Labdarúgás

2020.04.28. 11:30

Egyre mélyebbek lehetnek a nyomok

Az a hír járja, hogy négycsoportos lehet az NB III. az eddigi három helyett.

Molnár István

A honi labdarúgás harmadik vonalában is szünet van a koronavírus miatt, méghozzá a 19. fordulóban megrendezett összecsapások, március 14-e óta. Megyénket négy klub képviseli (az ötödiket, az Ózdi Kohász SC-t a téli szünetben kizárták) az osztályban, a Keleti csoportban. Közülük a legelőkelőbb helyen a Termálfürdő FC Tiszaújváros alakulata áll, amelyik a 7. helyet foglalja el a táblázaton. A Tisza-partiak vezetőedzőjétől, Gerliczki Mátétól először azt kérdeztük, hallott-e arról, hogy a közeljövőben esetleg a jelenlegi három helyett négy NB III.-as csoportot alakítana ki az MLSZ, 16-16 klubbal, legalábbis több helyről is ilyen pletykák jutottak el hozzánk.

Nem lesz olyan

– Számomra új ez az információ, nem hallottam ilyen tervről – tette hozzá a szakember. – Véleményem szerint a jelenlegi kialakítás, rendszer és létszám megfelelő, és igazából a színvonalra sem lehet panasz. Olyan klubok, egyesületek vannak az NB III.-ban, amelyek mindent megtettek azért, hogy ide eljussanak, és igyekeznek is a lehető legkomolyabban megfelelni az elvárásoknak úgy szakmai, mind egyéb téren. Az osztály a profi és az amatőr között mozog, de közelebb inkább az előbbihez van, ha a megyei I-hez viszonyítjuk, hasonlítjuk, akkor azért látszik a különbség. Az más kérdés, hogy a jelenlegi helyzet, a koronavírus-járvány vélhetően itt is okozni fog bizonyos átrendeződést, sajnos nem lesz olyan a bajnokság, mint amilyen előtte volt…

Ez utóbbi témát jobban körbe is jártuk a szakemberrel:

– A hatásokat, hogy miként fog lecsapódni itt, a foci ezen szegmensében a járvány, jelenleg nem tudjuk pontosan. Az biztos, hogy minél tovább fog tartani ez a szituáció, azok a bizonyos nyomok egyre mélyebbek lesznek – mondta Gerliczki Máté, hozzátéve: – Az NB III.-ban, így nálunk is a játékosok döntő többségének van egy civil állása, illetve természetesen vannak olyanok is, akik még tanulnak. Tehát senki sem profi, magam is egy biztosítótársaságnál dolgozom, ezért is tudunk csak délutánonként edzeni, délelőtti foglalkozások megtartására esély sincs.

Várnák azt a jelet

Arról, hogy folytatódik, folytatódhat-e az aktuális szezon, az alábbiakat nyilatkozta Gerliczki Máté.

– Mi nem vagyunk döntési pozícióban, „csak” résztvevői vagyunk egy sorozatnak, így várunk. Várunk arra, hogy csillapodjon a járvány és várunk arra, hogy majd a labdarúgó-szövetség valamikor hozzon valamilyen döntést – fogalmazott a Tisza-parti szakvezető. – Az látszik, hogy egy-két héten belül biztosan nem lesz folytatás, újrakezdés, ez nem reális… Bármikor adnának zöld jelzést, csak egy szoros menetrenddel, hetekig tartó vasárnap-szerda ritmusban lehetne befejezni a bajnokságot, ami azért nem lenne egy nászmenet. Nem amiatt, hogy a hétköznapokra szabadságot kellene kivennie szinte mindenkinek, hanem azért, mert fizikai értelemben eléggé megterhelő lenne. Folyamatosan kapcsolatban vagyok a játékosokkal, és tudom, hogy már nagyon várják azt a jelet, hogy mehessenek a pályára, hogy újra legyenek mérkőzések. Ugyanis aki abban él napról napra, hétről hétre, hogy kap egy bizonyos pluszadrenalint, jelen esetben a futballal, az most nem tudom, honnan tudja ezt beszerezni… Én maximum a fiammal focizok a kertben, azonban abban sosem nyerhetek…

A vezetőedző elárulta: az erőnléti edzőjük minden héten hétfőn elküldi a játékosoknak, hogy milyen feladatokat kell elvégezni. A GPS-en alapuló, úgynevezett PlayerTek rendszert alkalmazzák immár harmadik éve, melynek része egy jeladó az adott játékosnál, s így mindenkinél látszanak az edzés-, valamint meccsadatok.

Általában hat hét

– Természetesen a mostani munkák nem adják vissza azt, amit alapesetben végezni szoktunk, a csapatedzést, a labdás játékokat… – jegyezte meg Gerliczki Máté. – Egy játékos lefuthat akár a térképről is, nem ér annyit… Egy nyári vagy egy téli felkészülés általában hat hét szokott lenni, most biztosan nem lenne ennyi időnk. Két hét alatt már olyan állapotba kerülne egy játékos, hogy azzal bajnoki mérkőzést vívjon, de vélhetően a ritmus nem lenne a legoptimálisabb.


Labdarúgás: a harmadik vonalról

Az NB III. jelenleg a magyar labdarúgó-bajnokság harmadosztálya (1997 őszétől 2005 tavaszáig a negyedosztálya volt, a harmadosztályt az NB II. jelentette). 2013 őszétől a bajnokságot jelentősen átszervezték, a korábbi hat helyett három területi alapú (Kelet, Közép, Nyugat), 16-16 csapatból álló csoport alkotja. A csoportok bajnokai feljutnak az NB II.-be, helyükre kiesik a másodosztály utolsó három helyezettje. A csoportok 14–16. helyezettjei és a legrosszabb 13. helyezett (összesen 10 csapat) kiesik a megfelelő területi bajnokságba. A helyükre történő feljutás a 19 megyei bajnok és a Budapest-bajnok között osztályozómérkőzéseken dől el, a tíz párharc győztese folytathatja a harmadosztályban.

(A borítóképen: Az újvárosi játékosok (sárgában) hétfőnként kapják a feladatokat| Fotó: ÉM-Archívum)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!