Vízilabda

2020.05.12. 11:00

Nem folytatódik a pólóbajnokság

Amennyiben a lehetőségek engednék, a nyáron a Magyar Kupával indulna a következő szezon.

Molnár István

Fotó: Kozma István

Minden versenysorozatát befejezettnek nyilvánította hétfőn és nem hirdetett bajnokokat a Magyar Vízilabda Szövetség. Az MVLSZ március 13-án éjféltől függesztette fel a bajnokságokat a koronavírus-járvány miatt, és határozott úgy, hogy május 11-i ülésén hoz újabb döntést.

– A mai napon töröltük a 2019/20-as versenyévadot. Nagyon szerettük volna folytatni az utánpótlás- és a felnőttbajnokságokat is, de sajnos a kiírások és a sportév alapján annyira átnyúlnának a következő évadba, hogy ez nem lehetséges – nyilatkozta Vári Attila, az MVLSZ elnöke.

Hozzátette, egyik sorozatban sem hirdettek bajnokot, mert szerették volna elkerülni a bonyodalmakat, hiszen a felnőttcsapatoknál a munkaszerződések a nyár közepén lejárnak, és az uszodák újranyitásának időpontja országszerte különböző. A nemzetközi kupaindulókról nem döntött hétfőn a szövetség elnöksége, mert még várja az európai és a nemzetközi szövetség határozatait.

Körülbelül egy hónapot

Az elnök úgy vélekedett, akkor tudták volna befejezni a bajnokságokat, ha a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések enyhítésének kihirdetésekor szinte azonnal el tudtak volna kezdeni mérkőzéseket játszani a csapatok. Amikor mindenki megfelelő körülmények között tud majd készülni, onnan számítva körülbelül egy hónapot kell vízben tölteniük a csapatoknak ahhoz, hogy a hosszú kihagyás után sérülésmentesen tudjanak vízilabdázni. Éppen ezért a nyarat játékkal szeretnék tölteni.

– A Magyar Kupával kezdenénk, amelynek látványos mérkőzéseit az MTVA közvetíti. A férfiaknál augusztus végén, a nőknél szeptember közepén kell befejeződnie a sorozatnak – magyarázta Vári.

Reméli, nincs veszve

Megyénket az ob I.-ben a Pann­Ergy-Miskolci VLC csapata képviseli, amely az alapszakaszt csoportjában, az A csoportban a 3. helyen zárta a Ferencváros és a Szolnok mögött, így a felsőházba, a legjobb 8 közé került. Ott egy fordulót tudtak lebonyolítani, mielőtt leállt a pontvadászat, a miskolciak március 10-én 12–7-re kikaptak a ZF Egertől. Az MVLC az 5. helyen állt a táblázaton.

– Részt vettem a múlt csütörtöki ligaülésen, amelyen átgondoltuk a helyzetet, és a lezárás mellett voltak a csapatok képviselői – nyilatkozta Bachner András, a Pann­Ergy-MVLC szakmai igazgatója. – Javasoltuk az idei Magyar Kupa-sorozat előrehozását őszről, ez mindenki számára megfelelő mérkőzésszámot jelentene, és egy rövid pihenő után indulhatna a 2020/2021-es bajnoki idény. Egyszerűbb formában, mint korábban, nem kettő, hanem egy csoportban, hiszen volt olyan csapat, amellyel mi egyáltalán nem találkoztunk, mert mi mindig felsőházasok voltunk, ők pedig alsóházasok. Akkor már hallottuk a szombathelyi elnök véleményét, hogy nem indulnak az ob I.-ben, de ami a legelkeserítőbb, az az Eger helyzete. Gerendás György Hevesbe való tervezett visszajövetelével még szorosabb sportbaráti kapcsolat alakulhatott volna ki közöttünk, ami jót tett volna a fiatalok fejlődésének. Őszintén remélem, hogy még nincs minden veszve náluk, az önkormányzat és az eddigi támogatók megmentik a magyar vízilabda egyik fellegvárárt.

Nem marad Vidumanszky

A szakember magukról is részletesen beszélt.

– Ami bennünket illet: folyamatosan, napi kétszer végzik az itt lévő játékosok a szárazföldi edzéseket, de várjuk a lehetőséget, hogy mihamarabb vízben is tudjuk folytatni. Döntés született edzőkérdésben átértékelve a pillanatnyi helyzetet, s úgy, ahogyan a csapat keretszűkítése is megtörtént, úgy az edző kérdése is napirendre került. Az anyagi lehetőségek is közrejátszottak abban, hogy a klub nem hosszabbítja meg Vidumanszky László május végén lejáró szerződését. Megköszönöm a munkáját, amelyet Miskolcon végzett, sok sikert kívánok neki a jövőben. Október végéig prosperált is az ő munkája, hat Európa-kupa-­meccset zsinórban nyertünk és addig minden bajnokit. Viszont utána a keletkezett belső feszültség – melyről már beszéltünk – sajnos nem tette lehetővé, hogy a Miskolc akár az első négybe is bekerüljön. Utóda Kis István, aki másodedzőként dolgozott, de aki negyedik szezonját kezdi majd a klubnál. A megfiatalított keretben 7-8 miskolci nevelésű játékos fog szerepelni, akikkel ő már hosszabb ideje együtt dolgozik. Emiatt biztos, hogy nagyon jó hangulat és kohézió fog uralkodni úgy a vízben, mint az öltözőben. Az új játékosok akkor jönnek majd, ha lesz egy pontos dátum, amikor elkezdhetünk felkészülni az új szezonra.

Egri problémák

Fizetésképtelenné vált az egri vízilabdacsapatot működtető Egri Vízilabda Kft. Szécsi Zoltán ügyvezető elnök közleményében azt írta, az Egri Vízilabda Kft. a korábbi vezetőség által kötött szerződések és a korábban minden év április 15-ig beérkezett városi támogatás elmaradásának következtében fizetésképtelenné vált. Az egrieknél jelenleg az a cél, hogy megmentsék a több mint 300 gyermek sportolását szervező 110 éves Egri Vízilabda Klubot a százszázalékos tulajdonában álló Egri Vízilabda Kft.-t érintő problémák mellékhatásaitól. Szécsi Zoltán a vlv.hu-nak azt mondta, egyelőre nem tudja megmondani, hogy az Eger elindul-e a következő szezonban a felnőtt első osztályban. Közben a szombathelyi AVUS arról tájékoztatta az MVLSZ elnökségét, hogy a következő szezonban nem tudja vállalni az ob I.-es szereplést.

(A borítóképen: Teljesen új csapat lesz az MVLC)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában