VRCK

2019.12.19. 11:00

Készülhetnek a Pénzügyőr ellen

Magyar Kupa negyeddöntő-visszavágót játszott szerdán hazai pályán a Vegyész RC.

Molnár István

Árva (balra) 20 pontot szerzett az év utolsó mérkőzésén

Fotó: Kozma István

Már csak egy hely volt kiadó szerda estig a férfi röplabda Magyar Kupában a legjobb 4 között. Erre a Vegyész RC Kazincbarcika, illetve a Dunaferr SE pályázott, igaz, nem egyenlő esélyekkel, miután a két gárda első, hetekkel ezelőtti dunaújvárosi meccsét a vendég észak-borsodiak 3:0-ra megnyerték. A mostani házigazdánál a többiekkel melegített a Debrecenből másfél év után visszatérő Budai Balázs, aki a 13-as mezt kapta régi-új klubjánál.

Kettő tizenhetes

A vendéggárda 0–4-gyel kezdett, a VRCK még nem volt a pályán, ezért Marek Kardos máris szünetet kért. A szakvezető nyugalomra intett, s kérte, hogy a csapat csinálja tovább a saját dolgát. Az újvárosiakat érthetően feldobta a remek start (2–7), de kezdték összekapni magukat Vitkóék (6-9). Iván B. hatásosan nyitott, ez megint okozott problémákat, így másodszor is a barcikai szakvezető időzött (6–12). Blázsovics szervarontása jött, majd Árva ütése után a labda kicsorgott a vonalon túlra, a 8–16-os állást Mészáros pöcizése jelentette. A Vegyész nem tudott átlendülni a holtponton, de még volt erre esélye. Lejött Páez és Braga, Bibók, illetve Toronyai ment be helyettük, előbbi Juhásszal meg is csinált egy blokkot (12–18). 15–22-nél már nagyon érett az újvárosi vezetés, visszajött Páez és Braga, ami már nem számított (17–25).

A második szett elején is jól olvasta ellenfelét a Dunaferr, és volt meg nem értés is hazai oldalon (1–4). A rangidős Toronyai a cseresarokból biztatta a többieket, a szurkolók közben várták az igazi Barcikát. Idegesek voltak Blázsovicsék, Páez nyugtatott, Árva blokkja hozott tapsot a lelátóról (5–6). 7-6-nál először vezetett a mérkőzésen a VRCK, pislákolt a tavalyi kupa-bronzérmes (9–7, vendég idő). Hibákat hozott a Dunaferr is, így 13–9-nél megint Tomanóczy-edző jelzett, hogy pihenő szükséges. Juhász sáncolt szépeket, de Páez is (16–9). Kezdett összeállni a játéka a házigazdának, szinte minden eleme, azért a hármas újvárosi blokk nem volt csúnya (19–14). Péter és Árva is sáncolt egy egészségeset, 23-16-nál újfent Toronyai és Bibók kapott lehetőséget, velük egyenlített a Vegyész (25–17).

A negyedikben dőlt el

A harmadik játszma első szakaszában megint igyekezett és lelkesedett az Újváros (3–4). Péter gyönyörű egyes blokkjával alakult a szett állása 6–5-re, de továbbra is szívósan küzdött a Dunaferr (8–10). A hazaiaknak a párharc mihamarabbi lezárása, a látogatóknak a továbbélés miatt volt fontos ez a menet, 11–13-nál jött a Braga (akin nem volt teljesen egészséges), Bibók váltás, és 12–15-nél már nem lehetett várni az időkéréssel. Vendég out-ütéssel lett 18–18, Tomanóczy-edző avatkozott közbe, aki nyilván ki is akarta zökkenteni a Vegyészt. 20-20-tól indult a hajrá, minden pontnak hatványozottan jelentősége volt. Bibókék hibáztak, a Dunaferr és a felvonást is (22–25).

A negyedik szettre különösen igaz volt a fontos jelző, a házigazdánál maradt Páez a feladó – aki szintén messze volt a százszázalékos egészségi állapottól –, beállt viszont Budai. Juhász, miként oly sokszor addig, vállalta a megoldást, de a Dunaferr csak nem akart engedni (3–5). Aztán 4–8-nál próbált hitet verni csapatába Marek Kardos, aminek azonnal látszódnia kellett, hogy ne legyen nagyobb gond. Becsorogtak a labdát a barcikai térfélre, ami demoralizáló volt (4–10), kellett volna a nagy fordulat. Túl sok volt a hazai meg nem értés (7–12), a dunántúliak továbbra is beletettek mindent, amit tudtak (8–14). 13–17-re felküzdötte magát a Vegyész, jött is a Dunaferr-idő. A házigazda egy pontnyira volt már csak (20–21), amikor a vendégek vezetőedzője nyugtatott. Tetőfokára hágtak az izgalmak, 22–23-nál Braga lépett pályára, 23–24-nél szélest ütöttek a dunántúliak. Egy hiba, és Péter megmozdulása jelentett pontokat, és továbbjutást (26–24) a Barcikának. Az ötödik menetet ettől függetlenül lejátszották, a VRCK-nál Földes, Simkó és Dudás is lehetőséget kapott (16–14).

Továbbjutott a Vegyész RC, kettős győzelemmel, 5–1-gyel, 6:2-es szettaránnyal. A VRCK a Pénzügyőrrel játszik az elődöntőben, januárban.

Jegyzőkönyv: Vegyész RC Kazincbarcika – Dunaferr SE 3:2 (-17, 17, -22, 24, 14)

Kazincbarcika, 321 néző. V.: Vári, Tillmann.

VRCK: Páez 2, Juhász 12, Péter 3, Blázsovics 16, Braga 4, Árva 19. Csere: Vitko (liberó), Földes (liberó), Toronyai 3, Bibók 11, Budai 4, Simkó 1, Dudás. Vezetőedző: Marek Kardos.

Dunaferr: Hatvany, Tomanóczy B. 18, Laczi 9, Iván B. 21, Quintz 5, Mészáros 24. Csere: Gebhardt Á. (liberó), Majoros, Kecskeméti, Iván G. 1. Vezetőedző: Tomanóczy Tibor.

Marek Kardos: – Már nagyon ránk fog férni a pihenés, mert van néhány buta sérülésünk, amelyeket ki kell kezelnünk. Erre januárig lesz időnk. Az pozitívum, hogy az ötödik szettben a fiatalok is nyerni tudtak, mert ez azt jelenti, hogy komolyan vették a találkozót.

Tomanóczy Tibor: – Kezünkben volt az aranyszett labda, de sajnos a rossz kiválasztás miatt nem tudtuk befejezni azt a játszmát, és utána az ötödiket sem. Gratulálok a Vegyésznek a továbbjutáshoz, és további sok sikert kívánok nekik a kupában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!