Kardvívó

2020.04.20. 08:30

Nosztalgialátogatás, egyelőre elhalasztva

Japánban lett bajnok, és hamarosan visszatérhet a játékok helyszínére.

Kolodzey Tamás

Fotó: PETER CSEH

A kardvívó Pézsa Tibor mindent megnyert, amit csak megnyerhetett.

Máig népszerű

Egyéniben aranyérmet szerzett az 1964-es ötkarikás viadalon, három ötkarikás bronzzal is büszkélkedhet, ezeket Mexikóvárosban (1968) és Münchenben (1972) csapattagként és egyéniben harcolta ki.

A valaha élt egyik legsikeresebb pengeforgató többszörös világ- és Európa-, universiade-, továbbá sokszoros magyar bajnokként is halhatatlanná vált. Sportágától soha nem szakadt el, szakedző-képesítést szerzett, a mesteredzői címet is kiérdemelte, de volt civil foglalkozása, honvéd ezredesként vonult nyugdíjba. A esztergomi születésű, nyolcvanötödik születésnapját novemberben ünneplő, hajdani kitűnő versenyző világnagyságok egész sorát nevelte fel, így nem csoda, ha városában sportcsarnokot neveztek el róla. Dolgozott Németországban, valamint a távoli Szaúd-Arábiában is.

Társaival arra készült, hogy az idén visszatér Tokióba, az ötvenhat esztendővel ezelőtti diadala színhelyére, a nosztalgialátogatást azonban – a sportot világszerte térdre kényszerítő koronavírus-járvány miatt – későbbi időpontra halasztották. A máig aktív, a sportolók körében nagy népszerűségnek örvendő Pézsa Tibor rendszeresen feltűnik a különböző eseményeken és ünnepségeken.

(A borítóképen: Pézsa Tibor| Fotó: MSÚSZ)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!