Labdarúgás

2020.04.30. 14:00

UEFA-kulcsdátum: 2020. május 25.

A folytatás legkorábban május 23-án vagy május 27-én lehet a hazai labdarúgásban.

Berecz Csaba

Miskolc 20200307 Labdarúgás 2020 NBI NB1 OTP Bank Liga Diósgyõr DVTK Újpest UTE Fotó Földi Imre Nemzeti Sport csapat

Forrás: ÉM

Fotó: Nemzeti Sport

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a múlt heti végrehajtó bizottsági ülése után egy útmutatót adott ki a 2020/21-es évadra vonatkozó nemzetközi kupás indulási jogok megszerzéséről, amelyben egy kulcsdátum szerepel, 2020. május 25-e. Ezen időpontig kell értesíteniük a nemzeti szövetségeknek az Európai Labdarúgó Szövetséget arról, hogy tudják-e, és ha igen, akkor mikor, a hazai versenyeiket újraindítani, továbbá, hogy milyen formában (az eredeti kiírás szerint vagy módosítással). Azon országok szövetségeinek, amelyeknek valamilyen ok miatt ez nem lehetséges, és idő előtt befejezettnek kell nyilvánítani a hazai sorozatot, szintén május 25-ig kell értesíteniük az UEFA-t ennek a tényéről, és indokolni kell, hogy milyen okok miatt nem lehetséges az idény előtti, terveknek megfelelő befejezés. Ezeknek az országoknak a nemzetközi kupasorozatokra csapatokat kell jelölniük objektív, átlátható és megkülönböztetéstől mentes elvek alapján, a 2019/20-as évadban elért eredményeket szem előtt tartva.

Idehaza

A Magyar Labdarúgó-szövetség az UEFA végrehajtó bizottságának döntése után egy nappal, vagyis a múlt héten pénteken közleményt adott ki, amelyben többek között az szerepel, hogy amennyiben a kormány részben vagy egészben feloldja az érvényben lévő tilalmakat a koronavírus-járvány kapcsán, és nevesítetten, rendeletben meghatározott feltételek között engedélyezi csapatedzések tartását és sportesemények megrendezését, akkor az UEFA nemzetközi felnőtt nagypályás versenyeire kvalifikáló MLSZ-versenysorozatok folytatására (férfi NB I., férfi Magyar Kupa, női NB I.) a fenti kormányrendelet megjelenésétől számított 20. napot követő első szerdától vagy szombattól (amelyik előbb van), de legkésőbb június 13- tól kerül sor.

Mivel a koronavírus magyarországi tetőzését május 3-ra várják Orbán Viktor miniszterelnök korábbi – szakértőkre hivatkozó – nyilatkozata szerint, így a legvalószínűbb az, hogy csak ez után, május 4-én, hétfőn születhet olyan rendelet, amely után az érintett magyar labdarúgócsapatok megkezdhetik a csapatedzések tartását. Ha ettől hamarabb, még ezen a héten születne az MLSZ és a labdarúgócsapatok által várt kormányzati döntés, akkor akár május 23-án (szombat) újraindulhatnának a küzdelmek, és ez esetben május 25-én arról lehetne levélben értesíteni az UEFA-t, hogy Magyarországon már újraindították az idényt. Ha „csak” a jövő héten, csütörtökig születik meg a magyar foci által várt rendelet, ez esetben május 27-e (szerda) lenne az első játéknapja a folytatásnak.


A lehetséges játéknapok

A hazai férfi labdarúgó NB I.-ben még 8 forduló van hátra, valamint két, korábbról elhalasztott bajnoki, amelyeket lehet pótolni akkor, amikor a férfi Magyar Kupameccseket játsszák, ugyanis ezekben nem érintettek olyan együttesek, amiknek elmaradt élvonalbeli meccsük van. Az MK-ban három játéknapra van szükség, ugyanis a két elődöntőt és a finálét kell még megrendezni, így arra a csapatra, amelyiknek kupadöntőben kell szerepelnie, összesen 11 tétmérkőzés vár. Ezek az együttesek játsszák majd a legtöbb tétmeccset, és emiatt összesen 11 hivatalos játéknapra van szükség a férfiaknál.

A hazai női NB I.-ben szintén nyolc forduló van még hátra, és itt a dobogós helyekért még két győzelemig tartó rájátszás is várna a csapatokra, és mivel ebben két olyan együttes is érintett lehet, amelyiknek van egy egymás elleni elmaradt meccse (MTK, DVTK), így lehet, hogy itt a bajnokságban, a kiírással megegyező lebonyolítást tervezve, a játéknapok száma 12 vagy 11 lesz (a Magyar Kupában is van még „adósságuk” a csapatoknak, itt 3 meccs van még hátra – ám a női MK befejezése egyelőre nincs napirenden, mert ebből a sorozatból nem kerül ki nemzetközi kupainduló).

Hazai játéknapok lehetnek: május 23. (szombat), május 27. (szerda), május 30. (szombat), június 3. (szerda), június 6. (szombat), június 10. (szerda), június 13. (szombat), június 17. (szerda), június 20. (szombat), június 24. (szerda), június 27. (szombat), július 1. (szerda).

(A borítóképen: Diósgyőrben szerdától mennek a kiscsoportos edzések| Fotó: ÉM)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!