Torna

2020.04.19. 17:00

A tv-torna „anyukája” volt

Három lányával alkotott máig emlékezetes produkciót egykor a képernyőn.

Kolodzey Tamás

Fotó: PETER CSEH

A napokban ünnepelte 75. születésnapját Makray Katalin tornász, aki az 1964-es, tokiói olimpián felemás korláton ezüstérmet szerzett.

Meghonosította

A sokszoros magyar bajnok és universiade-nyertes elvégezte a Testnevelési Főiskolát, dolgozott edzőként, majd kivette a részét a Magyar Aerobik Szövetség megalapításából.

Köztudott, hogy Makray Katalin férje, Schmitt Pál kétszeres ötkarikás bajnok párbajtőrvívó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, a nemzet sportolója – volt köztársasági elnök.

Az ismerősei és a barátai által csak Katicának nevezett egykori kiválóság napjainkban is népszerű alakja a honi testkultúrának, rendszeres szereplője a különböző szintű sporteseményeknek.

Az idősebb korosztály tagjai azonban elsősorban úgy emlékeznek rá, mint aki a Magyar Televízióban meghonosította a tornát: esténként ugyanis rendszeresen feltűnt a három lányával, Alexával, Grétával, Petrával és alkotott máig sokszor idézett produkciót a képernyőn.

(A borítóképen: Schmittné Makray Katalin | Fotó: MSÚSZ)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!