Jegesmedvék

2020.03.11. 16:00

Öt meccsből jobban áll a DVTK a Nitra ellen

Negyeddöntős lenne a Diósgyőr, ha nem pótolnák a középszakasz három fordulóját.

Berecz Csaba, Kolodzey Tamás

DVTK Jegesmedvék vs. HC Mikron Nové Zámky

Fotó: Vajda János

A Tipsport Ligában a Szlovák Jégkorong Szövetség hétfő esti döntése értelmében március 23-ig biztosan nem rendeznek mérkőzéseket, a világméretű járvány, a koronavírus miatt. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor, és milyen meccsekkel folytatódik a küzdelemsorozat, amelyben a DVTK Jegesmedvék együttese is érdekelt. Mint ismert: a középszakaszból, mind a felházban, mind az alsóházban az utolsó három fordulót játszottak volna le ezen a héten, és ezt követően, a hónap második felében kezdődött volna meg a rájátszás, a negyeddöntő három nyert meccsig tartó sorozata, amelyben a felsőház hat csapata mellett az alsóház két legjobb együttese vett volna részt.

Mi történik?

A kérdés jelenleg az, hogy folytatódik-e, befejezik-e a 2019/20-as évadot a csapatok, illetve ha 2020. március 23-a után újra indul a ligacsata, akkor bepótolják-e a csapatok a középszakasz utolsó három fordulóját, vagy a sportolókkal kötött szerződések, és a nemzetközi versenynaptárban szereplő egyéb események (például a május 8-24-e közötti időszakra tervezett, svájci A-csoportos felnőtt vb megrendezése, amit még nem fújt le a Nemzetközi Jégkorong Szövetség, és amelyen a szlovák jégkorong válogatott is szerepelne) miatt nem rövidítik-e le az évadból hátralévő liga-programot.

Amennyiben utóbbi döntés születne, akkor a rájátszásban a nyert meccsek számán tudna spórolni a Tipsport Liga kiírója, azzal, hogy három nyert meccs helyett elég lesz (lenne...) kétszer győzni valamelyik csapatnak. Elvileg az is lehetséges, hogy a középszakasz utolsó három fordulóját nem rendezik meg és az eddig elért eredmények alapján kezdik el a csapatok a rájátszást. Ez esetben a felsőházi csapatok (HC ‘05 iClinic Banská Bystrica, HC Slovan Bratislava, HC Kosice, HK Poprad, HK Dukla Trencín, HKM Zvolen) mellett az alsóházi tabella első két helyén álló gárda készülhetne a negyeddöntőre. Ez utóbbi tabellát, szoros versenyben a HK Dukla Ingema Michalovce vezeti, tőlük 1 ponttal lemaradva áll a HK Nitra és a DVTK Jegesmedvék együttese, azonos pontszámmal. Mi dönt azonos pontszám esetén? Az egymás elleni eredmények.

A két együttes az alapszakaszban azonos pontszámot, 6–6 egységet szerzett az egymás elleni meccseiken, a középszakaszban lejátszott nyitrai találkozón viszont diósgyőri siker született, így az egymás elleni összevetésben a piros-fehérek állnak jobban. Vagyis, ha a középszakasz utolsó három fordulójának lejátszása nélkül folytatódnának a ligaküzdelmek, akkor a DVTK részese lenne a rájátszásnak és a besztercebányaiak ellen kellene meccselnie a negyeddöntőben.

Így látja az elnök

Mit szól a történtekhez? – kérdeztük Egri István klubelnöktől, aki így felelt:

– Most van két hetes szünetünk, erre a szakmai stáb kidolgozott egy programot, melynek az a célja, hogy a lehető legjobban felkészüljünk a tizennégy nap múlva sorra kerülő három mérkőzésünkre. A senki által nem várt holtidőben folytatjuk sérültjeink kezelését, így remélhetőleg szinte mindenki felépül a folytatásig. Azzal természetesen most nem foglalkozunk, hogy mit remélünk a jövőtől, vagy a későbbi lebonyolítási formától, hiszen egyelőre csak olyan jelzést kaptunk, hogy két hétig szünetel a liga. Ezt tudomásul vettük, ugyanis az egyik ország így reagál, a másik úgy, a szlovák szövetség at ottani kormány döntéséhez alkalmazkodni kellett, nekünk meg a szövetség határozatához. Amelyet közzétettek, nyomban érvénybe lépett, így senkivel nem tárgyaltunk, nem is volt erre szükség.

Az illetékesek, nyilván alapos mérlegelés után, azt is eldöntik, hogy meddig tarthat a pontvadászat, vagyis a befejezés végső határidejéről szintén felelős döntést hoznak majd. Szerény véleményem szerint két hét belefér egy olyan sorozatba, amely hamarosan az egyenes kieséses szakasz előtt áll. Hiszen ha lezajlik a középszakasz, akkor újabb tíz nap után már csak négy gárda marad, aztán az újabb kör után már csak kettő lesz lábon. Játékosaink egyébként nem mennek sehová, edzenek, készülnek, már csak azért is, mert a szezon végéig szerződésük van. Azt pedig, hogy nézők nélkül, zárt kapuk mellett játsszunk, mint Európában több helyen, elképzelhetetlennek tartom. A velünk szimpatizálók érdeklődnek is nálunk és mindenkinek azt felelem, hogy türelmet kérünk, aztán a két hét letelte előtt figyeljék a híreket.

Tipsport Liga, középszakasz, az alsóház állása

7. HK Dukla Ingema Michalovce 55 20 5 8 22 152–157 78

8. DVTK Jegesmedvék 55 20 7 3 25 148–158 77

9. HK Nitra 55 21 3 8 23 149–157 77

10. MAC Újbuda MAC Újbuda 55 18 2 5 30 158–201 63

11. HC Mikron Nové Zámky 55 13 6 8 28 143–188 59

12. HC 07 WPC Koliba Detva 55 16 3 2 34 131–206 56

A DVTK és a Nitra egymás elleni mérkőzései a 2019/20-as évadban

Alapszakasz

HK Nitra – DVTK Jegesmedvék 3-2 – büntetőlövésekkel

DVTK Jegesmedvék – HK Nitra 2-1 – hosszabbításban

DVTK Jegesmedvék – HK Nitra 2-5

HK Nitra – DVTK Jegesmedvék 1-3

Középszakasz

HK Nitra – DVTK Jegesmedvék 1-6

(A borítóképen: Két hétig biztosan nem rendeznek Tipsport-ligás mérkőzéseket – illusztráció)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!