öttusa

2020.01.17. 09:30

Cipruson, edzőtáborban

Az öttusázó Guzi Blankának a hónap végén lesz az év első versenye.

Jó körülmények között készülnek az öttusázók

Forrás: Magánarchívum

A magyar öttusa válogatott a múlt vasárnap utazott el Ciprusra, ahol két héten át edzőtáboroznak, készülnek az idei év feladataira. A magyar felnőtt válogatott kerttel tartott a miskolci Swimming Pentathlon Club sportolója, Guzi Blanka is. A magyar sportolók az év első összetartásán négy számban, futásban, vívásban, úszásban és lövészetben csiszolhatják, tölthetik fel magukat, egyedül csak lovaglásra nincs mód az edzőtáborozás során.

Fedett pályásra

– Nagyon nem vagyok még top formában, de erre most még nincs szükség, úszásban, és futásban igyekszem megalapozni az évemet. Utóbbiban a tempómat majd idővel gyorsítanom kell. Úszásban viszont a technikámat is igyekszem csiszolni, de őszintén szólva ez még nem állt úgy össze, ahogy azt szeretném – mondta Guzi Blanka, aki arra a kérdésre, hogy mi a helyzet a többi számmal, ezt felelte: – Vívásban is van még hová fejlődnöm, itt is elsősorban technikai téren szeretnék előre lépni. És a lövészetet sem hanyagolom el. A feltételek jók, úgyhogy zajlik a felkészülés az év első versenyére, amely a január 29-e és február 2-a között Budapesten sorra kerülő fedett pályás verseny lesz. A megméretésen olimpiai ranglista pontokat is lehet szerezni, emiatt nívós mezőny van alakulóban.

Az olimpiáról

Arra a kérdésünkre, hogy olimpiai pontok terén, hogy áll jelenleg, hogy a nyári tokiói játékokra milyen esélye van kijutni, azt felelte a miskolci klub sportolója, hogy ez a kérdés még korai, több szempontból is. Egyrészt azért, mert 20 éves kora ellenére a sportágban még fiatalnak számít, hiszen csak valamivel több, mint négy éve kezdett el öttusázni. Másrészt azért, mert majd csak a tavaszi versenyeken lehet majd látni, hogy ki, mire lehet jó. Guzi Blanka azt is hozzátette: ha fejlődése töretlen lesz, akkor reálisan a négy év múlva esedékes olimpián lehet esélye a kijutásra.

– Nem mondom, hogy most ez még lehetetlen, de az biztos, hogy nagyon kellene brillíroznom az idei versenyeken annak érdekében, hogy annyi olimpiai pontot szerezzek, hogy ott lehessek Tokióban – mondta Guzi Blanka. – Ábrándozás helyett igyekszem dolgozni, és majd a versenyeken jól szerepelni. Ez minden, amit hetetek, a többi majd idővel kiderül.

A Swimming Pentathlon Club versenyzője azt még nem tudta megmondani, hogy a budapesti, fedett pályás verseny után mikor és hol áll majd rajthoz.

– Világkupa versenyeken kapnak a válogatott keret tagjai bizonyítási lehetőséget, de az csak később derül ki, hogy ki, melyik fordulóban, melyik országban áll majd rajthoz. Az olimpia előtt lesz még világ-, és Európa-bajnokság is, a szövetségi kapitány nyilván azoknak szavaz majd bizalmat ezeken a versenyeken, akik azt megelőzően a legjobb formában lesznek – mondta Guzi Blanka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!