Horgászat

2020.04.05. 17:00

Mi várhat a horgászokra?

Merjünk engedélyt váltani? Mennyien járnak a partokra? Éves engedély vagy napijegy?

Bájer Máté

Dr. Kovcs Gy. Zoltn a HEBOSZ elnke

A horgászat jár bizonyos kötelező kiadásokkal, amelyek akár hatvanezer forintot is jelenthetnek új tag esetén. Dr. Kovács Gy. Zoltánt, a Horgász Egyesületek B.-A.-Z. Megyei Szövetségének (Hebosz) elnökét a jelenlegi helyzetről és a várható változásokról kérdeztük.

Nagy a bizonytalanság

– Egyelőre nem tudni semmit arról, hogy milyen intézkedések következnek, és azok mennyire fogják a horgászatot érinteni. Ahhoz, hogy a Hebosz foglalkozzon a kérdéssel, újabb konkrét szabályozások kellenek, amik egyelőre nincsenek kilátásban.

Azzal kapcsolatban, hogy mi történik az engedélyekkel, ha a járványhelyzet miatt szigorítják a kijárást, dr. Kovács Gy. Zoltán úgy fogalmazott, hogy nem lát a jövőbe.

– Nem tudok okosat mondani, ilyesmi még nem vetődött fel senki részéről. A mostani vis maior helyzet. A pénz visszafizetése számos nehézséggel járna, hiszen halat folyamatosan telepítünk, mindezt az engedélyek árából. Visszafizetés esetén nem lenne pénz telepítésre, nem lenne a vizekben hal. Lekötött mennyiségű telepítések vannak, amit nekünk – akár a megyei szövetségnek , akár a horgászegyesületeknek – ki kell fizetni.

– Folyamatosan telepít mindenki. Vannak mindenkinél előre meghatározott halgazdálkodási tervek: az ezekben szereplő mennyiségeket minden évben be kell telepíteni, le kell jelenteni, ez pedig folyamatosan történik most is.

A horgászat olyan lehetőség a veszélyhelyzet idején, ami nemcsak a természetet csempészi vissza a hétköznapi életbe, de a monotonitás ellen is gyógyszer. Azonban a szabályozásokat be kell tartani.

– Az, hogy mennyien látogatják a vizeket, gondolom, területenként változó, de a Rakacai-tónál és Dédestapolcsányban a Lázbérci-tónál sokszor helyet nem lehet találni – meséli dr. Kovács Gy. Zoltán. – A horgász egy különleges fajta: amíg szigorúbb korlátozás alá nem vonják, addig elmegy, hiszen kint lehet a természetben. Persze az nem működik, hogy összeverbuváljuk a szokott társaságot, és kikocsikázunk közösen. Előírás, hogy mindenki csak a vele egy háztartásban élő személyekkel érkezhet a tópartra. Viszont a távolságot másoktól és a szükséges óvintézkedéseket be kell tartani. Vannak azonban olyan területek, amelyeket nagyban érint a mostani helyzet. Ezekre érdemes a horgászoknak felkészülni, hogy ne érje őket meglepetés.

– Amiben korlátozást észlelek sok helyen – nem mindenhol –, az a napijegyek terén tapasztalható. Akinek területi engedélye van, az nyugodtan horgászhat, viszont ha valaki napijegyet szeretne váltani, és azzal leülni a partra, arra számos vízen nincs már lehetőség: letiltották.

(A borítóképen: Dr. Kovács Gy. Zoltán, a HEBOSZ elnöke | Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!