Kézilabda a karanténban

2020.04.22. 12:00

A szobai kézilabdát még nem találták ki

A piros-fehérek szakvezetője szívesen maradna a dél-borsodi egyesületnél.

Kolodzey Tamás

Buday Dániel irányít

Fotó: Tóth Balázs

A Mezőkövesdi KC NB I.-es férficsapatának vezetőedzője a matyó városban vészelte át az elmúlt heteket, és az elkövetkezendő napokban sem távozik a településről.

El kell fogadni

– Az első körben azt vártam, azt vártuk, hogy milyen döntést hoz a Magyar Kézilabda Szövetség – kezdte Buday Dániel. – Amíg nem mondták ki, hogy vége, addig készültünk az esetleges folytatásra. Kiadtam a feladatokat, ezek azonban fokozatosan jelentéktelenné váltak, ugyanis bárki beláthatja, hogy egy otthoni szobába bezárt kézilabdázó gyakorlatai keveset érnek. Az idő múlásával egyre valószínűtlenebbé vált a pontvadászat újbóli beindítása, a lefújást követően pedig a játékosok hazamentek családjaikhoz, szeretteikhez. Nekem még bőven van dolgom: össze kell pakolnom az értékelést, az ehhez szükséges adatokat, ugyanez vonatkozik a statisztikai mutatókra, és persze a klubnál át kell beszélnünk a jövőt, nagyon remélem, hogy lesz miről értekezni.

Arra a kérdésre, hogy egyetértett-e a szezon eredmény nélküli lezárásával, a tréner így felelt:

Faragás várható

– Az érdeksérelmeket most tényleg lehetetlen volt elkerülni. Van, ahol hirdettek táblázatot, megállapították a kiesőket és a feljutókat, nálunk másként gondolták. Sokan megkérdezték tőlem: örülök-e annak, hogy elmaradt az a bajnoki hajrá, amelyben ki kellett volna harcolnunk a bennmaradást. Nos, ezt több oldalról közelítettem meg. Kilenc pontunk volt, és a mögöttünk lévőkkel szembeni, valamint a nyerhető csaták vártak ránk. Jó eséllyel pályáztunk az NB I.-es tagságunk meghosszabbítására, sőt egyenesen kijelentem: a saját tudásunk és az alsóház gárdáit alkotó sportolók szintjének ismeretében a biztos megkapaszkodás várt ránk. A sportember dolga ugyanis az, hogy gyakoroljon, játsszon és szórakoztassa a publikumot, az élet azonban éppen azt vette el tőlünk, amit a legjobban szeretünk. A MKSZ határozatát el kell fogadni, már csak azért is, mert most az a legfontosabb, hogy erőben és egészségben jussunk túl ezeken a válságos hónapokon. Jó lenne, ha szeptemberben vagy októberben kezdhetnénk az új szezont, de ezen teljesen felesleges rágódni, ugyanis nincs ember, aki tisztán lát.

A képzelőerőről

Buday Dániel a rájuk szakadt holtidényben is szinte reggeltől estig sportágának ügyeivel foglalkozott és nem győzte kapkodni a fejét:

– A legnagyobb tanulság az, hogy naponta, sőt olykor óránként változott a helyzet, és egy-egy hír hallatán nem kellett telefont ragadni, illett kicsit várni és jött is a cáfolat, vagy az ellenkező előjelű véleményözön. Amit kiírnak, az is csak elképzelés, vágyálom, ugyan ki tudja megmondani áprilisban, hogy a Bajnokok Ligája fináléját december utolsó napjaiban húszezer néző előtt megtarthatják-e. Ehhez komoly képzelőerőre van szükség, ráadásul a szezon úgy besűrűsödik, hogy a tervek a gyakorlatban kivitelezhetetlennek tűnnek.

A kövesdiek trénere napi kapcsolatban állt a játékosaival, akik a stábjuk tagjaival együtt tisztában vannak azzal, hogy jövedelmeik csökkenni fognak.

– Húsz vagy harminc százaléktól is több faragás várható, a nincsből nem lehet fizetni, a helyzetet elfogadjuk, ehhez alkalmazkodunk. Valószínűleg új keretet és csapatot építünk: dolgunkat megnehezíti, hogy a legkevesebb négy-öt hónapos kihagyás a szűkös állománnyal rendelkező klubunknak óriási veszteséget okoz. Szakmai elképzelésem szerint két és fél hónapos alapozásra lesz szükség, azért ennyire, mert fel kell építeni az izomzatot, a szervezetet, a mozgáskoordináció és a játékelemek ismételt elsajátítása is hosszadalmas munka lesz. Amikor a klubhoz kerültem, a nulláról indultunk és az NB I. egyik legkisebb költségvetése ellenére is sokat léptünk előre, de az építkezésünk megállt. Ebből a helyzetből próbálunk kikecmeregni, miközben tiszta vizet öntök a pohárba: ha lehet, itt, Mezőkövesden folytatom a pályafutásomat, amennyiben viszont az MKC nem tud az első osztályban indulni, akkor az én küldetésem véget ér a piros-fehéreknél. Előbb vagy utóbb kiderül, hogy miképpen alakul a szövetség, a város, a szponzorok és a mecenatúra támogatása. Amíg ezek nem derülnek ki, addig várok, bizakodom és reménykedem a munkám folytatásában.


Kézilabda: az NB I. állása

Itt szakadt félbe a férfi kézilabda NB I.-es bajnokság:

  • Mol-Pick Szeged 20 19 – 1 733–485 38
  • Telekom Veszprém 19 19 – – 686–477 38
  • HE-DO B. BRAUN Gyöngyös 19 13 1 5 582–525 27
  • Grundfos Tatabánya KC 19 12 – 7 545–503 24
  • FTC-HungaroControl 18 11 1 6 518–484 23
  • Balatonfüredi KSE 18 10 1 7 525–496 21
  • Csurgói KK 18 9 1 8 450–457 19
  • Sport36-Komló 18 8 2 8 470–478 18
  • SBS-Eger 19 6 2 11 511–587 14
  • Dabasi KC VSE 19 6 1 12 487–556 13
  • Orosházi FKSE-LINAMAR 18 4 2 12 451–520 10
  • Mezőkövesdi KC 18 2 5 11 451–552 9
  • Budakalász Kézilabda Zrt. 20 2 1 17 492–590 5
  • VKSE Kft. Vác 19 1 1 17 441–632 3
  • (A borítóképen: Buday Dániel)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!