DVTK

2019.12.02. 10:00

Elmaradt a meglepetés...

Az edzőváltás jót tett a fehérváriaknak, különösebb gond nélkül nyertek Diósgyőrben.

Berecz Csaba

Bacsa (a labdával) szerezte a DVTK egyenlítő gólját

Fotó: Kozma István

A labdarúgó NB I 14. fordulójában, szombaton este a Diósgyőri VTK csapata a Mol Fehérvár FC-t fogadta a Diósgyőri stadionban. Erre a meccsre, azok után, hogy a DVTK az előző bajnokiját, az Újpest vendégeként 2-0-ra megnyerte, sokan jelentős nézőszám emelkedést prognosztizálták. És bizonyára ez így is lett volna, ha nem ilyen későn, nem ilyen hidegben játszanak a piros-fehérek, és nincs a meccsről élő televíziós közvetítés. A három visszatartó ok miatt, úgy tűnt, hogy amikor útjára indult a labda, háromezren sem voltak a lelátókon.

A keretekről

A vendégek a Puskás AFC-től elszenvedett 3-1-es hazai vereségük után új edzővel érkeztek, és szakvezetőjük, Joan Carrillo nem bombázta szét az együttest, a mezőnysorokból egy-egy játékost cserélt a legutóbbi kezdőből: hátul Hangya helyett Stopira kezdett, a védekező középpályások közül Pantic kárára Hadzic jutott szóhoz, a támadó középpályások közül pedig Milanov maradt ki, Kovács I. viszont bizalmat kapott. Fiola, Huszti, Vinicius és Hodzic sérülés miatt nem állhatott az új spanyol tréner rendelkezésére, de a fehérváriak keretének erejéről elég sokat elmond, hogy az előző heti kezdőből kimaradtak mellett, a kispadon román- (Rus) és magyar válogatott (Elek Á.), valamint Puskás-díjas fiatal csatár (Zsóri) várta, hogy lehetőséget kapjon.

A DVTK kezdőcsapata egy helyen tért el az előző héten győzelmet szerzett gárdától, Tabakovic kimaradt, Bacsa pedig kezdő lett. És, hogy miként került a csizma az asztalra? Túl azon, hogy a Diósgyőr saját nevelésű játékosa bizonyára jól dolgozott az edzéseken, a hazaiak kispadját nézve, – ahol négy 20 év alatti fiatal (Orosz D., Orosz M., Korbély, Tóth Borisz), egy mellőzött ex-váci (Zsolnai) és Szabó B. kapott helyet, – az látszott, hogy nincs bevethető minőségi támadó. Makrai csak a jövő évben térhet vissza, Ivanovski eltiltását töltötte, Tabakovic pedig, aki az Újpest FC ellen gólt és szerzett, és kvázi egy gólpasszt is adott, a lila-fehérek elleni meccsen összeszedett sérülés miatt keretben sem volt. A védekező játékosok közül a megműtött Adukor szintén csak jövőre térhet vissza, míg Brkovic sérülése még nem jött rendbe, és bár Karan, aki egy hete sárga lapok miatti eltiltását töltötte, elvileg visszatérhetett volna, de megsérült, emiatt nem volt bevehető. A hat hiányzó mellett a DVTK a vezetőedzőjére sem számíthatott, ugyanis Feczkó Tamás is kiállították két hete a Honvéd ellen – Ivanovskihoz hasonlóan – és neki is ezen a meccsen ,,járt le” az eltiltása, így a Fehérvár elleni bajnokin – ahogy az Újpest ellen is – Pacsi Baálint meccselt helyette.

Korai gól

A mérkőzés előtt, elején a hazai ultrák magasra tették a mércét, decibelben, és ebből a meccs folyamán nem vettek vissza. A találkozó elején a DVTK jelezte, hogy nem kér a megszeppent, félénk, tiszteljük a nagy csapatot szerepből, de hiába volt a biztató rajt, a 6. perc elején, rögzített helyzetből gólt kaptak. Ezt követően a vendég csapat nem állt vissza, egy ideig még mezőnyfölényben futballozott, feltolták a védekezésüket. De ezt a Diósgyőr nem tudta kihasználni, a megszerzett labdák után nem voltak képesek a fehérvári védelem mögé kerülni. Aztán a piros-kékek nyomása csökkent, a hazai gárda picit előrébb tudott játszani, de a vendégek védőharmadába csak nagyon ritkán jutottak be. Kaput eltaláló lövést sokáig nem sikerült összehoznia a Diósgyőrnek, és igazi gólszerzési lehetőséget sem. Ez utóbbin Nikolov segített, aki a 30. percben egy nagy gólszerzési lehetőséget hibázott el, a 42. minutában pedig helyzetbe hozta a DVTK-t, Bacsát. Utóbbi csapata első kaput eltaláló lövésével egyenlített, nem mindennapi körülmények között, ugyanis lövése előtt a vele szemben álló védőt lerántotta. Berke játékvezetőről és kis csapatáról aligha vetett szép sorokat ennek kapcsán a játékvezetői ellenőr a jelentésébe. De, hogy ne erről szóljon a meccs, arról Kovács I. gondoskodott, aki négy percnyi egál után, az első félidő hosszabbításában visszavette csapata számára az előnyt. Érdekesség, hogy ez előtt egy perccel Nikolov helyre hozhatta volna az egyenlítő gól előtti hibáját, de Danilovic hárította a ziccerét.

Kapufa

A második játékrész elején a játékosok a vizes, párás füvön picit csúszkáltak, miközben a DVTK aktívabb volt előre játékban, mint az első félidőben. Nem volt unalmas a meccs, mert az eredmény nyitott volt, és nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy a 63. percben ismét egyenlő legyen az állás. Csakhogy Prosser bombája a felső lécen csattant, a kipattanót pedig Bacsa a kapu mellé küldte. A folytatásban jött egy-két csere, de ezek különösebbet nem változtattak a játék menetén. A DVTK láthatóan nem tett le arról, hogy esetleg egálra hozza a meccset, de komoly gólszerzési lehetőségük nem volt a piros-fehéreknek. Majd amikor a hajrában Prosser szabadrúgása kimaradt, a következő percben bebiztosította a győzelmet a Fejér megyei csapat, a sokat vállaló Nikolov nem érdemtelenül talált be. Ezzel eldőlt a meccs, amit előre lehetett tudni, hogy a Fehérvár jobb csapat, az kijött, a hazai szinten kiemelkedő támogatásban részesülő fehérvári együttes megérdemelten nyerte meg azt a meccset, amelyet végig kontroll alatt tartott.

A DVTK a bajnoki címért harcoló csapattal szemben nem játszott ugyan alárendelt szerepet, és Pacsi Bálint edző meccs utáni nyilatkozat ül, mert a gól valóban hiányzott ahhoz, hogy az eredmény tekintetében partiban legyenek a vendégekkel, de ehhez azért még hozzátehető, hogy további gólokhoz helyzeteket, kaput eltaláló lövések is kellett voltak, mert ebből ezen a napon diósgyőri részről nagyon kevés volt.


Diósgyőri VTK – Mol Fehérvár FC 1–3 (1–2)

Diósgyőr, 3964 néző (a rendező által közölt adat). V.: Berke (Medovarszki, Horváth R; Pillók, Szőts).

Diósgyőri VTK: Danilovic (6) – Shestakov (6), Polgár (5), Tamás M. (5), Vági (6) – Márkvárt (6), Iszlai (6) – Hasani (6), Rui Pedro (5), Prosser (6) – Bacsa (6). Vezetőedző: Feczkó Tamás, Pacsi Bálint.

Mol Fehérvár FC: Kovácsik (6) – Nego (7), Juhász R. (6), Musliu (6), Stopira (6) – Nikolov (6), Hadzic (5) – Kovács I. (7), Pátkai (5), Petryak (4) – Futács (6). Vezetőedző: Joan Carrillo.

Csere: Petryak helyett Milanov (-) a 67., Hasani helyett Korbély (-) a 73., Hadzic helyett Elek Á. (-) a 76., Prosser helyett Szabó B. (-) a 88., Kovács I. helyett Pantic (-) a 90., Shestakov helyett Orosz D. (-) a 91. percben.

Sárga lap: Iszlai a 36., Pátkai a 68., Elek Á. a 80., Szalai Tamás (Mol Fehérvár FC edző, a kispadon) a 80. percben.

Gólszerző: Stopira (0-1) az 5., Bacsa (1-1) a 42., Kovács I. (1-2) a 45+1., Nikolov (1-3) a 86. percben.

Pacsi Bálint, edző: – Emelt fővel jöttünk le a pályáról, azok után, hogy a meccset követően 10 percen át ott voltunk a csodálatos szurkolótáborunk előtt. A siker az, amikor mindenki, mindent megtesz. Úgy érzem ma mindent megtettünk, de a futballt azt gólra játsszák, és ebből a Fehérvár rúgott többet. Viszont válogatott szintű teljesítményeket saját csapatunk játékosaitól láttam. Sorsdöntő volt, amikor Prosser kapufája nem ment be, abból még fel tudtunk volna állni. Úgy mentünk ki a második félidőőre, hogy nem a döntetlent akarjuk, hanem meg akarjuk nyerni a mérkőzést. Kulcsmomentumok voltak az első félidőben. A pontrúgásnál, az első gólnál sajnos kijött az kommunikációs hiba, hogy sok az ,,új” játékos a csapatban, illetve, hogy száz százalékosan nem ismertük az új vezetőedző figuráit. Az előzőét, Nikolicét igen, de Carrillóét nem. Mindenképpen döntetlennel kellett volna bemennünk az öltözőbe, de egy vasvári játékos úgy gondolta, hogy ez nem így lesz. Valahonnan még ismerem, mert az Illés Akadémiáról került ide, sajnos nem tudtuk őt tartani. Az egyik szemem sírt, a másik pedig nevetett. Örültem, hogy így játszik egy vasvári fiú, akinek még az apukáját és az egész családját is jól ismerem, de nem örültem, hogy nem tudtuk őt megállítani, és gyönyörű gólt rúgott. Minőségi megoldásokkal a fehérváriak szerezték meg a győzelmet, gratulálok nekik, de büszkék vagyunk a játékosainkra és a szurkolótáborunkra a ma mutatott teljesítmény kapcsán.

Joan Carrillo: – Boldog vagyok, hogy úja Magyarországon dolgozhatok, hogy itt lehetek. Ez a mai egy nagyon nehéz mérkőzés volt, de erre számítottunk, mert a DVTK-nál a kollégák nagyon jó munkát végeznek. Ami nagyon fontos volt, és tetszett, hogy ezt láttam, a játékosaink közül mindenki tűzben égett, harcolt az elejétől a végéig, a hozzáállás teljesen rendben volt. Mindennek ez az alapja, ez az első és legfontosabb lépes ahhoz, hogy jól szerepeljen egy csapat. Mindenki nagyon akart, odatette magát a pályán, viszont ettől azért sokkal jobban kellene játszani a jövőben. Ma nem tudunk mindent megmutatni abból, amit szerettünk volna, és látva a meccs fizikai eredményeit, ez alátámasztja, hogy egy picit fáradtak voltak a játékosok. Mindez azért volt így, mert ezen a héten nagyon sok munkát végeztek el. A lényeg, hogy a győzelmet, a három pontot megszereztük, gratulálok a játékosoknak a mai teljesítményhez.


A gólok története

6. perc: Nikolov balról érkező szögletét Musliu csúsztatta meg fejjel az ötösön a bal alsó sarok felé, a labdát Danilovic bravúrral ugyan kiütötte, de a kipattanóra Stopira érezett, aki 1 méterről előrevetődve fejelt az üresen tátongó kapu bal oldalába, 0-1.

42. perc: Nikolov rosszul adta haza a labdát, amit Kovácsik a sarokzászló közelében mentett meg, majd visszaadta a feladónak. Nikolov azonban a jobb oldalon az ellenfélhez, Bacsához passzolt. A csatár nem az üres kaput célozta meg, hanem Nego mellett igyekezett továbbvinni a labdát, és amikor már úgy tűnt, hogy elveszíti a játékszert, és a védő mellett nem jut lövéshez, maga mögé húzta Negót, és a földre esett ellenfele mellett, középről, 10 méterről, laposan a kapuba lőtt, 1-1.

45+1. perc: Futács középről a jobb oldalra perdítette a labdát, amellyel Kovács I. indult meg. A támadó középpályás előbb áthámozta magát Vágin, majd megkerülte Polgárt, aztán a kaputól 14 méterre, a kifutó Danilovic mellett laposan a jobb alsó sarokba lőtte a labdát, 1-2.

86. perc: Futács a hazai térfél közepén Kovács I.-hez passzolt, aki jobbra tette a játékszert Nikolov elé. Utóbbi befutott a labdával a 16-ososon belülre, megforgatta Tamás M.-t, majd 7 méterről lapposan a jobb alsó sarokba gurított, 1-3.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!