Vegyész RC

2020.01.16. 11:00

A nagy kupacsatában PSE előny

A dinamikusabb vendégcsapat szerzett előnyt a Magyar Kupaelődöntő pesti visszavágójára.

Berecz Csaba

Elveszítette az első felvonást Marek Kardos edző gárdája

Forrás: ÉM

Fotó: Vajda János

Megkezdődtek a Pénzügyőr-napok szerda este a Vegyész RC Kazincbarcika férfi röplabdacsapatánál. A sárga-kékek nyolc napon belül háromszor játszanak a PSE ellen, az első a szerdai Magyar Kupa-elődöntő első meccse volt.

Új fiú

A VRCK–PSE csatasorozatba egy új fiú is belekóstolt tegnap, ugyanis a barcikai gárda a meccs előtt szélső ütőt szerződtetett, a görög válogatott Dimitrios Efraimidis személyében. A 29 esztendős sportoló a 2019/20-as évadot a francia Saint Jean d’Illac együttesénél kezdte, és most az idény végéig a Vegyészhez írt alá. Páez remek nyitásaival kezdődött a meccs (2–0), majd 4–2 után három vendégpont következett, és ezzel először volt az előny a PSE-nél. Mivel a VRCK játékosai a sáncmunkát többnyire levegősen tolták, nekik kellett futniuk az eredmény után, és nem utolsósorban azért is, mert nyitásaik nem voltak pontosak. Aztán amikor ez utóbbiból a fővárosiak is bemutattak gyors egymásutánban kettőt, egálra jöttek fel a sárga-kékek (18–18). De a fordulat elmaradt, a PSE tudott váltani (18–21). Kardos edző emiatt kikérte második idejét, nem sokkal később a túloldalon 21–22-nél a fináncok szakvezetője is szüneteltetett. 22–24 után az első szettlabdáját nem tudta beváltani a Pénzügyőr, ismét a vendég szakvezető kért időt, ami után Kiss D. szélről lezárta a játszmát (23–25).

A második játékrész elején is sok szépségét vonultatták fel a röplabdának a mérkőző felek, és sokáig egyik csapat sem tudott elszakadni a másiktól (8–8). Nem sokkal később már 9–12 állt az eredményjelzőn, de Braga nyitásai után Blázsovics pontjaival kapaszkodtak a hazaiak, majd egy jó VRCK-blokk és Braga szélső ütése után fordult a kocka (13–12). A vendégidőkérés után háromszor is ütőben hibáztak a pénzügyőrök, jött is az újabb időkérésük (16–12). Az ekkor összekapart fórját gondosan őrizte a pályaválasztó, de ami már volt öt is (21–16), az később kettőre (22–20), majd egyre olvadt (23–22). Ez utóbbi állásnál próbált tanácsot adni Marek Kardos, és Braga szélső ütőből pontot szerzett, de másodszorra ütés helyett trükközni próbált, ezzel elment az első szettlabda. A második viszont meglett, Moraes volt határozott (25–23).

A harmadik

A harmadik játszma elején 0–2, majd 2–5 volt az állás. A VRCK zárkózgatott, de 5–6-nál egy vitatott pont a vendégeké lett. A folytatásban ez a jelenet két irányba indította el a csapatokat, 6–9-nél Kardos edző szünettel próbált változtatni ezen. Nem nagy sikerrel, úgy tűnt, hogy a szinte cserék nélkül játszó csapatok csatájában a hazaiaknál mutatkoztak hamarabb a fáradtság jelei. 7–12-nél második idejét is kikérte a barcikai edző, de fordulat az nem akart jönni (7–14). Ezért aztán a kispadról próbált frissíteni a szakvezető, ám ezt innen már lehetetlennek tűnt visszahozni. 9–16 után ugyan három hazai egység következett, amire vendégpauza volt a válasz, majd feljött –3-ra a VRCK (13–16), de ennél tovább már nem jutottak a kapaszkodásban (17–25).

Új menet, új arc, ez volt a VRCK a negyedik játékrész elején (3–0), de aztán a dinamikusabbnak tűnő csapat egyenlített (4–4). A vendégek „megtalálták” a hazai sánc mögötti területet, és miután Kovács Z. vezérletével 8–8-nál a Pénzügyőr levált, amikor újra két egységgel jobban álltak a fővárosiak, hazai időzés miatt szakadt meg a játék. Nem sokkal később újra Kardos edző vette elő a T betűt (11–15), majd amikor a pályára való visszatérés után két hazai pontocska következett, Jókay edző is levegőhöz juttatta játékosait. A 2-3 pontos fórját őrizgette a PSE, Reffatti sem akart lemaradni Kovács Z.-től, de a szélen erős csapattal szemben azért talált lyukakat a Vegyész. 20–21-re jött fel a hazai gárda, időkérésre késztetve ellenfelét, a pihi után pedig Moreas középről egyenlített. Aztán volt 22–22, 23–23, 24–24, 25–25, 26–26, 27–27, 28–28, 29–29, 30–30 és 31–31 is, egymás után mentek el a Vegyész szettlabdái. Aztán először a végjátékban előnybe került a PSE, ezzel még nem tudtak élni, de a második meccslabdájukat már behúzták.


Vegyész RC Kazincbarcika – Pénzügyőr SE 1:3 (-23, 23, -17, -32)

Kazincbarcika, 400 néző. V.: Adler, Csizmarik (Villás, Gyulai).

Vegyész RC Kazincbarcika: Juhász P. 7, Páez 3, Blázsovics 16, MORAES 13, BRAGA 17, Efraimidis 9. Csere: Dudás (liberó), Vitko (liberó), Árva 3, Péter M., Toronyai. Edző: Marek Kardos.

Pénzügyőr SE: Magyar 3, KOVÁCS Z. 24, KISS D. 14, Flachner 11, Rása 5, REFFATTI 25. Csere: Feliciano (liberó), Szabó M., Rozgonyi. Edző: Jókay Zoltán.

Marek Kardos: – A két csapat közötti különbséget a nyitás és a fogadás közötti különbség jelentette. Tudtuk, hogy ellenfelünk remekül fogad, de a szerváinkkal nem tudtuk távol tartani őket a hálótól, a jó bejátszásokból hatékonyabban támadtak. Megpróbálunk a visszavágóra ebben javulni.

Jókay Zoltán: – Helyenként feszültnek érzem a csapatomat. Talán azért, mert régen játszottunk ilyen hőfokú találkozót. Annak örülök, hogy a negyedik játszmában helyén volt a szív és az ész is. Mindig nagy dolog Bracikán nyerni, de az a párharc még nem lefutott.

A visszavágót a jövő héten szerdán 20.00-tól a fővárosban játsszák a csapatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!