Öttusa

2020.05.08. 09:30

Három és félnél jár az öttusázó

Az úszás távoli, a víváshoz webkamera (is) kell, lovaglás a Martinkertvárosban.

Berecz Csaba

Forrás: ÉM

A koronavírus veszély miatt március közepén egymás után szakadtak meg a különböző sportágak versenyrendszerei, a sportolók többségénél megváltozott, nehézségekbe ütközik a felkészülés, az edzések megtartása. Nem kivétel ez alól a Swimming PC öttusázója, Guzi Blanka sem. A felnőtt válogatott kerettag, Kistokajban élő sportolóról korábban megírtuk, hogy az öttusa számai közül, a futást lakóhelye környékén végzi, hogy a lövészet gyakorlására a házukon belül, és az udvarukon alakított ki pályát, a vívás pedig félüzem módban megy, egy vívópárnával ,,szemben”, elsősorban a lábmunka gyakorlására van lehetőség.

Segítséget kapott

Azóta viszont a két és fél tusa, három és félre bővült.

– Heti két alkalommal már lovaglásra van lehetőségem – újságolta Guzi Blanka. – Egy Kistokajban élő, lovakkal foglalkozó ismerősünk révén, akihez kicsi koromban jártam lovagolni. Ebben, az edzések szempontjából nehéz helyzetben kerestük fel Lukácsi Verát, aki a megbeszélés során felajánlotta segítséget, ami nagyon jól esett, és ezúton is köszönöm neki, hiszen így a közelben, a Martinkertvárosban gyakorolhatok. Arra ugyan lett volna lehetőségem, hogy az öttusa válogatott keret rendelkezésére álló pacik lemozgatásában részt vegyek, de mivel ehhez Székesfehérvárra vagy Budapestre kellene utazni, oda-vissza egy nap alatt, erre nem vállalkoztam, nem is látom szükségét, mert egyelőre nem lehet tudni, hogy a megszakadt versenysorozat után mikor lesz az első versenyem.

Vár vele

Az úszást is szóba hoztuk, az öttusázó ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a kistokaji tó erre ,,nem pálya”, és ugyan a válogatott kerettagoknak lesz lehetőségük uszoda igénybevételére, de csak a fővárosban.

– Hétfőtől budapesti úszásra ugyan lenne lehetőség, de nem tudom, hogy ezt mennyire fogom igénybe venni, mert ez sincs közel, és ha ilyenre vállalkoznék az egyik napon, akkor a többi szám gyakorlására az előtt és után, nem igazán lenne időm – mondta Guzi Blanka. – Valószínűleg várok még ezzel, hátha Miskolcon is változik a helyzet a közeljövőben, és esetleg újra kinyit a dr. Kemény Dénes Városi Sportuszoda. Az elmúlt hetekben felmerült az is, hogy a kertünkben, egy mobil medencét állítsunk fel, de ez most egy picit háttérbe szorult azzal, hogy ha nem is közelben, hanem az ország más településein, egy-két uszoda, elsősorban a sportolók számára megnyitott. Az úszás valamilyen szinten azért jelen van a hétköznapokon, igaz, csak annyiban, hogy a válogatott úszó edzői által összeállított erősítő programot végzem, illetve az szükséges feladatokról klubedzőmmel, Fázold Henrikkel napi szinten egyeztetünk.

Online oktatás

A vívással kapcsolatban is vannak újdonságok, változások, ezekről is beszámolt az öttusázó.

– A válogatott keret tagjaként online vívó edzéseken veszek részt, webkamera segítségével, videón chatelünk, értekezünk, és elsősorban a lábmunka javításában segítenek ezek a foglalkozások – mondta Guzi Blanka. – Én nagyon örülök ennek, mert úgy vélem, hogy számomra nagyon hasznosak ezek az edzések, és ebben a furcsa időszakban szerintem ebben léptem, lépek előre. Úgy érzem csiszolódik a vívásom, és remélem, hogy amikor végre páston is edzhetek majd, nem csak mint most, szúrópárna ellen, hanem más sportolókkal szemben, akkor ennek azért lesz majd látszatja.

Körvonalazódik a kvalifikáció

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) közzétette a jövő évre halasztott tokiói olimpiára vonatkozó, átalakított kvalifikációs rendszerét. Az UIPM közleményben tudatta, hogy javaslatát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jóváhagyta, ezzel egy jól követhető út rajzolódik ki a versenyzők előtt. Az ötkarikás mezőny 36 férfi és 36 női helyéből 23-23 már elkelt, a maradék részvételi lehetőségekért az eredetihez hasonló rendszerben lehet versenybe szállni jövőre is. Az egyetlen, közvetlenül kvalifikáló viadal a minszki világbajnokság lesz 2021. június 7. és 13. között. A vb-n nemenként az első három helyezettnek jár kvóta, de ha olyan végez dobogón, aki már korábban szerzett, akkor a felszabaduló helyet a világbajnokság után záruló olimpiai kvalifikációs ranglista alapján töltik fel. A tavaszi kvalifikációs viadalokat, a pontokat adó világkupákat és a sorozatot záró döntőt illetően az időpontokat és helyszíneket májusban véglegesíti a UIPM. A nemzetközi szövetség ugyanakkor kiemelte, hogy az eddigi pontok, például melyeket az év eleji, budapesti fedett pályás versenyen, majd a kairói világkupán lehetett szerezni, továbbra is beleszámítanak az olimpiai rangsorba. Az egyiptomit követő idei vk-versenyekre – köztük a budapestire – a járvány terjedése és az utazási korlátozások miatt már nem került sor.

Az idei vb ugyanakkor kiesik a rendszerből, amennyiben a kínai Hsziamenből a mexikói Cancúnba áthelyezett világbajnokságot meg lehet rendezni, annak az eredménye nem számít bele az olimpiai selejtezős sorozatba.

Öttusában országonként két-két versenyző indítható nemenként az olimpián. Amennyiben többen szereznek kvótát, az adott szövetség, végső soron pedig a nemzeti olimpiai bizottság dönti el, kit nevez.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott tokiói olimpia 2021. július 23-án kezdődik és augusztus 8-án ér véget.

(A borítóképen: Guzi Blanka otthonában a vívópárna „ellen” készül)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!