cselgáncs

2020.05.23. 18:30

Először kupázik, hogy a bajnokságra mehessen

Kriza Anna legközelebbi versenye várhatóan szeptemberben lesz.

20190704 - Miskolc, Kemény Dénes Városi Sportuszoda fotó: Ádám János ÁJ Észak Magyarország Miskolci Sportiskola sajtótájékoztató A július 22-én, Azerbajdzsánban kezdődő Európai Ifjúsági Olimpián (EYOF) három sportiskolás képviselheti a borsodi megyeszékhelyet, illetve hazánkat. Kriza Anna az MVSC-Miskolci Sportiskola judósa,

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Aki érdeklődik a dzsúdósok világranglistája iránt és „szörfözik” a mezőnyök között, sok érdekességre bukkan – az útvesztőkben pedig nehéz eligazodni. Jó példa erre Kriza Anna esete: a Miskolci VSC sportolója – Bartha Ákos tanítványa – három súlycsoportban is szerepel, a számok és az adatok több érdekességet tükröznek.

Sorsolási profit

Az ifjúsági leányok 48 kilós táborát pár hete még Kriza Anna vezette, a zöld-fehérek kiválósága azonban mindössze 1 ponttal állt az élen. Aztán kis idő elteltével váratlan fordulat következett be: most egy olasz lány 312-vel vezet a 284 egységgel bíró ausztrál riválisa előtt, míg a „vasutasok” válogatottja 280-nal tanyázik a képzeletbeli dobogó harmadik fokán, őt pedig a török judoka 244-gyel követi.

– Nem hallottam erről a liftezésről, pontosabban fogalmazva naprakészen nem követtem a ranglistát – adott magyarázatot süllyedésére Kriza Anna. – Mivel hetek vagy inkább hónapok óta nincsenek versenyek, valószínűleg az történt, hogy most számítottak be egy korábbi viadalt, de az is lehet, hogy vártak az aktuális lista nyilvánosságra hozatalával. Mellesleg nincs különösebb jelentősége ezeknek a rangsoroknak, amelyekből tőkét kovácsolni alapvetően csak a sorsolásoknál lehet. Aki ugyanis az első helyen tanyázik, felülre kerül, könnyebb ágat kap, ezáltal az esélyei is jobbá válnak. Engem egyébként még 44-ben is jegyeznek, de hol van már a tavalyi hó…

Rigába készül

Eddig akár tisztán is látnánk, de az MVSC tagjának 48 kg-os eredménye még tavalyi, ugyanis azóta súlycsoportot váltott, és újabban már az 52-ben tüsténkedik. Feljebb lépve viszont csak a 68. helyen szerénykedik, most 20 pontja van. A különbséget érzékeltetve: az az olasz lány, aki itt vezet, nem kevesebb, mint 1060 pontos.

– Az élet rendje a fejlődés, szóval növekszünk, gyarapodik a súlyunk, csoportot váltunk, és engem is elért ez az állapot – folytatta Kriza Anna, majd hozzátette: – arra sincs garancia, hogy én végleg megrekedek az 52-ben, sőt…

Az MVSC szép reményű fiataljának idén egy fellépése volt, a felnőtt országos bajnokságon az 52 kilósok között ezüstérmet harcolt ki, nemzetközi mutatóval azonban – mivel a koronavírus-járvány miatt az események egész sorát törölték – még nem rendelkezik.

– A legközelebbi fellépésem szeptember elején várható, persze akkor, ha minden jól megy majd – közölte Kriza Anna. – Nagy sűrítés várható, a tervek szerint egymást érik majd az Európa-kupák, amelyeken jól kell vagy kellene szerepelnem ahhoz, hogy kiharcoljam a lettországi ifjúsági Európa-bajnokságon való szereplésem jogát. Természetesen Riga esetében is az 52 kiló jön szóba számomra, de ne szaladjunk ennyire előre, fél esztendő nagyon sok idő. Másokkal egyetemben azt remélem, hogy a fagylalt nem nyal vissza, azaz egyszer s mindenkorra magunk mögött hagyjuk a nehéz időszakot, és az élet a sportban is visszatér a rendes kerékvágásába.

Az MVSC cselgáncsozói márciustól „videóchates” edzéseken dolgoztak és kondiztak, a tornatermi foglalkozásokat pedig most kezdték el.


Tizenegy, tizenkettő

Kriza Anna még néhány hétig tizenegyedik osztályos a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban, ősztől pedig megkezdi az utolsó évét az intézményben, ahol tizenkettedikes lesz.

(A borítóképen: Kriza Anna)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában