballoztak a kontinensen. Közülük a magyar NB I. a hatodik olyan bajnokság volt, ahol a kényszerszünet után ismét élvonalbeli mérkőzéseket kezdtek el játszani. A top 5 bajnokság közül elsőként Németországban rendeztek meccseket, a fehérorosz és a feröeri küzdelemsorozatok után harmadikként itt indult útjára a labda, május 16-án. Nem mellékesen a Bundesliga volt az első olyan hely, ahol egy félbeszakadt idényt folytattak (a fehéroroszoknál és Feröeren naptári éves idények vannak). A németek mellett a múlt héten egy másik nívós bajnokság, a La Liga is újraindult, a spanyolok az UEFA 55 tagországot számláló mezőnyében 23.-ként élesztették fel a labdarúgást. A már működő nemzeti sorozatok mellett további 8 olyan nemzeti bajnokság van, ahol ismert az újrakezdés dátuma. Köztük két, a top 5-be tartozóé, akik közül az angoloknál június 17-én, az olaszoknál pedig június 20-án rendeznek ismét bajnoki mérkőzéseket.

Az egyik európai csúcsbajnokságot viszont már hetekkel ezelőtt lefújták, a franciáknál nem indították újra a küzdelmeket. Rajtuk kívül eddig további 11 nemzeti szövetség döntött úgy, hogy nem lesz folytatás (a belga, a bosnyák, a ciprusi, az észak-macedón, a gibraltári, a holland, a liechtensteini, a luxemburgi, a máltai, a skót és a walesi).

És van hat olyan ország is, ahol még nem lehet biztosat tudni a folytatásról, a kezdésről, az őszi, tavaszi idényes Andorrán, Észak-Írországban, San Marinóban, valamint a naptári éves Írországban, Kazahsztánban és Moldovában még nem született döntés a pandémia utáni futball újraélesztéséről.

A naptárról

A bizonytalanok között ráadásul három olyan ország is van (Andorra, Észak-Írország és San Marino), amelynek már a 2020/21-es évad nemzetközi kupasorozatának előselejtezőjére is csapatot kellene adnia. Az UEFA-hoz az elmúlt években május végéig kellett elküldeniük a nemzeti szövetségeknek a BL és El sorozatokra indulási jogot szerzett csapatok névsorát, ám a koronavírus miatt ezt a határidőt augusztus 3-ra módosította a nemzetközi szervezet. És ezzel összefüggésben az előselejtezők sorsolását a korábban tervezettől 8 héttel később, augusztus 4-én ejthetik meg. A versenynaptárra vonatkozó legvalószínűbb fogatókönyv az, hogy a BL-előselejtezőket augusztus 18-án és 21-én rendezik meg, míg az Európa-ligában az előselejtezők játéknapjai augusztus 19–20-án és 26–27-én lesznek.

Egyelőre egy

A magyar csapatok közül egyelőre egy induló kiléte ismert, a Budapest Honvédé mint Magyar Kupa-győztesé. A fővárosiak ezen címüknek köszönhetően az Európa-ligában szerepelhetnek. Rajtuk kívül a bajnokság 2. és 3. helyezettje szintén a második számú európai kupában indul, a Bajnokok Ligájában pedig az NB I. győztese vehet részt. Minden magyar együttes a selejtezők 1. fordulójában lép pályára, szinte biztos, hogy az ősz elején. A magyar bajnok nagyon nagy valószínűséggel szeptember 1-jén játszik majd meccset. A közel két hónapos csúszást az év végéig dolgoztathatja le az UEFA a csapatokkal. Ha nem lesz visszaesés az egészségügyi helyzetben, akkor a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában is november elején indulnak majd a csoportküzdelmek, és az év végre fejeződhetnek be. De csak abban az esetben, ha az Európai Labdarúgó-szövetség nem tesz be a versenynaptárba szüneteket, hogy a nemzeti válogatottaknak is legyen programjuk. A módosított, pontos versenynaptárt szerdán hozhatja nyilvánosságra az UEFA, és ekkor derülhet ki, hogy a 2019/20-as évad félbeszakadt BL és El sorozatainak mi lehet a lezárása.

A 2019/20-as BL-ről, EL-ről

A német Bild lap információja szerint a portugál főváros ad otthont a Bajnokok Ligája idei döntőjének, illetve ott rendezik az elődöntő és a negyeddöntő mérkőzéseit is. Bár eredetileg Isztambulban lett volna a finálé, egybehangzó sajtóértesülések szerint a törökök gazdasági nehézségek miatt visszalépnek a rendezéstől. A portugál főváros mellett Frankfurt és Moszkva jelentkezett beugrónak, de előbbi esetében hátrány, hogy több német klub (Bayern München, Leipzig) versenyben van, utóbbit pedig a sok oroszországi koronavírus-fertőzött miatt utasították vissza. A hivatalos döntés és bejelentés június 17-én várható, de szinte biztos, hogy augusztusban előbb a még le nem játszott nyolcaddöntős párharcok visszavágóit bonyolítják le, a többit viszont már minitorna jelleggel semleges helyszínen – bizonyára Lisszabonban.

A BL-ben a német Leipzig, valamint a francia PSG, a spanyol Atlético Madrid és az olasz Atalanta már bejutott a negyeddöntőbe, a meglévő négy helyért az olasz Juventus a francia Lyonnal (az első meccs 0–1), a német Bayern München az angol Chelsea-vel (3–0), az angol Manchester City a spanyol Real Madriddal (2–1), a spanyol Barcelona pedig az olasz Napolival (1–1) csatázik.

Sajtóértesülések szerint az Európa-ligának is hasonló lehet a befejezése, bár itt egy picivel több mérkőzés van hátra a sorozat zárásáig, lévén a nyolcaddöntők első összecsapásai közül csak hatot játszottak le: Linzer ASK (osztrák) – Manchester United (angol) 0–5, E. Frankfurt (német) – FC Basel (svájci) 0–3, Istanbul Basaksehir (török) – Copenhagen (dán) 1–0, Shakhtar Donetsk (ukrán) – Wolfsburg (német) 1–2, Rangers (skót) – Leverkusen (német) 1–3, Olympiacos (görög) – Wolverhampton (angol) 1–1. Két találkozón, a Sevilla (spanyol) – Roma (olasz) és az Internazionale (olasz) – Getafe (spanyol) párharcokban még dupla mérkőzéseket kell játszani ahhoz, hogy kialakuljon a negyeddöntő mezőnye.

A hat nyitott bajnokságról

Az Európai Labdarúgó-szövetség tagjai közül hat országnak a bajnokságáról nem lehet biztosat tudni.

Andorrában a nemzeti labdarúgó-szövetség és a kormány közötti találkozó után lehetővé vált, hogy a csapatok visszatérjenek az edzésekhez, de egyelőre nincs dátuma annak, hogy mikor folytatnák a küzdelmeket.

Észak-Írországban július 20-a lehet a visszatérés dátuma, zárt kapuk mögött a kupa elődöntőjének két meccsét és a finálét szeretnék megrendezni.

Írországban június 8-án kezdődhettek meg az edzések, egyelőre kis csoportokban, júliusnál hamarabb szinte biztos, hogy nem folytatódik a bajnokság.

Kazahsztánban a bajnokság szervezője ezekben a napokban a csapatok által használt stadionokat ellenőrzi a labdarúgószezon folytatására irányuló terv részeként. A visszatérés időpontjáról nincs hivatalos információ.

Moldovában a múlt héten szerdán volt találkozó a labdarúgó-szövetség vezetése és kormány képviselője között. Ezen a megbeszélésen az edzésekhez való visszatérésről esett szó, de a bajnokság rajtjáról még nincsenek információk.

San Marinóban a kormány nemrégiben hozott döntéseket a felfüggesztett sport­eseményektől és versenyektől való eltérésről. Az ezzel kapcsolatos részletes szabályozás ezen a héten születhet meg, és pár napon belül válhat láthatóvá, hogy a labdarúgást milyen feltételek között és mikortól lehet folytatni.

(A borítóképen: A Budapest Honvéd biztos európai kupaszereplőnek számít)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!