Röplabda

2020.06.05. 19:30

Az Extraligába ugrott a DVTK, és lépett a MEAFC is

Ősztől már két csapat szerepel a honi röplabdázás legmagasabb osztályában.

Kolodzey Tamás

Forrás: ÉM

A napokban járt le a nevezési határidő a 2020/21-es, különböző szintű élvonalbeli röplabdabajnokságokra. A nőknél tizenöt, a férfiaknál tizennégy csapat adta be az indulási kérelmét, ezeket pedig elfogadta a Magyar Röplabda Szövetség elnöksége.

Feltöltötték

A női Extraligában több jelentős változás is történt a mezőnyben. Az előző idénybeli csapatok közül a Jászberény csak az NB I.-re, a Szombathelyi Haladás viszont még oda sem tette fel a kezét, ezért az elitmezőnyt a – bajnokság félbeszakadásakor az NB I.-ben első két helyen álló – Szent Benedek-Balatonfüreddel és a DVTK-val töltötték fel, a klubok pedig vállalták a kihívást.

– Felkérésünket folyamatos tárgyalássorozat előzte meg – mondta dr. Szabó Éva, a DVTK röplabdaszakosztályának sportigazgatója. – A szövetség először várta a koronavírus-járvány fejleményeit, aztán befejezettnek nyilvánította az idényt és tájékozódott a klubok szándékairól. Április végén tartottak egy videókonferenciát, előre hozták a nevezési határidőt, végül lehetőséget kaptunk az osztályváltásra. A legmagasabb osztály szakmailag előrelépést jelent, és Szabó Tamással, a Diósgyőr Röplabda Kft. ügyvezetőjével – aki egyúttal a DVTK SE főtitkári tisztségét is betölti – arra a közös álláspontra jutottunk, hogy ha lehetőséget kapunk, akkor induljunk el az Extraligában. A soron következő szezonban is biztosan Toma Sándor marad a vezetőedző, akinek hatáskörébe tartozik a keret kialakítása. Ennek során természetesen egyezteti elképzeléseit a klubvezetéssel. A 2020/2021-es idény részletes programja még nem ismert, a bajnokság a válogatott programjától függően várhatóan szeptember közepén vagy október közepén rajtolhat. A hazai találkozóinkat továbbra is a városi sportcsarnokban játsszuk.

Vegyész és MEAFC

Ami a férfiak extráját illeti: a csonka bajnokságban a legjobb hat közé jutott csapatokat a Dunaferrel egészítették ki, így hét gárda – köztük természetesen a Vegyész RC Kazincbarcika – indul majd. Ugyanez csakúgy mint az NB I.-ben, ahol a Dág, a KISTEXT és a MEAFC-Miskolc lesz majd újonc.

– Első, azaz feljutó helyen álltunk, amikor félbeszakadt a bajnokság – vette át a szót Rakaczki Zoltán, a MEAFC-Miskolc ügyvezető elnöke, majd így folytatta: egyetemünk férfi röplabdacsapata az egykori hallgatókra épült és épül, évek óta olyan játékerőt képvisel, hogy akár az NB I.-ben is indíthattuk volna, de nem neveztük be, ugyanis nem állt rendelkezésünkre a kellő és szükséges utánpótlásbázis. Utóbbi felépítéséhez két éve kezdtünk hozzá, és eljutottunk valamennyi korosztályig. Százharminc gyerekünk, diákunk van, így nálunk már minden adott ahhoz, hogy stabilak legyünk. Amatőrök vagyunk, nincs hivatásos játékosunk, ennek következtében nincs szükségünk „vagyonokra” az NB I.-es szereplésünkhöz. A gárda edzője az a Bagó László lesz, aki egykor Kazincbarcikán, majd Miskolcon is röplabdázott.


A mezőnyök

Női Extraliga (8 csapat): 1. MCM-Diamant Kaposvár, DVTK, FATUM Nyíregyháza, MTK Budapest, Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE, Szent Benedek RA, Újpesti TE, Vasas Óbuda.

Női NB I. liga (7 csapat): Budaörsi DSE, DSZC-Eötvös DSE Derecske, Gödöllői RC, Jászberény Volleyball Team, MÁV Előre-Bericap, PTE-PEAC, TFSE.

Férfi Extraliga (7 csapat): DEAC SNK Kft., Dunaferr SE, FINO Kaposvár, Kecskeméti RC, MAFC-BME, Pénzügyőr SE, Vegyész RC Kazincbarcika.

Férfi NB I. liga (7 csapat): Dág KSE, KISTEXT, MÁV Előre Bericap, MEAFC-Miskolc, Sümegi Röplabda Egyesület, Szolnoki Röplabda Klub, Vidux-Szegedi RSE.

(A borítóképen: A DVTK csapata a női NB I. ligából az Extraligába került)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!