DVTK

2020.02.24. 09:30

Cserebere csecsebecse

A DVTK labdarúgócsapata a hajrában mentett pontot, friss emberekkel, kétgólos hátrányból felállva.

Berecz Csaba

Fotó: Dodó Ferenc

A labdarúgó NB I. 22. fordulójában, vagyis a bajnokság második harmadának végén a Kisvárda Master Good vendége volt a Diósgyőri VTK együttese szombaton. A két gárda közül a Kisvárda MG számára sokkal fontosabb volt, hogy sikert érjen el ezen az összecsapáson, nemcsak azért, mert hazai pályán játszottak, és mert az előző bajnoki fordulóban, a Puskás AFC vendégeként pont nélkül maradtak, 3–1-re kikaptak, hanem azért is, mert szerettek volna eltávolodni a még kieső helyen álló Zalaegerszegi TE FC-től. Ezzel összefüggésben jelentős változásokat hajtott végre a kezdőcsapatának összeállításakor a várdai szakvezető, Bódog Tamás, aki a mellett, hogy az egy hete Felcsúton kiállított és emiatt eltiltott Enére nem számíthatott a védelemben, további négy játékost hagyott ki, és összesen öt labdarúgót újított be a DVTK ellen. Kimaradt a védelemből Berios, a védekező középpályások közül Bumba, a középpályáról pedig Sassá, elölről pedig Tischler. A „fél” csapatát kicserélő szakvezető új belső védőket küldött pályára Rubus, Kravchenko személyében, a középpályán pedig Karasiuk, Gosztonyi és Tsoukalas kapott bizonyítási lehetőséget.

Érdekesség, hogy összesen 8 külföldön született labdarúgó szerepelt az első sípszóra kifutó kisvárdai együttesben. Ugyanez a szám a DVTK-nál 6 fő volt, és a hazai szakvezetővel ellentétben Feczkó Tamás, a vendégek vezetőedzője nem robbantatta szét előző heti kezdőjét, ugyanazokat küldte pályára, akik egy héttel korábban Diósgyőrben a Paksi FC ellen 2–0-ra megnyert meccsen is az alapcsapat tagjai voltak.

4-2-3-1

A vendég piros-fehéreket valamivel több mint kétszáz szurkoló kísérte el a szabolcsi városba, akik már a ­meccs elején odatették magukat, hangban jelezték, hogy itt vannak. Ugyanez a kedvenceiknek a pályán nem sikerült játékban, az első félidőben. A bajnoki első játékrészének első fele eseménytelen volt, csak egy hazai beadás után szisszenhettek fel a nézők. A tutira menésből, az 1 pont őrzéséről szóló párharc akkor változott, amikor a szabolcsi együttes egy gyors támadás végén több vendégvédő helyezkedési hibáját követően előnyt szerzett.

Tsoukalas góljára hat perccel később Ivanosvski válaszolhatott volna, de a ziccere kimaradt, a 38. percben pedig egy szöglet után Rui Pedro fejese a hazai hálóőr kezében halt el. A meccs első fele helyzetek terén ennyit hozott. Az azonos felállásban, 4-2-3-1-ben futballozó két gárda közül, a gólig és pár percen át a találatuk után is, a hazai együttes volt fölényben, mert a Diósgyőr nem igazán tudott fogást találni ellenfelén. Elsősorban azért, mert a pályaválasztó nagyon figyelt arra, hogy a DVTK játékosai elől a széleket lezárja, és arra is, hogy Márkvárt a lehető legminimálisabban tudja megvalósítani játékszervezői feladatát.

A térfélcserét követően sem fordult ki a sarkából a világ. Az látszott, hogy a Diósgyőrnek fontosabb lenne, hogy változzon az eredmény, de a kisvárdaiak jól védekeztek, és igyekeztek kontrákból a vendégkapu elé kerülni: az 54. percben Lucas távoli lövésénél Danilovicnak volt védenivalója. Mivel a DVTK nem tudta támadásban azt a szintet hozni, ami kellett volna a hátrány eltüntetéséhez, Feczkó Tamás kettős cserét hajtott végre, Tabakovicot és Molnár G.-t küldte pályára.

Kontrakivárásra

A Diósgyőr ennek eredményeként támadójátékban többet mutatott, kezdeményezőbb lett, de mégsem az történt, amire hajtottak, hanem éppen az ellenkezője. A 73. minutában Grozavnak volt egy lövése, amit még védett Danilovic, ám három perccel később előbbi beadása után Melnyik megszerezte a szabolcsiak második találatát. Mélyre került a DVTK, de Tabakovicnak a 80. percben az oldalhálót eltaláló lövése jelezte: nem adják fel, nem tettek le a szépítésről. A hazai gárda átadta a területet a Diósgyőrnek, védekeztek tisztességgel, az előrejátékot illetően pedig kontrakivárásra játszottak. A 82. percben el is dönthették volna, ki is üthették volna a Diósgyőrt, de Tischler fejesét Danilovic bravúrral hárította. Az ellentámadásból pedig büntetett, szépített a DVTK: két csereember, Molnár G. és Tabakovic összjátékából előbbi iratkozott fel a gólszerzők közé.

A lüktetés tovább folytatódott a meccsen, előbb a hazaiak tékozoltak el egy, a vendég­kapu előtti létszámelőnyös helyzetet, majd Egerszegi fejelt a kapu mellé. És ami nem sikerült korábban fejjel a védekező középpályásnak, aki szintén csereként állt be, az összejött lábbal, a 89. percben: ismét Tabakovic volt a gólpasszt adó, a befejező pedig Egerszegi. Az egyenlítés után a meccsből hátralévő másodpercek izgalmasan teltek, a Kisvárda megpróbálta visszaszerezni a kezéből kicsúszó 2 pontot, és a 93. percben Tischlernek ugyan lett volna lehetősége arra, hogy újabb fordulatot hozzon a meccs­be, de a diósgyőri kapussal szembeni csatáját másodszor is a hálóőr nyerte. Emiatt Danilovicnak legalább akkora érdemei vannak a pontszerzésben, mint a csereként beállt, gólokat, gólpasszokat jegyző DVTK-labdarúgóknak.

A diósgyőriek jó hajrával megszerzett pontja azt is jelenti, hogy zsinórban ötödik idegenbeli meccsükön maradtak veretlenek. Ilyenre legutóbb 2017-ben volt példa, amikor a 2016/17-es évad utolsó három idegenbeli meccsén és a 2017/18-as idény első három házon kívüli bajnokiján nem kapott ki a DVTK.


A gólok története

23. perc: Melnyik ívelte előre a labdát a jobb oldalon, amelyre az oldalvonal mellett Brkovic és Viana startolt. Utóbbi érkezett jobb ütemben, elfejelte a védő elől a lasztit, és ezzel lépéselőnyre tett szert. Néhány méter megtétele után Viana középre adott, a fekete mezes vendégek között, a 16-oson belülre üresen érkező Tsoukalashoz, aki elhúzta a labdát a kifutó kapus mellett, és 6 méterről a kapu bal alsó sarkába gurított, 1–0.

76. perc: Egy hazai bedobás után a bal oldali sarokzászló közeléből Tsoukalas passzolt Grozavhoz, aki az ötös magasságában nem kapu előtt álló társat keresett, hanem üres területre, a felfutó Melnyikhez passzolt, a védő pedig a jobb oldalról érkezve, 15 méterről a kapu bal alsó sarkába küldte a lasztit, 2–0.

83. perc: Vendégkontra bontakozott ki a jobb oldalon, Molnár G. indult meg előre, majd a középen, a 16-os előtt álló Tabakovichoz passzolt. A támadó igyekezett visszaperdíteni a játékszert a büntetőterületre befutó csapattárshoz, és mivel Protic lyukat rúgott, a laszti eljutott Molnár G.-hez, aki pedig jobbról, 7 méterről a kapu bal alsó sarkába helyezett, 2–1.

89. perc: Hasani ívelte előre balra a labdát Kiss T.-hez, aki az alapvonal közeléből adott be. Az ívelés után a játékszer Tabakovciról pattant tovább balra, éppen Egerszegi elé, aki a combjáról lecsorgó labdát 6 méterről küldte a kapu jobb sarkába, 2–2.


Kisvárda Master Good – Diósgyőri VTK 2–2 (1–0)

Kisvárda, 2512 néző. V.: Bognár T. (Albert I., Vígh-Tarsonyi; Solymosi, Lovas).

Kisvárda Master Good: Dombó (6) – Melnyik (6), Rubus (6), Kravchenko (6), Protic (6) – Lucas (6), Karasiuk (5) – Gosztonyi (5), Tsoukalas (6), Grozav (6) – Viana (6). Vezetőedző: Bódog Tamás.

Diósgyőri VTK: Danilovic (7) – Shestakov (6), Polgár (5), Brkovic (5), Vági (6) – Márkvárt (5), Iszlai (6) – Hasani (5), Rui Pedro (5), Kiss T. (5) – Ivanovski (5). Vezetőedző: Feczkó Tamás.

Csere: Gosztonyi helyett Sassá (6) a 61., Ivanovski helyett Tabakovic (6) a 66., Rui Pedro helyett Molnár G. (7) a 66., Viana helyett Tischler (6) a 80., Vági helyett Egerszegi (6) a 80., Grozav helyett Obradovic (-) a 87. percben.

Sárga lap: Lucas a 35., Tabakovic a 67., Iszlai a 75., Protic a 81. percben.

Gólszerző: Tsoukalas (1–0) a 23., Melnyik (2–0) a 76., Molnár G. (2–1) a 83., Egerszegi (2–2) a 89. percben.

Bódog Tamás: – Veszítettünk két pontot, mert lezárhattuk volna a mérkőzést. Sajnos, ilyen a foci, ha kihagyod a meccslabdát, utána… A Diósgyőr erősségét jelzi, hogy mindent feláldozva jöttek előre, és megpróbálták azt, amit végül meg is tudtak csinálni. Úgy gondolom, hogy abszolút kézben tartottuk a meccset, a 65. percig csak egy helyzete volt a DVTK-nak, az is egy előre vágott labdából. Azt nem oldották meg rosszul, de ezenkívül nem jutottak el helyzetekig. Nekünk volt egy-két lehetőségünk a végén, de az utolsó 25 percben a cserék után a DVTK felvállalta a rizikót, és jól ment nekik, nagyon sok labda érkezett a kapunk elé. Sajnálom, hogy így alakult, de ettől függetlenül úgy gondolom, hogy erre lehet építeni, a csapat sokkal jobban játszott, mint a múlt héten. A Diósgyőrnek sok sikert kívánok, úgy gondolom, hogy jó csapatuk van. A bajnokság utolsó meccsén megpróbálunk majd ellenük szerencsésebbek lenni.

Feczkó Tamás: – Először is egy nagyon szomorú hírrel szeretném kezdeni: akadémiánk egyik legtehetségesebb játékosa, a 17 éves Takács Márton, ma sajnos életét vesztette. Úgyhogy a csapat nevében ezúton is részvétünket fejezzük ki a családjának, és talán mondhatom ezt a szurkolók nevében is, elismerésünk, hogy eddig bírta az őszi balesete után (a DVTK U17-es együttesének csapatkapitánya még tavaly szeptemberben szenvedett autóbalesetet utasként, és azóta szombatig éber kómában feküdt a kórházban – a szerk.). A mai mérkőzésről: a hazaiak az első kontrahelyzetükből, ziccerükből gólt szereztek, jobban is játszottak az első félidőben, mi kihagytuk a kontránkat. A második félidőben viszont nagy nyomás alá helyzetük a hazaiakat, akik hősiesen védekeztek, és amikor átjöttek a kapunk elé, a második kaput eltaláló lövésükből gólt szereztek. Minden elismerésem a játékosoké, a csapatomé, hiszen nemcsak hittünk benne, de el is értük, hogy nem fogunk ma kikapni. Igaz, hogy a három pontért érkeztünk, de így, hogy az utolsó 10 percben felálltunk, és vert helyzetből döntetlent tudtunk elérni, így örülni kell az egy pontnak, mert ez bravúros teljesítmény. A második félidei játékunkra van mit alapozni, hiszen végig mi domináltunk. Ez a meccs megmutatta a csapat erejét, most is igazi nagybetűs csapat voltunk, és mindegy, hogy ki lép pályára, valaki mindig hozzá tud tenni a játékhoz.


NB I., 22. forduló

Mol Fehérvár FC – Zalaegerszegi TE FC 4–1 (1–0)

Gólszerző: Stopira (5.), Petrjak (49., 57., 62.), illetve Radó (85. – 11-esből). Kiállítva: Szépe (ZTE – 48.)

Kaposvári Rákóczi FC – Újpest FC 0–1 (0–1)

Gólszerző: Novothny (5. – 11-esből)

Budapest Honvéd FC – Puskás Akadémia FC 1–1 (0–0)

Gólszerző: Lanzafame (53., 11-esből), illetve Knezevic (88., 11-esből)

Paksi FC – Debreceni VSC 4–2 (2–1)

Gólszerző: Kulcsár (26.), Böde (31.), Sajbán (87.), Windecker (93.), illetve Szécsi (5.), Garba (65.)


A bajnokság állása

1. Ferencváros 20 14 4 2 36-18 46

2. Mol Fehérvár FC 22 13 4 5 39-21 43

3. Mezőkövesd Zsóry FC 22 12 5 5 32-19 41

4. Puskás Akadémia FC 22 9 8 5 35-25 35

5. Budapest Honvéd 22 9 6 7 24-23 33

6. Diósgyőri VTK 22 9 3 10 28-31 30

7. Újpest FC 21 8 4 9 27-31 28

8. Debreceni VSC 21 8 3 10 35-39 27

9. Paksi FC 22 8 2 12 29-39 26

10. Kisvárda MG 22 7 4 11 28-34 25

11. Zalaegerszegi TE 22 5 6 11 28-35 21

12. Kaposvári Rákóczi 22 3 1 18 19-45 10

Az 1. fordulóból elhalasztott Ferencváros – Debreceni VSC mérkőzést április 7-én pótolják, míg a 20. fordulóból elhalasztott Újpest FC – Ferencváros rangadónak még nincs új időpontja.


A 23. forduló programja

Február 29., szombat

17.00: Mezőkövesd Zsóry FC – Zalaegerszegi TE

17.00: Mol Fehérvár FC – Kaposvári Rákóczi

17.00: Újpest FC – Puskás Akadémia FC

17.00: Budapest Honvéd – Diósgyőri VTK

17.00: Kisvárda MG – Paksi FC

19.30: Ferencváros – Debreceni VSC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!