Aluinvent-DVTK

2020.03.05. 10:00

Lesz-e az álomból valóság?

A háromnapos Magyar Kupa csütörtöki nyitányán döntőnek is beillő meccset rendeznek.

Berecz Csaba

Fotó: Ádám János

Csütörtökön 15.30-tól, Pécsett Aluinvent-DVTK – Sopron Basket női kosárlabda-mérkőzést játszanak a Magyar Kupa negyeddöntőjében. A mostani a hetedik olyan alkalom, amikor egy helyszínen, 3 nap alatt 8 csapat száll harcba azért, hogy eldöntse, kié lesz a kupa. A sorozat lebonyolításának legdrámaibb napja az első, ugyanis a negyeddöntő négy meccse után négy csapatnak csomagolnia kell, az utolsó két napon csak négy együttes marad az éremcsatákra.

Mivel a csütörtöki negyeddöntős-­dömpingben a második mérkőzésen két olyan csapat csap össze, amelyik az idei bajnoki alapszakaszban az első két helyen végzett (a Sopron lett az első), tulajdonképpen kupadöntőnek is beillő meccsen méri össze erejét csütörtökön a Diósgyőr és a Sopron. A találkozó esélyese a hűség városának csapata, nemcsak azért, mert a múlt vasárnap Miskolcon, a fanatikus szurkolótáborukat maga mögött tudó piros-fehéreket kétszeri hosszabbítást hozó meccsen legyőzték, hanem azért is, mert nekik van a honi mezőnyben a legerősebb keretük.

A két együttesnek a vasárnapi bajnokija után Gáspár Dávid, a Sopron Basket vezetőedzője úgy nyilatkozott, az alapszakasz megnyerése után a következő kihívás számukra a Magyar Kupa-döntő, és a Diósgyőr elleni találkozóról azt mondta: nagyon komoly meccsre számít, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy sikeresek legyenek.

Van egy álmuk

– Van egy álmunk, az, hogy Magyar Kupát nyerjünk – jelentette ki Cziczás László, az Aluinvent-DVTK vezetőedzője, amikor a Sopron elleni kupa­meccsről kérdeztük. – Azt a sorsolás előtt is tudtuk: ehhez előbb vagy utóbb le kell győzni a Sopront. Ha a döntőben játszanánk, akkor is ez lenne a célunk, ha elődöntőben, szintén. Egy picit hamarabb jött ez a mérkőzés, mint reméltük, jobb lett volna a kupa­fináléban egy-két meccsel bemelegedni ellenük, de a sors más utat jelölt ki. Legutóbb is ők voltak az ellenfeleink, a bajnoki alapszakaszban az utolsó mérkőzésünkön, és vasárnap hazai környezetben egy olyan találkozót vívtunk ellenük, amelyen csapatunkból sokan jól játszottak. Viszont ezzel együtt is hiányzott Goree, aki azok után, hogy két és fél hete megsérült a Csata elleni bajnokin, tegnap edzett velünk először. Mivel sok idő telt el azóta, egy tréninggel a háta mögött még ha vállalni is tudja a játékot, ami csak a meccs napján derül ki, szenzációs produkciót nem várhatunk tőle, viszont védekezésben a hasznunkra lehet.

Arra is kíváncsiak voltunk, mit látott a diósgyőri szakvezető vasárnap a Soprontól, hogy véleménye szerint mennyit játszott ki magából a bajnoki címvédő a tulajdonképpen tét nélküli mérkőzésen (az már a vasárnapi bajnoki előtt tudott volt, hogy a Diósgyőr a 2., a Sopron pedig az 1. helyen végez az alapszakasz végén).

– Nem láttam tartalékolónak a Sopront, nagyon sokat játszatták a legjobbjaikat, nem olyan rotációval szerepeltek ellenünk, mint a többi hazai csapattal szemben – mondta Cziczás László. – Sok mindent elmond a meccsről a találkozót követően a soproni csapat egyik legjobbjának a nyilatkozata. Jelena Milovanovic, pontosabban férjezett nevén Brooks azt mondta, a vasárnapi mérkőzés egy jó Euroliga-összecsapás színvonalával ért fel. Ez akkor nagyon jólesett, és most csak az a kérdés, meg tudjuk-e ismételni azt a produkciót. Hogy a Sopron csapatában játszik-e a kupában Jovanovic, akiről azt mondták, Miskolcon sérülése miatt nem lépett pályára, azt nem tudom, de ez majdhogynem mindegy, így is, úgy is nagyon erős a bajnoki cím­védő.

Egyszer

A diósgyőri szakvezetőnek felvetettük, hogy az elmúlt 10 évben, amikor a kupában találkoztak a Sopron ellen, hétből mindössze egyszer sikerült nyerniük, és ezek alapján sem ők számítanak a mostani találkozó esélyeseinek.

– A statisztika, a múltbeli eredmények a Sopron mellett szólnak, ebben jelentősen mögöttük vagyunk – jelentette ki Cziczás László. – Mi csak úgy tudjuk csökkenteni a lemaradást, ha a jelenben meglévő különbséget áthidaljuk. Próbálunk közelebb kerülni hozzájuk egy ideje, de nem könnyű, mert a Sopron olyan csapat, amelyik az elmúlt két évben az Euroliga Final Fourjába is bejutott, és most is olyanok, hogy ha kivesznek belőle 1 vagy 2 alapembert, akkor is képesek magas színvonalú játékra. Úgyhogy nem lesz könnyű ellenük, megpróbálunk mindent megtenni annak érdekében, hogy az álmunk valóra váljon.


Az elmúlt 10 év kupáiról

– Az elmúlt 10 évben a Sopron hatszor, a Pécs kétszer, a Szekszárd és a Diósgyőr pedig egyszer-egyszer nyerte el a Magyar Kupát.

– Az elmúlt 10 évben kétszer olyan városban rendezték meg a kupadöntőt, ahol nem volt hazai csapat (Székesfehérváron és Körmenden), a nyolc alkalomból háromszor volt olyan, amikor a rendező nyert, 2016-ban a Diósgyőr, 2013-ban a Sopron, 2010-ben a Pécs.

– Az elmúlt 10 évben négyszer, 2010 és 2013 között még Final Fourt, vagyis négyes döntőt rendeztek a kupában, a mostanival megegyező lebonyolítási szisztéma, a 3 napos, 8 csapatos minitorna 2014-től él.

– A Diósgyőr az elmúlt 10 évben ötször játszott legalább elődöntőt a kupában, háromszor a negyeddöntőben esett ki, kétszer pedig eddig sem jutott el.

– Amióta a jelenlegi lebonyolítás van érvényben, a Diósgyőr kétszer nem jutott túl a negyeddöntőn, 2014-ben a Sopron, 2017-ben a Cegléd ellen.

– A Diósgyőr az elmúlt 10 évben 1 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzérmet szerzett a Magyar Kupában.

– A Diósgyőr a kupában az elmúlt 10 évben hétszer került szembe a Sopronnal, és egy kivételével mindig kikapott, az egy, a 2016-os, miskolci finálé volt, amelyet 69–60-ra nyertek meg (az azóta lejátszott két meccsük a Sopron sikereivel ért véget).


Kosárlabda: női Magyar Kupa-döntő, program

Negyeddöntők

Március 5. (csütörtök),

13.00: TFSE-MTK – PEAC-Pécs

15.30: Aluinvent-DVTK – Sopron Basket

18.00: UNI Győr Mély-Út – Zalaegerszegi TE NKK

20.30: NKE-FCSM Csata – AKSC Szekszárd

Elődöntők

Március 6. (péntek),

16.30: TFSE-MTK/PEAC-Pécs – Aluinvent-DVTK/Sopron Basket

19.00: UNI Győr Mély-Út/Zalaegerszegi TE NKK – NKE-FCSM Csata/AKSC Szekszárd

Éremcsaták

Március 7. (szombat),

14.30: bronzmeccs (az elődöntők veszteseinek mérkőzése)

17.00: döntő (az elődöntők győzteseinek mérkőzése)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!