Kézilabda

2020.05.30. 14:00

Megadatott számára az ötkarikás álom

A kövesdi gyökereket sosem feledi, a civil életét azonban már Szegeden tervezi a visszavonult beállós.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Ahogy a nemzetközi kupasorozatok és a magyar bajnokság, úgy ért véget Zubai Szabolcs pályafutása is. Kurtán, furcsán. Egy biztos: a több mint kétszáz válogatottsággal és számos kiváló eredménnyel büszkélkedő kézilabdázó a jelenlegi helyzettől többet érdemelt volna karrierje végén. Mostantól azonban a civil életre koncentrál, hiszen megszületett a gyermeke, így nem lesz túl sok ideje azon gondolkodni, mi lett volna ha...

Már nem fér bele

– Összességében szép, kerek pályafutásom volt, nem panaszkodhatok. Most azonban az ész érvek amellett szóltak, hogy a kézilabdázást be kell fejeznem – indokolta döntését Zubai Szabolcs. – A párom Budapesten vezeti a saját könyvelőirodáját, neki már volt egy gyermeke, amelyet a sajátomként szeretek, nemrég pedig megszületett a pici babánk. Elég sokat kell ingáznia, de rövidesen leköltöznek hozzám Szegedre. A két gyerek mellett már nem fért bele az, hogy minden nap a délutánomat és az estém egy részét edzésekkel töltsék. Igaz ez még akkor is, ha Orosháza nincs messze Szegedtől, de már ennyit sem tudok távol lenni a családi fészektől. Évek óta készülök a civil életre, mindig volt a sport mellett egy B-terv is, de egyelőre nem szeretném elárulni, hogy mivel fogok foglalkozni.

A kezdetek

Zubai Szabolcs kisgyermekként rajongott a sportért. Minden sportért. Darnyi Tamás volt a példaképe, ezért eleinte úszó akart lenni. A megyei döntőig eljutott, de később be kellett látnia, hogy a nagy célját – az olimpiai részvételt – így nem tudja elérni. Mivel Mezőkövesden ekkor már eredményes volt a kézilabda és az édesanyja is játszott, kézenfekvő volt a váltás.

– Juhász István volt a nevelőedzőm, aki később szinte végig kísérte a pályafutásomat – tekintett vissza Zubai Szabolcs. – Ő adta a kezembe a labdát, később a junior válogatottnál másodedzőként dolgozott velünk, majd a felnőtt nemzeti csapattal Londonban az olimpiai negyedik helyezést is közösen értük el. Azt már Kövesden is elhatároztam, hogy kézilabdázó akarok lenni, ezért látszott, hogy idővel váltanom kell, nem volt más választásom. Nem azért, mert a klubnál rossz munka folyt volna, de a fővárosban sokkal jobban szem előtt volt az ember abban a korban. Az általános iskolai tanulmányok után kerültem az Elektromoshoz, és a számításaim bejöttek, mert két évvel később már Imre Vilmos, az akkori serdülő szövetségi kapitány kezei alatt a Dunaferrben kézilabdázhattam.

Újváros, Pick, válogatott

Zubai Szabolcs a klubcsapatait tekintve egyáltalán nem számított világvándornak. Nyolc esztendőt húzott le az újvárosiaknál, innen pedig hazánk egyik legeredményesebb egyesületéhez, a Pick Szegedhez igazolt. Az alföldi városban érte el a legnagyobb sikereit, hiszen az évek során magyar bajnok lett és a Szegeddel elhódította az EHF Kupát is. Ezzel párhuzamosan pedig a beállós a magyar válogatottban is alapemberré vált.

– Gyermekkori álmom volt, hogy kijussak egy olimpiára, ez megadatott. A londoni negyedik helyezést tekintem pályafutásom legnagyobb sikerének, de ezzel kapcsolatban azért maradt bennem hiányérzet – folytatta Zubai Szabolcs. – Nagyon sajnálom a svédek elleni elődöntőt, mert abban több volt. Az évek során addigra összeért a csapatunk, jók voltunk, a döntőbe jutást azonban nem tudtuk kiharcolni. Apró dolgokon múlt, de ilyen a sport. Természetesen nagyon büszke vagyok az EHF Kupa győzelmünkre, ami viszont nagyon hiányzik, az egy Magyar Kupa siker. Számos döntőt játszottam, de az számunkra egy ezüstös időszak volt. A nemzeti csapatnál minden egyes nagy világversenyt hatalmas megtiszteltetésként éltem meg. Számomra nem volt attól felemelőbb érzés, amikor a hazámat képviselhetem Európa – vagy világbajnokságon, esetleg az olimpián. Összességében tehát sok csodálatos és sikeres évet kaptam ettől a gyönyörű sportágtól.

Marad a mozgás

Zubai Szabolcs hozzátette: a vírushelyzet és a karantén miatt most mindenki számára háttérbe szorult a kézilabda, de amikor elkezdődik az alapozó időszak, akkor biztos furcsa lesz számára az új helyzet. A mozgástól azonban nem szakad el: squash-olni fog, lábtengózni és az évek óta végzett funkcionális edzéseket is tovább űzi majd az egykori beálló. A napjai nagy részét azonban már a család tölti majd ki, de egész biztos, hogy gyakran találkozhatunk majd vele a Mol Pick Szeged vagy a férfi válogatott mérkőzésein.


Zubai Szabolcs

Születési hely, idő: Mezőkövesd, 1984. március 31.

Válogatottság/gól: 211/308 (20004-2017)

Klubcsapatai: Mezőkövesdi KC, Elektromos SE, Dunaferr SE, Pick Szeged, Orosházi FKSE

Kiemelkedő sikerei: Olimpiai 4. helyezett (2012, London), EHF Kupa győztes (2014), magyar bajnok (2018), magyar bajnoki ezüstérmes 9x (2009-2017), Magyar Kupa döntős: 10x (2007, 2009, 2010, 2012-2018), Férfi ifjúsági vb-bronzérmes (2005).

Egyéb elismerései: Magyar Ezüst Érdemkereszt (2012), Szeged legjobb sportolója (2017).

(A borítóképen: Zubai Szabolcs (jobbra) utoljára az Orosháza színeiben Ózdon is pályára lépett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!